idezojelek

Nyergelj, fordulj, magyar gazdaság!

A tavalyi megroggyanás után a 2024-es esztendő a növekedés erősítésének az éve lehet.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
Fotó: Tijana Moraca/shutterstock

Bármilyen meglepő, az összes előrejelzés alapján 2024-ben a magyar gazdaság bővülése az úgynevezett top kategóriába kerülhet. Mielőtt az ezzel kapcsolatos részleteket néznénk, pillantsunk rá a kontinens növekedési képességére, hogy – pestiesen szólva – tudjuk magunkat hová tenni. Nos, az Euró­pai Bizottság prognózisa szerint az Európai Unió és az euró­övezet gazdasága a vártnál gyengébb lábakon áll, ezért az uniós testület visszavágta a kilátásokat. Ami az egyetlen jó hírt jelenti, az infláció kedvezőbben alakulhat. Idevonatkozó lábjegyzet: a szomszédos Ausztriában jelenleg magasabb az infláció, mint Magyarországon. Ki hitte volna például tavaly ilyenkor, hogy ilyen „jelenség” előfordulhat?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nos, az Európai Unió egészére nézve legfeljebb 0,9 százalékkal nőhet idén, míg jövőre 1,7 százalékos bővülés várható. Az Európai Bizottság szakértői az euróövezet idei növekedését 1,2 százalékról 0,8 százalékra rontották le, míg a következő évre vonatkozó előrejelzésüket 1,6 százalékról másfél százalékra csökkentette. Nincs ezen mit csűrni, csavarni, a 2024-re várt fellendülés szerényebb lesz a korábban előre jelzettnél. 

Ez a mindennapok szintjén valószínűleg érezhetetlen lesz, hacsak a fogyasztói árak a vártnál jobban nem mérséklődnek, illetve a reálbérnövekedés a jósoltnál jobban felpörög. Nem pusztán az Európai Bizottság lett pesszimistább: a frissített értékelés tovább erősíti azokat a negatív jeleket, amelyek szerint a vén kontinens akár egy hosszabb ideig tartó lassulásba zuhan. Az elmúlt hetekben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is csökkentette az európai országokra vonatkozó idei előrejelzését, miközben a globális várakozásokat felfelé módosították. Tegyük hozzá: a magyar gazdaság szereplői abban érdekeltek, hogy az eurózóna kibocsátási képessége nagyobb legyen, tekintettel arra: kivitelünk több mint nyolcvan százaléka pont oda áramlik.

Egyébként nemcsak hazánkban magas az általános kamatszint, hanem a Lajtán túl is, a jelenlegi négyszázalékos EKB-kamat az eurózónában rekordnak számít, és aligha vehetünk mérget a gyors fordulatra.

Visszatérve a gazdasági növekedésre, rápillantva a várható nyugat-európai értékekre – Franciaországban 0,9 százalékos, Olaszországban 0,7 százalékos, Németországban 0,3 százalékos –, aligha lehet okunk panaszra. Az uniós testület közgazdászai szerint Magyarország esetében idén 2,4 százalékos, jövőre pedig 3,6 százalékos bővülés várható. 

Hazánkban az infláció is lassul: 2024-ben 4,5 százalékra, 2025-ben 4,1 százalékra mérséklődik az Európai Bizottság előrejelzése szerint. Akárhogyan is számolunk, az Európai Bizottság értékelése alapján Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben; az említett 2,4 százalékos növekedés lényegesen meghaladja az ­uniós átlagot. A magyar kormány ennél magasabb – 3,6 százalékos – növekedést vár. 

Vagyis a tavalyi megroggyanás után a 2024-es esztendő a gazdasági növekedés erősítésének az éve lehet. Nagyon fontos szót ejteni arról is, milyen szerkezetben kell megvalósulnia a növekedésnek. Az úgynevezett egészséges szerkezetű bővülés hazánkban azt jelenti, hogy a háztartások fogyasztását kell visszahozni a tetszhalott állapotból, valamint a kivitel bővülése mellett a vállalati beruházásoknak kell megugraniuk.

Miközben új pénzügyi dinamikát okozhatnak az uniós források, addig továbbra is fontos dolog, hogy változatlanul erős a bizalom a magyar gazdaság iránt. Ezt támasztja alá, hogy szinte évről évre rekordot dönt a vállalati működőtőke érkezése, valamint az is, hogyha devizában bocsát ki kötvényt a magyar állam, az iránt jelentős az érdeklődés. 

 

A legutóbbi kibocsátás azt is biztosítja, hogy az ország adósságának finanszírozása több lábon álljon, a muníciót pedig az is szolgáltatja, hogy mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország.

Szó se róla, a 2024-es hazai növekedési szám még nem „a kanyarban előzni” mottót fogja idézni, de jó alapul szolgálhat a következő éveknek. Egyelőre nyergeljünk, utána pedig forduljunk, magunk mögött hagyva a 2023-as esztendő összes nehézségét.

A szerző a Világgazdaság főszerkesztője

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Tijana Moraca/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.