idezojelek

A kétharmadok kovácsa

Tizenhat éve azon merengünk, mit keres még mindig a magyar politikában Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Tizenhat éve azon merengünk, mit keres még mindig a magyar politikában Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. Az a visszataszító ember, aki egy hónappal pártjának választási győzelme után, 2006. május 26-án, a szocialista frakció balatonőszödi ülésén elszavalta hírhedt monológját, amely azóta a politikai trágárság alfája. Az őszödi beszéd az évek során fejezetcímmé ásta le magát a politika dögkútjába, beleégett a kor aljbeszédeinek rekvizitumai közé az egyébként igen erős mezőnyben. (A nagyvilág e produkció által ismerte meg a csöppnyi Balatonőszöd nevét.) A későbbi szemkilövető ember az évek során saját attrakciójának foglyává vált. Még ma is abban a hitben él, hogy epeömlése a politikai retorika csimborasszója. (Szó se róla, az eszmefuttatás a maga mosdatlansága ellenére – esetleg éppen azért! – tényleg korszakos. Lám, most is erről elmélkedünk!) Ha rajta múlna, a szennyes monológ – ő ma is igazságbeszédnek nevezi – alighanem érettségi tétel lenne. Egyébként tényleg voltak benne támadhatatlan igazságok. Például: „Ennyi tehetségünk van, gyerekek.” Vagy ez: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc hívei ma is szellemi talppontként emlegetik a trágár beszédet, előadóját pedig a jelen Cicerójának. Szegényeket nem zavarja, hogy az őszödi szózat erősen hozzájárult ahhoz, hogy a nemzeti oldal azóta rendre elsöprő győzelmeket arat a választásokon.

Egy kormánypárti kommentelő az ordenáré ember előnyeit ecseteli: „Nagy szükségünk van eszelős Ferire. Már a negyedik kétharmadot hozza egymás után. Ő a Fidesz lottóötöse.”

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.