Gulácsi Péter nélkül folytatja Lipcse, amelyben Orbán szárnyal

Gulácsi Péter hiába kért szünetet Marco Rossitól, a válogatott meccsek terhelése nélkül is sérülést szenvedett, bár az első vizsgálatok alapján nem súlyosat. Az RB Leipzig a német bajnokságban remekül szerepel, Willi Orbán újra góllal segítette a csapatot. A Bajnokok Ligája alapszakaszában viszont továbbra is pont nélkül állnak Gulácsiék, miután elveszítették a magyar rangadót Szoboszlai Dominik együttese, a Liverpool ellen. Csoboth Kevin először kezdett a St. Gallenben, Szappanos Péter balszerencsés öngólt szerzett a szaúdi ligában, Ádám Martin lemaradt az Aszterasz bravúrjáról.

2024. 10. 28. 5:15
Willi Orbán gól Bundesliga RB Leipzig Freiburg
Willi Orbán egymás után a második bajnoki meccsén is gólt szerzett az RB Leipzig színeiben Fotó: X/RB Leipzig
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kezdhetjük mással a szokásos légióskörképünket, mint azzal, hogy majdnem tizennyolc év után a múlt héten ismét magyar rangadót hozott a Bajnokok Ligája. A meccs végén Szoboszlai Dominik örülhetett a magyar futballisták közül, ugyanis jelenlegi csapata, a Liverpool 1-0-ra nyert korábbi együttese, az RB Leipzig otthonában. A lipcsei csapat legjobbja Gulácsi Péter volt, mellette Willi Orbán is végigjátszotta a meccset, amely után a Leipzig továbbra is pont nélkül áll a BL alapszakaszában. Szoboszlai csapata, a Liverpool viszont a két százszázalékos klub egyikeként, az Aston Villa mögött második helyen áll a tabellán.

Gulácsi Péter sérült RB Leipzig Bundesliga légiós Orbán
Gulácsi Péter kiváló sorozata véget ért, később a magyar kapust sérülés miatt kellett lecserélni (Fotó: facebook.com/rbleipzig)

Az angol bajnokságban is második helyen áll a Liverpool, ugyanis a Vörösöket megelőzte a Manchester City, miután Szoboszlaiék vasárnap 2-2-re végeztek az Arsenal ellen. A magyar középpályás ezen a meccsen az utolsó szűk fél órára állt be.

Kerkez Milos viszont kezdett, s nyolcvanegy percet játszott a Bournemouth csapatában, amely értékes pontot szerzett a BL-ben szárnyaló Aston Villa vendégeként (1-1).

Angliában a másod- és a harmadosztályban is játszik magyar válogatott labdarúgó. Szűcs Kornél (Plymouth) a Millwall elleni 1-0-s vereség és a Preston elleni 3-3-as döntetlen alkalmával is végig a pályán volt, Tóth Balázs (Blackburn) és Callum Styles (WBA) viszont egyaránt a kispadról nézte végig a potenciális szerdai magyar rangadót. Styles aztán szombaton szerepet kapott, sérülés miatt már a negyedik percben beállt a West Bromwichba, amely két 0-0-s döntetlennel zárta a hetet. A harmadik ligában Schön Szabolcs (Bolton) kezdett az éllovas Birmingham City (2-0-s vereség), majd a Peterborough ellen is, utóbbi meccset a 99. percben szerzett góllal nyerte meg 1-0-ra Schön csapata.

Mennyire súlyos Gulácsi Péter sérülése?

Míg a Bajnokok Ligájában nem megy a Leipzignak, a Bundesligában szárnyal a csapat, a Freiburg elleni 3-1-es győzelemmel továbbra is csak rosszabb gólkülönbségével szorul a második helyre a Bayern München mögött. Willi Orbán egymás után a második bajnokiján is gólt szerzett.

– Védőként mindig nagyon szép a kapuba találni. Ma minden összejött, még ha időbe is telt, amire beindult a gépezet – mondta a meccs után a Leipzig magyar csapatkapitánya.

Magyar csapattársa, Gulácsi Péter kevésbé lehetett boldog. A rutinos kapus 510 perc után kapott újra gólt a bajnokságban, majd le is kellett cserélni. Gulácsi a keddi, St. Pauli elleni kupameccset biztosan kihagyja, de a komoly sérülést elkerülte, akár már a szombati, Dortmund elleni rangadón újra Gulácsi állhat a lipcsei kapuban. Az viszont biztos, hogy a magyar válogatottban idén már nem játszik a kapus.

Schäfer András (Union Berlin) vasárnap csereként játszott, az ő beállása után egyenlített a fővárosi csapat az Eintracht Frankfurt ellen. Schäfer később kiállítást harcolt ki, majd az 1-1-re végződött meccs hajrájában maga is sárga lapot kapott. Az Union a tavaly bukdácsolás után visszatért a Bundesliga élmezőnyébe, jelenleg negyedik a tabellán. A Frankfurtban sem Fenyő Noah, sem Lisztes Krisztián nem játszhatott, előbbi a negyedosztályú tartalékcsapatban szerepelt szombaton, utóbbi még azt a meccset is csak a cserepadról nézte végig.

Szalai Attilára sem számít a Hoffenheim, a védő sem az Európa-ligában, sem a Bundesligában nem került a meccskeretbe. A német másodosztályban viszont Szabó Levente továbbra is fontos tagja a Braunschweignek, gólpasszt adott a Münster elleni kiesési rangadón, a Németh Andrást a 14. perctől a soraiban tudó ellenfél azonban hamar egyenlített, 1-1 lett a végeredmény. Ők egyelőre nem tagjai a magyar válogatott keretének, a Herthában szereplő Dárdai fivérek viszont igen, a Karlsruhe elleni 3-1-es sikerből Márton kezdőként, Palkó csereként vette ki a részét.

Légiósaink küzdelme a kiesés ellen

Loic Nego csereként játszott a Rennes ellen, csapata, a Le Havre borzasztó formában van, zsinórban hatodik vereségét könyvelhette el (ezúttal 1-0), és kieső helyen áll a francia élvonalban. Épphogy vonal fölött található a Serie A-ban a Parma, amely a hajrában büntetőt hibázott, így csak egy pontot szerzett az Empoli ellen (1-1), Balogh Botond végigjátszotta a meccset, a ráadásban sárga lapot kapott. Az olasz másodosztályban Nagy Ádám csapata, a Spezia az egyetlen veretlen klub, múlt héten a Bari elleni 0-0-s meccset végigjátszotta a magyar középpályás.

Mocsi Attila csapata, a Rizespor a múlt hétfői, Bodrumspor elleni 1-0-s győzelemmel elmozdult a török élvonal kiesőzónájából, a magyar védő végigjátszotta a meccset. Sallai Roland a múlt héten nem vívott meccset, együttese, a Galatasaray ma fogadja fővárosi rangadón a Besiktast.

Óriási sikert aratott a görög élvonalban az Aszterasz, amely 1-0-ra nyert az Olimpiakosz ellen, magyar szempontból a bravúr szépséghibája, hogy Ádám Martin a kispadról nézte végig. Bolla Bendegúz viszont két meccset is végigjátszott a Rapid Wien színeiben: az osztrák csapat az örmény Noah elleni sikerrel két forduló után is hibátlan a Konferencialigában, míg a GAK elleni 1-1-es döntetlennel továbbra is második az osztrák bajnoki tabellán.

Szappanos Péter öngólja és Novothny Soma két találata

Csoboth Kevin a múlt héten került be először a St. Gallen kezdőjébe, a Fiorentina elleni Kl-meccsen 4-2-re kikapott a svájci csapat. A vasárnapi bajnokin Csoboth csereként beszállva gólpasszt adott a Sion ellen (2-2). Balszerencsés volt viszont Szappanos Péter (Al-Fateh), akinek a neve mellé öngól került az Al-Raed elleni szaúdi bajnoki jegyzőkönyvébe.

A lengyel másodosztályra nem figyelünk kiemelten, de említésre méltó, hogy Novothny Soma (Ruch Chorzów) múlt héten a Stal (2-0) és a Warta Poznan (2-1) ellen megnyert bajnokin is gólt szerzett. Ugyanebben a ligában Kiss Tamás (Wisla Kraków) is betalált, alig néhány perccel azután, hogy beállt a Wisla Plock elleni, végül 3-1-re megnyert meccsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.