idezojelek

Egy világháború szétverné a V4-ek együttműködését

Sokan ellenérdekeltek a szövetség folytatásában, és sokan fogadtak arra, hogy ennek vége lesz.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A lengyelországi kormányváltás után sokan aggódtunk a visegrádi négyek (V4) sorsa miatt. Aggódtunk, mert félő volt, hogy az Európai Unió e sajátos képződménye az ideológiai nézetkülönbségek miatt szétesik. Manapság ugyanis Európában az ideológia rendre felülírja a tagországok nemzeti érdekeit, de az állampolgárok alapvető jogait is. Mert alapvető állampolgári jognak kell tekinteni többek között a munkához, a létbiztonsághoz, a személyi biztonsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogokat, valamint azokhoz a kulturális értékekhez való ragaszkodást, amelyek a társadalmak sok évszázados fejlődése során halmozódtak fel.

Tudjuk, az EU országainak történelmi fejlődése eltérő volt, s ebből is adódik, hogy mai gazdasági és politikai helyzetük és súlyuk különböző. A nyugati térfél sok szempontból fejlettebb, gazdaságilag erősebb, a később csatlakozott keleti térfél viszont még nem tudta behozni a lemaradását. 

Azt is látjuk, hogy a brüsszeli központ számos intézkedéssel gátolja az ide tartozó országok felzárkózását, s ezt ma már nemcsak jogállamisági kifogásokkal, hanem politikai, ideológiai érvekkel is indokolja.

Brüsszel folyamatosan szaporodó észszerűtlen és az unió egészére nézvést kártékony rendelkezései – elhibázott zöld- és energiapolitika, betarthatatlan mezőgazdasági szabályok, társadalomromboló migránspolitika, csapnivaló gyermekvédelem stb. – persze mindenkit érintenek nyugaton és keleten egyaránt, nem szólva a megszállott háborúpártiságról. E kártékony rendelkezésektől függetlenül a V4-ek országainak vannak olyan, a geopolitikai helyzetükből fakadó közös érdekei, amelyek együttműködésre, összefogásra késztetik őket.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Brüsszel az utóbbi években látványosan bizonyította, miként lehet jogállamisági kifogásokkal, a szuverenitást sértő, lopakodó hatásköri elvonásokkal, újabb büntetőszabályokkal fenyegetni a neki nem tetsző nemzetállamokat. Éppen ez a magatartás ébresztheti rá a V4-eket, hogy saját körükben ezt a módszert ne engedjék elharapózni. Ez ugyanis az együttműködés rovására megy.

A V4-ek hasonló cipőben járnak, nemzeti érdekeik sok tekintetben azonosak. Az összefogás, a közös fellépés számos területen egymáshoz közelíti őket. Ettől még lehetnek köztük nézetbeli különbségek, miként az sajnos megmutatkozik az ukrajnai háború megítélésében. Ezen azonban felül lehet és kell emelkedni.

Orbán Viktor a négy visegrádi ország kormányfőinek prágai csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón e felismerés jegyében jelentette ki, hogy a véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek, s a közös ügyeket hatékonyabban képviselhetjük együtt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett. Megjegyezte, hogy sokan ellenérdekeltek a visegrádi együttműködés folytatásában, és sokan fogadtak arra, hogy ennek vége lesz. Nekik csalódniuk kellett, mert a négy miniszterelnök hitet tett a visegrádi együttműködés mellett.

Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak nem érdeke, hogy embercsempészek partnereivé váljon, s befogadja az illegális migránsok tömegeit. Nem érdeke, hogy elfogadja azt a brüsszeli diktátumot, amely a kötelező migránskvóta elutasítása esetén súlyos pénzbírságot szabna ki az érintett országokra. A V4-ek egyik tagjának sem érdeke, hogy saját gazdatársadalmának és fogyasztóinak kárára beengedje a rossz minőségű ukrajnai mezőgazdasági termékeket, miközben odahaza be kell tartania a szigorú uniós előírásokat.

Ami a prágai csúcstalálkozón történt, az egybeesik a magyar nemzeti érdekekkel, erősíti szuverenitásunkat. Örültünk volna ennek a a jó hírnek, de közben jött egy rossz hír is. Ezt Emmanuel Macron francia elnök szolgáltatta, aki nagy port felvert nyilatkozatában nem zárta ki, hogy nyugati katonák, euró­pai csapatok menjenek az ukrajnai hadszíntérre. Macron állítólag olyan koalíció megteremtésén dolgozik, amelynek tagjai nagy hatótávolságú rakétákat szállítanának Ukrajnának. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter leszögezte: ezt az ötletet és a NATO-csapatok küldését – ha beigazolódik − öngyilkosságnak tartja.

Tudjuk, rosszul áll az ön- és közveszélyes európai baloldal szénája. Kell nekik a figyelemelterelés, az őrült ötletek. 

Csak nehogy valósággá váljanak, mert egy világháború a V4-ek együttműködését is felülírná. És még mennyi mindent!

A szerző író, újságíró

 

Borítókép: V4-es csúcstalálkozó Prágában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.