idezojelek

Minden eladó

Elon Musk nagyon jó üzletember és nagyon jó szimata van. A XXI. században pedig éppen ilyen kell.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Michel Euler

Állítólag maga Elon Musk is félig háborús bűnös, vagyis talán egészen az, hiszen ő maga kapcsolta ki a Starlink nevű műholdcsokrot, amelynek segítségével irányíthatták volna az ukrán drónokat. Mivel a Starlink nem működött, a drónokkal nem tudtak lecsapni az ukránok, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó pedig borzasztóan dühös is lett, hogy Musk a háborús agresszort védi és támogatja, a híres rocksztár-befektető pedig állítólag attól tartott, ha az ukránoknak enged, nukleáris választ ad Moszkva.

A fenti szövegben a legfontosabb szó az állítólag. Ugyanis a történetet egy Muskról szóló életrajzi könyvből idézte a CNN, amelyre Podoljak reagált. A hivatalos szervek hagyományosan nem foglalkoznak sajtóidézetekkel, egyszerűen nevetséges lenne mindenre ugrani. A könyvet Walter Isacsson írta, egy amerikai író, reagált a szavakra Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. De nem tudjuk, mindez igaz-e. Tényleg kikapcsolták-e a Starlinket, miként működik a műholdhálózat, tényleg ettől félt-e Musk, egyáltalán, mi az igaz az egészből. Természetesen a végső konklúzió az, hogy vásároljuk meg a könyvet. Feltehetően ez a sztori valódi üzenete. Mégis hatalmas a körítés, rengetegen reagálnak rá, híres és kevésbé híres emberek, anélkül, hogy megbizonyosodnának arról, hogy az az egy vonalban haladó műholdcsokor valóban használható-e internetelérésre, s nem csupán egy egzotikusan kinéző Szputnyik.

Elon Musk pedig jól helyezkedik, ez a sikerének a titka. Eladja saját magát mint terméket, és politikacsináló tényezővé válik egyszerűen azzal, hogy a saját véleményét nem habozik közhírré tenni.

Ennek pedig van magyar vonatkozása. Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjúja az egész világsajtót letarolta, mindenhol ledőltek azok a falak, amelyeket teljesen mesterségesen állítottak fel a baloldaliak. Egyszerű, ismert séma ez, el kell hitetni a világgal, hogy Orbán Viktor elszigetelődött, senki se szeretné őt meghallgatni. Az interjú viszont azt bizonyította, hogy a magyar miniszterelnök szavaira hatalmas tömegek kíváncsiak, olyanok is, akik egyáltalán nem foglalkoztak eddig Európával. Amerikaiak milliói kattintottak rá, és csodálkoztak, hogy ez a nézet is létezik, egy európai országban, és nem is volt nehéz megtalálni.

Hiszen Elon Musk is megosztotta.

Ez pedig üzletpolitikai kérdés. A dörzsölt pénzember pontosan tudja, minek van keletje. Az átszakadt kommunikációs fal után áradat következik, ő pedig felkészült rá. Nem lehet tudni, Elon Musk esetében beszélhetünk-e erkölcsi kérdésekről, együttérez-e bárkivel is, magáénak tud-e bármilyen értékeket. Talán nem is fontos, hiszen Musk is teljesen virtuális karakter, akinek sokkal inkább a netes alteregója van előtérben, az ember maga a háttérben rejtőzik. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon úgy tűnik, ez a virtuális világ lassan kezd túlcsordulni a szivárványos ideológiától, túl woke már az átlagos amerikainak, lassan nyelvtani és megértési problémákat okoznak a neonévmások, így a csendes többség a lábával szavaz. Vagyis nem akar részt venni a virtuális adok-kapokban, elfordul a gyomorforgató küzdelemtől és a maga dolgával törődik. Ez olyan, mintha az erő szétfolyna. Ezeket az embereket össze kell fogni, egy platformra hívni, közös hangot adni nekik. Az üzletember pedig úgy látja, Orbán Viktor szavai olyan tiszta és követendő víziót vázoltak fel, amely bátran nevezhető konzervatív forradalomnak Amerikában. Ezért nem lesz a százezredik woke-próféta, hanem igyekszik beállni a liberálisokat óvatosan kritizáló, s igen nagy téteket Donald Trumpra tevő játékosok sorába. Az ő személye már képes választásokat eldönteni, de legalábbis nagyon-nagyon befolyásos. Az inga visszalengésekor ő lesz az első, aki nem vált soha woke-ká, szükség esetén amerikai, máskor dél-afrikai, mindig érdekeitől függően tud identitást váltani. De biztos, hogy nagyon jó üzletember és nagyon jó szimata van. A XXI. században pedig éppen ilyen kell, akit el lehet hívni a Budapesti Demográfiai Fórumra, ahol a családokról lesz szó. Musknak hat gyereke van.

Állítólag.

Borítókép: Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a VivaTech innovációs konferencián Párizsban 2023. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.