idezojelek

Baranyi Krisztina egyszemélyes háborúja

A ferencvárosi polgármester kerületében már szinte bohózatba illő médiaháborús viszonyok uralkodnak.

Harangozó Éva avatarja
Harangozó Éva
Cikk kép: undefined

Sajnálattal utasította vissza interjúkérelmünket a ferencvárosi polgármester a minap, holott lehetősége lett volna megszólalni a több hónapja a kerületben zajló médiaháborús viszonyok témájában. De valóban jól tette? A független polgármester, akit a baloldali pártok segítettek hatalomra, szinte minden felületen – főleg a közösségi médiában – kijelenti, hogy ő a sajtószabadság mellett minden tekintetben kiáll. Mindenesetre a sajtó függetlenségét demonstráló vezető nem tartotta lapunkat méltónak arra, hogy megszólaljon egy, a közérdekre számot tartó témában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszont úgy tűnik, az őt korábban hatalomra segítők – ahogy kiderült – sem tartották méltóak arra, hogy támogassák. A legfeltűnőbb eset erre a most már a nevetségesség szintjét súroló kerületi médiacég ügye: pár hónappal ezelőtt az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. akkori ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt (állítólag utóbbi személy nem járt be a munkahelyére). A ferencvárosi független polgármester az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették, valamint javasolta az akkori cégvezető felmentését. Megkerestük Hagymási Zoltánt, a leváltott ügyvezetőt, aki lapunknak kifejtette: mivel a polgármester azt hangoztatta, hogy független médiát szeretne, nem érti, később miért nehezményezte nála, hogy nem értesítette őt Vágvölgyi B. András leváltásáról.

Aztán az MSZP-s és DK-s ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember, nem mellesleg Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiamunkás kinevezését. Úgy tűnt, a polgármester asszony megnyilvánulása már a televíziós szakembernek is sok volt, ezért Hoffmann György a legutóbbi rendkívüli testületi ülésre elküldött egy levelet a képviselőknek, amelyben úgy fogalmaz többek között: „Velem kapcsolatban egyetlen egy szakmai ellenvetést nem fogalmazott meg, a megnyilatkozásaiból kiderült, az a baja velem, hogy engem a saját testületének ellenzéki többsége választott meg és hogy van egy, szintén a médiában hosszú évtizedeket eltöltött feleségem, aki ma már ellenzéki politikus. Mindezek alapján, mivel nekem tényleg alapvetés a sajtó szabadsága, a vélemény, a gondolat, a művészet szabadsága, elképzelhetetlennek tartom, hogy egy olyan polgármesterrel dolgozzak együtt, aki nem szakmai, hanem valamilyen vélelmezett politikai indokok alapján indított nyilatkozatcunamit ellenem, a családom ellen. Az sem zavarta őt a valóságlátásban, hogy én soha, egyetlen politikai pártnak nem voltam és nem vagyok tagja. Vele ellentétben engem viszont kimondottan aggaszt, hogy a polgármester csatározásai miatt a kollégáim esetleg nem kapnak munkát, nem kapnak fizetést, hogy a kerület lakosai nem kapják kézhez a helyi újságot, és nincs helyi televízióadás sem.”

De nem csak a médiacég sorsának alakításában akadtak ki Baranyi Krisztinára korábbi segítői: a ferencvárosi polgármester magára maradt a kínai egyetem ügyében is, ugyanis a DK támogatása nélkül Budapest neki se fut a népszavazásnak. Pedig Karácsony Gergely az előválasztást megelőzően még lelkes beszédet is mondott az azóta országgyűlési képviselővé előlépett Jámbor András szervezte Fudan-ellenes tüntetésen is, de aztán ő is visszalépett az ügy támogatásától. Innentől kezdve újabb vicces csatának lehettünk tanúi, ugyanis Baranyi Krisztina reagált is a főpolgármester passzív magatartására: „Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.” Hangsúlyozta: a ferencvárosi önkormányzat számára továbbra is fontos ügy a Fudan Egyetem, de a Demokratikus Koalíció szavazata nélkül nem lenne sikeres a népszavazási kezdeményezés a képviselő-testületben.

Hamar jött a válasz a fenti kritikára: „A IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról” – reagált közleményé­ben a DK. Hozzátették: a Fudan Egyetem ügye csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Kifejtették azt is: „Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja alapján Baranyi Krisztinának mindenről a DK jut eszébe. Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében.”

Azt gondolnánk, hogy ezek után a ferencvárosi polgármester talán visszavesz viselkedéséből, de úgy tűnik, semmi nem hatja meg: egyszemélyes csatározásának legutóbbi esete az volt, amikor lapunkat propagandamédiának nevezte, ­amiért írni mertünk a kerületben uralkodó, már szinte bohózatba illő médiaháborús viszonyokról. Kijelentését természetesen a sajtószabadság jegyében tette.

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.