idezojelek

Jázmintea

Az Egyesült Államok és Kína egymásra támaszkodva tudja irányítani a világgazdaságot, egyiknek sem érdeke a kapcsolatok elmérgesítése.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Doug Mills

Hszi Csin-ping az amerikai elnök szerint diktátor. Kína szerint nem az és fel is háborodtak amiatt, mert Joe Biden így emlegette tárgyalópartnerét. A diktatúrák ugyanis alapvetően nem túl szimpatikus államalakulatok világszerte, az amerikai elnök sokadik elszólása pedig hangsúlyozottan sértő. Nem tudni, hogy itt a megszokott nyelvbotlásról volt-e szó, vagy tudatos sértegetésről; ha utóbbi, akkor az nem jelent jót.

Amerika másként épül fel, mint Kína, az utóbbi egy több évezredes birodalom, ahol a demokrácia soha nem volt jellemző, előbbi pedig arra büszke, hogy több fékje és ellensúlya van, mint egy HÉV-szerelvénynek.

Pedig jó volna, ha a kölcsönös tisztelet uralná a tárgyalásokat és nem a mélyről jövő, gyűlölködő előítélet. A világ két legerősebb hatalma közötti torzsalkodásból sose szokott jó kisülni, láttunk ilyet, és nem zárható ki, hogy még látni is fogunk a jövőben. Mert ez kicsit fizika, a nagy tömbök összeütköznek, nem bírják elviselni, hogy társat kapnak a világ tetején, no és a csárdákban se szereti a dudás, ha egy rivális is rákezd a nótára. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg Kína az amerikai gazdaság egyik legfontosabb támogatója, Peking pénzéből finanszírozzák az amerikai fejlődést, ahogy az Egyesült Államok bevásárlása pedig lehetővé teszi a kínai gazdasági csoda kibontakozását. A két gigász így egymásra támaszkodva tudja irányítani a világgazdaságot, egyiknek sem érdeke a kapcsolatok elmérgesítése. De emberek vagyunk, nem számítógépek. Kína érdekszférája természetesen kiterjedt, de Peking nem úgy fogja fel a világot, ahogy az amerikaiak, nem alakít ki nyomáscsoportokat Afrikában vagy az amerikai nagyvárosokban, hogy a kínai mintájú világnézetet propagálja. Ez üzlet számára. Az Egy út – Egy övezet kezdeményezés filozófiai jelentőségű, amelynek megértéséhez meg kell ismerni a kínai észjárást. Erre az amerikaiak természetesen nem hajlandóak, hiszen nekik szükségük van a szabad világra mint hátországra, örök fáklyalángként akarja bevilágítani a Földet, azt hirdetvén, másként lehetetlen élni, minden sötét, ha a Szabadság fáklyáját nem emelik a magasba. Az pedig ott van, New Yorkban, bronzba öntve, örökös szimbólumként.

2023-ra viszont az ideológia megfáradt. Kína soha nem exportálta saját ideológiáját, lényegében nem is érdekelte, ki hogyan gondolkodik, s ez ma is jellemző. A kínaiak azért adnak segélyt vagy támogatást valakinek, mert abból üzletet remélnek, nem nézik meg utána, mire fordították a jüankötegeket.

Az amerikaiak – és a nyugat-európaiak – ellenben feltételeket támasztanak, amolyan közös ügyek felkarolását várják el, hangsúlyozottan politikai témákban vájkálnak, és nem tisztelik a helyi szokásokat. Ugyanakkor angolul beszélnek és remek filmeket gyártanak, az életmódjuk fiatalos és vonzó, mindez nem mondható el a kínaiakról. A Coca-Cola ma sokkal népszerűbb ital, mint a jázmintea, és feltehetően ez így is marad. Az előbbi maga az ízbomba, magában rejt egy életstílust, a kínaiak italának viszont lényegében nincs semmi íze. De másfél milliárd kínai issza.

A szemünk előtt látható nemzetközi fenyegetőzést felfoghatjuk újabb világháborúnak, ahol helyettesek helyettesei harcolnak egymással, de feltehetően nem lesz olyan háború, amelyben az amerikaiak és a kínaiak vonulnak fel egymás ellen. Az ilyenek leginkább a hollywoodi szuperhősös filmekben láthatóak és teljesen irreálisak. Az ideológia mindig sokadrangú kérdés a világpolitikában, az érdekek sokkal fontosabbak. Az eszmék megfoghatóak újságcikkekben és a közvéleményt könnyebben befolyásolhatják a hívószavak, mint a százalékok.

Mi, magyarok pedig lássunk át a szitán, s vegyük el azt, ami nekünk kell. Ideológiamentesen. Mert fel kell vennünk a tempót, fel kell ismernünk a világpolitikai folyamatokat, hogy megfelelően reagálhassunk, és erre figyelmeztessük szövetségeseinket. 

Látnunk kell, hogy Európa a mai állapotában nem igazán tényező. Nem arról van szó, hogy gyenge, inkább lassú és megmerevedett. Ahogy az ideológiavezérelt politizálás átvette a teljesítmény- és haszonalapú tevékenységet, azzal veszítette el Európa frissességét, reakcióképességét. A nagyvilág pedig figyel. Pontosan látja Ázsia, hogy az öreg kontinens milyen lomhává vált és milyen nagyra tartja magát. 

Mikor Angela Merkel azt mondta, hogy Németország „megoldja” majd a migrációs válságot, az egész világ biztos lehetett benne, hogy ez egyszerű birodalmi gőg, amelynek egyszerűen már elmúlt az ideje. A nagyságért és az erőért tenni kell, minden nap, minden percben, a múltból pedig nem lehet megélni. Ezért van szükség arra, hogy Magyarország állhatatosan, minden európai fórumon kongassa a vészharangot, és semmiképp se simuljon oda a gőgös, tohonya nyugatiakhoz.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök fogadja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC csúcstalálkozójára érkezõ Hszi Csin-ping kínai elnököt a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.