idezojelek

Nem történt kenyértörés az EU-csúcson

A mai magyar kormány határozott, következetes, nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikája tőlünk nyugatra sokaknak nem tetszik.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hosszú ideje elviseljük azokat az erkölcsi és anyagi kártételeket, amelyek a civilizált Nyugat mai vezetőinek politikai döntései nyomán ránk nehezednek, és azt kérdezzük: mindenki megbolondult azon az oldalon? Elképesztő az a sok fenyegetés is, ami a politika magas régióiból és alvilági zugaiból érkezik hozzánk.

Szijjártó Péter külügyminiszterünket, ungvári tárgyalásai előtt, egy ukrán nyelvű levélben robbantásos merénylettel fenyegették meg. Ezzel egy időben szivárgott ki, hogy Brüsszel megfosztja Magyarországot az uniós szavazás lehetőségétől, ha a február 1-jei csúcstalálkozón ellenezzük a hétéves költségvetés módosításáról, illetve az Ukrajnának szánt, ötvenmilliárd eurós támogatásról szóló megállapodást.

Szijjártó Péter nem hagyta magát megfélemlíteni, és elutazott arra az ungvári találkozóra, amelyen megbeszélést folytatott Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, valamint az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. Orbán Viktor miniszterelnökünk sem riadt meg attól, hogy szembenézzen a hatalmas túlerővel, amikor bemerészkedett a brüsszeli oroszlánbarlangba.

A Financial Times − kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva − arról írt, hogy brüsszeli tisztviselők uniós források visszatartásával akarják zsarolni Magyarországot. Így szeretnék kikényszeríteni, hogy a magyar miniszterelnök ne vétózza meg az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A jól átgondolt zsarolással a pénzügyi befektetők elriasztását és a forint gyengülését próbálnák előidézni, abban bízva, hogy ezzel rosszabb helyzetbe kerülne a magyar gazdaság, s romlanának a jelenlegi kormányzat pozíciói. A brüsszeli héják, a jelek szerint rendszeressé tennék a pénzügyi nyomásgyakorlást, mivel ezt már éveken keresztül alkalmazták hazánkkal és Lengyelországgal szemben.

A mostani EU-csúcson nem került sor kenyértörésre. Orbán Viktor nem vétózott, mivel olyan kompromisszumos javaslat lapult a tarsolyában, amely a fegyvercsörgető többség számára is elfogadható volt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A részt vevő országok egyhangúlag megszavazták az ötvenmilliárd eurós segélycsomagot. A döntés értelmében – a hírek szerint − az Európai Bizottság évenként megvitatja az Ukrajnának szánt csomag esedékes részének utalásával kapcsolatos kérdéseket, s ez megfelel a Magyarország által javasolt megoldásnak.

Orbán Viktor sikerként könyvelheti el ezt az eredményt, hiszen korábban már bejelentette, hogy hajlandó Ukrajna pénzügyi támogatására, ha az unió garantálja a segély további sorsának évenkénti megbeszélését.

 Igaz, a jelek szerint a döntésekhez minősített többség már elegendő lesz, de ekkora ellenszélben az évenkénti felülvizsgálat jó eredménynek számít, különös tekintettel a kiszivárogtatott fenyegetésekre, amelyeket egyes brüsszeli vezetők velünk szemben kilátásba helyeztek.

A megállapodás hírére fellélegezhetnek az egymásnak feszülő vitapartnerek. Persze nem várható, hogy a globalizmus elkötelezett hívei felhagynak a fenyegetésekkel és a zsarolásokkal, és elítélik Ukrajnát a halálbrigádokként fellépő fegyveres csoportok tevékenysége, a magyar politikusok, újságírók nevét is tartalmazó halállisták készítése és közzététele miatt. Nem, inkább bennünket fognak vegzálni ezután is.

Magyarország kétségkívül kemény dió. Másfél évezrednél ősibb múltunk megkeményített és képessé tett bennünket szabadságunk és szuverenitásunk védelmére, akár a gyakori túlerővel szemben is. 

A mai magyar kormány határozott, következetes, nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikája tőlünk nyugatra sokaknak nem tetszik. A történelem azonban megtanított minket arra, hogy az a politika, amelyet külső erők, idegen érdekeknek megfelelően befolyásolnak és irányítanak, nem tartható fenn hosszú ideig − előbb vagy utóbb bukásra van ítélve. 

Amit például Ukrajnában látunk, az jól jelzi, milyen jövője lehet egy olyan országnak, amely enged a külső befolyásnak.

Nem én mondom, a Die Welt írta, hogy a magyarok és a törökök nem riadnak vissza a konfliktusoktól, ha országuk érdekeiről van szó. A német lap szerint a két NATO-tag ország, a helyzettől függően tartják a távolságot a Nyugattól. Valóban. Minden okuk megvan rá.

Amikor fenyegetéssel és zsarolással arra akarnak rákényszeríteni bennünket, hogy feltétel nélkül fogadjuk el a hosszú távú háborús költségvetést, az elhibázott migrációs politikát, a woke ideológiát, a genderelméletet, az LMBTQ-mozgalom torzulásos nézeteit, akkor bizony nagy szükségünk van a határozott, bátor vezetőkre. És persze nekik is ránk.

A szerző író, újságíró

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár és Klaus Iohannis román államfő az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Jobbról Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.