idezojelek

Csendes genocídium Erdélyben

Tíz év alatt 225 ezer fővel csappant meg a romániai magyarok száma, ami ahhoz hasonlítható, mintha Hargita megye teljes magyar lakossága eltűnt volna.

Gurzó K. Enikő avatarja
Gurzó K. Enikő
Cikk kép: undefined
2023. 01. 16. 7:30
Fotó: Veres Nándor

Nem kezdődött jól az év, holott a 2021-es romániai népszámlálás végleges eredményeit még közzé sem tették. Az előzetes bejelentés azonban elegendőnek bizonyult a hangulatrontáshoz, hiszen a közölt adatok alapján hatszázhúszezer fővel, vagyis több mint félmillióval kevesebb magyar él ma Erdélyben, mint a rendszerváltás évében, ami a határon túli közösség negyven százalékának az elvesztését jelenti.

Az eredetileg magyarok lakta székelyföldi megyékben a következőképpen változott a népességszám: Hargita megyében 1992-ben még 348 335 személyt írtak össze, 2021-ben már csak 291 950-et. A veszteség 56 385 fő, ami több egy közepes város lakosságánál, hiszen Székelyudvarhelyen 34 257-en élnek állandó jelleggel. Kovászna megyében 1992 óta 233 256-ról a tavalyi év végéig 200 042 főre apadt a lakosság. A veszteség 33 214 fő. Maros megye népessége 610 053-ról 518 193-ra csökkent harminc év alatt, azaz a régióban 91 860-an fővel élnek kevesebben, mint 1992-ben.

 Azt még nem lehet tudni, közülük hány magyar nemzetiségű, de valószínűsíthető, hogy Maros a legnagyobb vesztese az elvándorlásnak és a beolvadásnak, valamint a gyengülő természetes reprodukciónak.

A fiatalok létszámát nézve is elkeserítő a helyzet. A néhány évtizede még színtiszta magyar megyének tekintett Hargitában a 2022–23-as tanévben a 27 633 általános és középiskolai diákból 24 208 (87,6 százalék) tanul magyarul, Kovászna megyében 12 683 fő (68,4 százalék), Maros megyében 15 536 fiatal (34,1 százalék), Szatmár megyében 9093-an (32,7 százalék), Biharban 10 033 fő (21,3 százalék), Szilágy megyében 3693 (19,3 százalék), Kolozs megyében 5105 (9,3 százalék). A többi régióban elenyésző a magyar nyelvű oktatásban részt vevő fiatalok száma.

Amennyiben Románia egészét nézzük, magyarnak valamivel több mint egymillió fő vallotta magát, a lakosság hat százaléka, magyar anyanyelvű magyar nemzetiségűnek viszont csak 977 450 fő. Hogy egyesek csupán az anyanyelvüknek tekintik a magyart, de nem érzik magukat magyarnak, az leginkább annak tudható be, hogy vagy vegyes házasságban élnek, vagy már abban születtek, így elveszítették az identitásukat. Az ő leszármazottaik valószínűleg már nem fognak tudni magyarul.
A vegyes házasságokból adódó morzsolódást a lakosság vallási hovatartozása is tükrözi. Ha csak a történelmi egyházakat nézzük, a 741 276 római katolikusból 405 212 magyar nemzetiségű személy vallotta magát ehhez a felekezethez tartozónak, reformátusnak 453 621 fő a 495 380-ból, amelyből 28 419 román nemzetiségű. 

Elhitték volna a nagyszüleink, ha valaki azt mondja nekik, hogy ötven év múlva a református templomban románul fogják tartani az istentiszteletet és románul fognak esketni, mert a jelenlévők egy része vagy a többsége román? 

Vagy azt, hogy 19 162 magyar 2021-re kitér a hitéből, elhagyja ősei egyházát, és ortodox vallásúnak mondja majd magát, mert, feltételezzük, a házastársa is az?

Az Erdélyi Magyar Szövetség országos elnöksége a közleményében úgy fogalmaz: a drámai fogyás riasztó katasztrófa, a magyarság ellen békeidőben folytatott csendes genocídium. 

Tíz év alatt 225 ezer fővel csappant meg a romániai magyarok száma, ami ahhoz hasonlítható, mintha Hargita megye teljes magyar lakossága eltűnt volna. 

Amennyiben a fogyás nem áll meg, az erdélyi magyarság még ebben a században évezredes történelme végére ér.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értelmezések szerteágazók. A lélekszámcsökkenés okai­ról mindenkinek van véleménye, és majdnem mindenki másképpen képzeli el a kiutat a magyar lélekszámvesztésből. Vannak, akik az érdekképviseletet okolják, amiért minden intézkedését ahhoz igazítja, hogy ne kerüljenek veszélybe a parlamenti helyei. Vannak, akik azokat a nőket szidják, akik nem vállalnak elég gyereket, másoknak a fiatal férfiakkal van bajuk, akik nem hajlandók házasságot kötni, utódokat nevelni.

Az aggodalmaskodók egy csoportja az erdélyi magyar pedagógustársadalom nemzettudatát is erőtlennek tartja, hiszen ha már a szülő elbagatellizálja a nemzeti identitás továbbadásának fontosságát, akkor legalább a tanító, a tanár vegye át tőlük ezt a feladatot. 

Ami szerintük sok esetben nem történik meg, hiá­ba a felújított, mindennel ellátott tanintézmény. Ebből adódik a kérdés: vajon hol tartanánk, ha nem lennének sem óvodáink, sem iskoláink, sem egyetemeink, nem lenne sem képviseletünk, sem szabadságunk, ha törvény tiltaná az anyanyelvhasználatot, a vallásgyakorlást? Ha nem bukott volna meg a Ceausescu-diktatúra, és már régen lebontották volna az erdélyi magyar falvakat? Nem véletlen, hogy a lehangoló népszámlálási adatok kapcsán többen megjegyezték: miután a demokrácia kitárta Erdély kapuit a nagyvilágra, felgyorsult az asszimiláció. Kezdetét vette a tömeges kivándorlás.

Akármilyen szemszögből is elemezzük a helyzetet, bárkit is igyekszünk bűnbaknak megtenni, ha Trianontól tekintünk vissza napjainkra, csakis fogyatkozó számokat látunk, itt-ott egy kis felpezsdüléssel, magunkra találással, majd újbóli visszaesésekkel, sőt zuhanásokkal. Hogy felépül-e majd az erdélyi magyarság, az sajnos nem csak rajtunk múlik.

Borítókép: Résztvevők az ezer székely leány napja rendezvényen az erdélyi Csíkszeredához tartozó csíksomlyói hegynyeregben 2022. július 2-án. (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A gyűlölet anatómiája

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa nem azonos Brüsszellel

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A Cigánykirály meztelen

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Sorsfeladataink az életünkben

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.