idezojelek

Kereszt a zöld mezőn

A brazil focista gólt rúgott. Térdre borult. Keresztet vetett.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2022. 12. 26. 8:00
Fotó: Tolga Bozoglu

Ismerjük a helyzetet. Bejön a játékos, lehajol, megérinti a szent zöld gyepet, s keresztet vet. Amolyan mindennapos esemény, hiszen ez valaha nem volt politikai üzenet. Majd jöttek az új korok, amikor már minden politikává vált, így az egyszeri futballista kétszer is meggondolta, vajon keresztet vessen-e vagy sem. Mert az a nagyon személyes, nagyon őszinte gesztus bizony politikai üzenetet hordoz, milliók nézik, hogyan néz balra a játékos, mielőtt jobbra passzolná a labdát. A fiúk eltakarják a szájukat, miközben beszélgetnek, hiszen a mintegy hárommilliárd ember, aki nézi ezt a jelenetet, tudni akarja, pontosan mi hangzik el.

 Szájról olvas mindenki, de persze ebben mi is jók vagyunk, magyarok.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aztán a brazil focista gólt rúgott. Térdre borult. Keresztet vetett. Kitette a zöld gyepre mindazt, ami őt jellemzi, ami őt mozgatta, a milliomos, európai sztárklubban játszó húszéves brazil fiú hirtelen visszavedlett egy picike pillanatra kissráccá. Aki nyolcévesen rohant vasárnap reggel a misére, mert korán kell odaérni, hogy felöltözzünk, s felöltöztessük az atyát is, bekészítsük a bort a megfelelő helyre, az evangélium pedig ott nyíljon ki, ahol ki kell nyílnia. A brazil focista a mise után levette a ministránsruhát, s rohant haza, az ebédhez segíteni, majd ki a pályára, a szent, zöld gyepre, amely kicsit oltár mindenkinek, aki érti ezt.

Nem könnyű ezt elmagyarázni. Nem is kötelező érteni. De igenis szükség van arra az isteni segítségre, a XXI. század húsdarálójában is, amely a fűszálakból kerül a kezekre, s onnan a kereszt jelén át a focista szívébe. A katari foci-vb idején pedig láthattuk azokat, akik politikai üzenetet fogalmaztak meg a pályán, s azokat, akik ebben a nagyon intim pillanatban inkább magukban maradtak volna.

Ketten, Jézussal. De az ezerfejű tömeg látni akarja ezeket a pillanatokat. Van, aki ezt közösségi élményként éli meg, mások észre se veszik. A focista pedig maga tudja, mit él át ebben a pillanatban. De ez semmiképp se politika. Ne is vegyük annak. A zöld gyepen az ember egyedül van, s maga tudja, ki az, aki segíti. A kamerák ugyan veszik, de mi, nézők semmit se tudunk arról, mi zajlik le valójában a kicsi ministránsban, aki most mezben fut ki a pályára. 

Aztán gólt rúg, zúg a tömeg, ezer meg ezer üzenet érkezik hozzá a virtuális, valójában nem is létező világból, de sose tudja senkinek elmagyarázni, hogy az az első pillanat, ahogy letérdelt a gyepre, az ugyanaz volt, ahogy az oltár elé tette a szívét. 

Ez pedig nagyon nem illik a kor mindent eladó és mindent megvásárló stílusához.

Épp ezért csodálatos látni, hogy igenis létezik ember, aki nem a médiának mutogatja magát, hanem annak fittyet hányva vet keresztet. Történik ez azon az eseményen, amely valójában minden pillanatában médiaesemény, egy grimasz vagy egy kézmozdulat is pénzzé tehető. De azok a keresztvetések a pályán mégsem azok. Lehet persze újra meg újra belekötni abba, mit s miért csinált ez vagy az a játékos, de ha lecsupaszítjuk a világeseményt a csontvázára, láthatjuk, hogy itt olyan emberek futottak ki a pályára, mint mi magunk. Nem színészek, akik eljátszanak egy szerepet, hanem olyan esendő lelkek, akiknek maguknak is szükségük volt megerősítésre, és dacára annak, hogy ez manapság akár kínosnak is tűnhet, Krisztus mégis győz. Ehhez pedig tényleg senkinek semmi köze, mert kizárólag az ember szívében zajlik le az a nagy és roppant fontos meccs.

Ott viszont nincs vesztes, csak győztes.

Borítókép: A brazil játékosok (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.