idezojelek

Egymillió forintos főpolgármesteri példamutatás

Ha Karácsony Gergely a teljes brüsszeli költségét saját zsebből fizette ki, mi kerülhetett a fővárosnak több mint egymillió forintba?

Harangozó Éva avatarja
Harangozó Éva
Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

„A közszereplőknek azonban kutya kötelességük minden egyes esetben mérlegelni, hogy milyen példával szolgálnak.” A főpolgármester minap közzétett posztjának ezen részletével minden jó érzésű ember egyetérthet. Mégis – ha nem is álmatlan éjszakákat okozva, de – elgondolkodtam azon, hogy Budapest első embere milyen példával is jár elöl. Gondolkodtam, mivel egy újságíró szokott ilyet tenni. Sőt, ne adj’ isten, filozofál, vagyis elmélkedik, töpreng.

Az ember tragédiájának V. színében, Athénban Miltiadész hadvezér – aki a határon csatázva próbálja megvédeni hazáját – ellen elkezdenek felszólalni a demagógok. A Wikipédia szerint a demagógia a kommunikáció olyan iránya, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. Illyés Gyula már az 1930-as években megfogalmazta, hogy „a demagógia a féligazságok egész igazságokként való feltüntetését jelenti; nálunk elsősorban a nép félrevezetését. Olyan könnyű a népet félrevezetni? Annyira kell tartani a nép szellemi kiskorúságától, hogy minden igazságot, sőt tényt csak alapos megrágás után adhatunk a szájába? Oly buta, hogy nemcsak az árnyalatok közt nem, de kiáltó fehér és fekete között sem tud különbséget tenni?”

Ezek a gondolatok Karácsony Gergely főpolgármester brüsszeli kiruccanása kapcsán vetődtek fel bennem. Nyilvános, hogy csaknem két napot vonatozott, legalább négy éjszakát töltött a nem éppen olcsó szállodáiról híres Brüsszelben pár héttel ezelőtt, hogy egy rövid beszédet elmondhasson azok társaságában, akik – saját bevallásuk szerint is – valótlanságokat terjesztenek Magyarországról, ráadásul mindez több mint egymillió forintjába került a fővárosnak. Ugyanis a Budapestre háruló költség több mint egymillió forint (2810 euró) volt – derült ki a Cities for the rule of law (Városok a jogállamiságért) elnevezésű konferenciával kapcsolatban kikért közérdekű adatigénylésünkre adott válaszból, amelyet a Városháza küldött meg lapunknak az esemény után egy héttel.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azóta eltűnt Facebook-posztban Karácsony Gergely a demagóg példát követve kikelt lapunk ellen: „A Magyar Nemzet azon filozofál, hogy vajon mennyibe került az adófizetőknek, hogy a múlt héten Brüsszelbe utaztam. Hogy a repülő akár több tízezer forinttal (!!!!) is olcsóbb lett volna, de én botor módon vonattal utaztam. Sőt biztos jó drága szállodában aludtam. Tádám! Most lerántom a leplet ebben a közérdeklődést kiváltó ügyben: a vonatjegyet a saját fizetésemből vettem, és egy barátomnál szálltam meg Brüsszelben. És még valami. Jó lenne tudatosítani magunkban, hogy a repülés óriási környezeti terheléssel jár. Sokszor elkerülhetetlen, hogy használjuk, én sem tudom mindig megoldani, hogy ne repülővel utazzak. A közszereplőknek azonban kutya kötelességük minden egyes esetben mérlegelni, hogy milyen példával szolgálnak.”

A példánál maradva: ha már a Tragédiát és az athéni színt hoztam fel, Miltiadész nem becsmérli hazáját külhonban, hanem megvédeni akarta. Nem ezt tette Karácsony Gergely: 

Budapest főpolgármestere olyan uniós politikusokkal szólalt fel egy közös térben, akik előszeretettel támadják hazánkat. 

Sőt az esemény előtt már napokkal vonattal utazott a belga fővárosba. Az erről szóló posztjában Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy így spórolt néhány mázsa szén-dioxidot a bolygónak és egy kis pénzt az önkormányzatnak. Az igazság ezzel szemben az, hogy semennyi üvegházhatású gázt nem spórolt Budapest első embere, mivel nélküle is elindultak a két főváros közötti, menetrend szerinti repülőjáratok.

Milyen példát várhatunk, esetleg követelhetünk egy olyan főpolgármestertől, aki az említett brüsszeli eseményen (ez ugyanaz a konferencia, ahol Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő, aki egyben a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevő is, először azt mondta, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak, később már visszakozva, kvázi visszavonta a saját beszédét) a 45 perces panelbeszélgetésbe szorított felszólalásában úgy fogalmazott, Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amelyeket az Európai Unió a csatlakozni vágyó országoktól is elvár? A főpolgármester továbbá a jogállamiság védelmében létrehozott eszközök erősítését követelte a rendezvényen. Fontos, hogy egy politikus milyen példával szolgál.

Ugyanakkor az is fontos, hogy egy újságíró gondolkodjon, jelenleg például azon: ha Karácsony Gergely a teljes brüsszeli költségét saját zsebből fizette ki, mi kerülhetett a fővárosnak több mint egymillió forintba? 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.