idezojelek

Több az embernél

Oroszok és amerikaiak egyetértésben dolgoznak ugyanazért a célért, miközben a nemzetközi sajtó új világháborúról beszél.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Háború van. Mindenki tudja, hiszen mindenhonnan ömlik a háborús propaganda, ismeretlen falvak kocsmáiban beszélgetnek az ukrajnai frontról az emberek, latolgatják az esélyeket, s persze nem tudnak semmit. Hiszen ez egy furcsa háború, amelyet talán Oroszország vív Ukrajnával, esetleg az Egyesült Államokkal, vagy Amerika Kínával.

Mindeközben a kazah sztyeppén három ember arra készül, hogy eljusson a Nemzetközi Űrállomásra. Két orosz és egy amerikai éveken át együtt dolgozott, tanult, hogy fél, illetve egy éven át a Földtől 400 kilométerre egy kis kapszulában éljen, kutasson, s fenntartsa az emberi jelenlétet abban a világűrben, ahová jelenleg el tudunk jutni. Oroszok és amerikaiak testvéri egyetértésben dolgoznak ugyanazért a célért, miközben a nemzetközi sajtó új világháborúról beszél. A sajtótájékoztatón cirill és latin betűkkel is felírják a neveket, a központi épület mellett, ahonnan az űrhajóhoz indulnak, egymás mellett lobog az orosz, az amerikai és a kazah zászló. Mert az űrkutatás valami nagyon különös tevékenység. Több az embernél.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudni lehet, ha valakit esetleg megzavar a világsajtó zaja és akár önmagában is elkezd politizálni, előbb-utóbb kikerül az űrprogramból. Odafenn nincs helye a politikának, s nemcsak azért nincs, mert a Nemzetközi Űrállomás nem a Földön van, hanem azért, mert kicsi, s megzavarnák az összezördülések a közös munkát.

Természetesen mindenki tudja, hogy háború van, Bajkonurban is, Cape Canaveralban is, de felülemelkednek rajta, hogy arra koncentráljanak, ami a munkájuk, a hivatásuk. A kilövés közeledtével egyre feszültebb mindenki. Tökéletesen működik a gépezet, nagyon sokszor hajtottak már végre űrhajókilövést a legrégebbi és legszeretettebb űrkikötőből, de ez soha nem lesz rutinfeladat. Itt az összes technikus szakmájának mestere, részt vesz egy igazán nemes kihívás teljesítésében. Bajkonur városa zárt város, ott mindenki céllal van, vagy a Roszkozmosz, vagy a NASA alkalmazottja, szervezett úton érkezett látogató, vagy helyi lakos. Az egyetlen hely a világon, ahol ha valakinek a pólóján az olvasható, hogy NASA, az valószínűleg ott is dolgozik, s nem a helyi turkálóban szerezte, hogy villogjon. 

Amúgy látszik is rajtuk, az űrügynökségek munkatársain, hogy nem valami felvágós stílusú emberek. Jéghideg profik. Az ő feladatuk több az embernél, és ehhez nekik is fel kell nőniük. Természetesen emberek, így kedvesek, de nem beszélnek túl sokat, nem harsányak, hanem őrületesen céltudatosak. A kilövés előtt néhány órával két NASA-melegítős ember sétált be a helyszínen felállított sátorba hűtőmágnest vásárolni. Kifelé menet gyerekek állították meg őket közös fotóra, meg is álltak, de a második kérést már visszautasították, nincs annyi idejük, nem azért vannak itt.

A meghökkentő az, hogy itt vannak, a volt Szovjetunió területén, egy olyan városban, amelyet Oroszország kibérelt Kazahsztántól az űrrepülőtér üzemeltetése miatt. Ha nincs űrrepülőtér, nincs Bajkonur. Mikor felépítették, a cél az volt, hogy ne legyen emberi település közel s távol, hiszen katonai létesítmény, amelyről nem akartak a szovjetek sokat elárulni. Ma pedig itt dolgozik együtt a két egykori gigász egy közös cél érdekében, amely megnemesíti a vetélkedést is.

Persze nem szabad naivnak lenni, az űrkutatásnak nagyon komoly politikai háttere is van, a Roszkozmosz és a NASA kutatói is tudnak minderről, szó sincs teljesen tiszta tudományról. Mégis az űrhajó kilövése Bajkonurból az emberi kíváncsiság és együttműködés szép példája volt, aminek együtt örült orosz és amerikai. Azt jelzi, hogy létezhet közös munka és gondolkodás a legnagyobb hatalmak között, és nagyon lehetne örülni, ha így folyna a vetélkedés a nemzetek között. Sajnos erre semmi esély, ez csak egy nagyon kicsiny szelete az életnek, amely szükségszerűen emelkedett. 

Nem is tudjuk, meddig tart. A Nemzetközi Űrállomás már idős szerkezet, folyamatosan karban kell tartani, vészhelyzet is kialakult rajta. Mivel a tudományos kísérletek számára elengedhetetlen, hogy létezzen valamilyen állandó bázis, ahová kutatók érkeznek, a jövőben is lesz valami hasonló. Csak az a kérdés, hogy nemzetek közötti űrállomás lesz az, vagy az egymással vetélkedő nagyok külön-külön végzik majd a kísérleteket. 

A jelek arra mutatnak, hogy az utóbbi a valószínűbb. Kínának már most saját bázisa van, s Oroszország is afelé hajlik, hogy inkább egyedül folytatja az űr feltérképezését. Amerika pedig jelenleg lényeges lépéshátrányban, lendület nélkül igyekszik újraindítani saját programját. Majd elválik, van-e benne bármiféle ráció, hogy nagyhatalmak közösen dolgozzanak valami szép és nemes kihíváson. De az is lehet, hogy ez az emberi természetbe bele van kódolva, s az együttműködés a valódi sci-fi.

 

Borítókép: Bajkonur (Fotó: AFP/Ria Novosti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.