Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

idezojelek

Halandó a háborús Európa

Fegyverek közt, háborúban hallgatnak a gyermekek is, akik nem születnek meg.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined

Hogy a meteorológiai nyár beköszönte ellenére tovább tart a demográfiai tél gyakorlatilag egész Európában, azt már nem csak demográfusok és felelős politikusok, írástudók tudják és mondják. Közismert, kontinensünk (ezen belül a 27 tagú EU) egyetlen országa sem éri el évek óta a népesség természetes, biológiai fenntartásához szükséges 2,1-es teljes termékenységi arányszámot – vagyis hogy a nők átlagosan legalább két gyereket szüljenek és neveljenek fel életük folyamán –, sőt az utóbbi években szinte mindenütt gyorsuló csökkenés tapasztalható.

Az országonként eltérő súlyú gazdasági, társadalmi, kulturális, érték- és életformabeli tényezők mellett a születésszám drasztikus visszaesése 2022, vagyis az ukrajnai háború kitörése óta szembetűnő. Az orosz agresszióra adott inadekvát reakciók, a téves és káros uniós szankciók okozta gazdasági, megélhetési válság, továbbá a háborús pszichózis és a „fortélyos félelem” által keltett létbizonytalanság a romló demográfiai trend egyik legfőbb oka.

Ugyanis – mint a demográfusok régóta hangsúlyozzák – a családalapítás, gyermekvállalás legfontosabb előfeltétele (a sikeres párválasztáson túl) a stabilitás, a biztonságos és kiszámítható környezet. Ez Európa-szerte egyre nagyobb hiánycikk, ahogy a háború eszkalációja, a harmadik világháború felé sodródunk.

Európa halandó, és meg kell felelnünk ennek a kihívásnak

 – írta néhány napja a Financial Times című liberális brit üzleti, pénzügyi lapban megjelent közös cikkében Emmanuel Macron és Olaf Scholz. A két legnagyobb és legerősebb uniós ország első számú vezetői nagyratörő víziót fogalmaznak meg, hogy szerintük hogyan kellene megerősíteni az Európai Unió szuverenitását, új alapokra építeni az európai életformát és újult lendülettel hozzálátni az EU versenyképességének javításához.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A francia elnök és a német kancellár hetet-havat összehord (ugye, demográfiai tél van), ám egyetlen szót sem ejtenek Európa – és a saját országuk – súlyos népesedési gondjairól, a gyermekvállalás és -nevelés szükséges támogatásáról. Miként arról sem, hogy ha a háború eszkalációját, még több halálos fegyver-lőszer és immár harcoló csapatok Ukrajnába küldését is szorgalmazzák, azzal ők maguk is hozzásegítik Európát ahhoz, hogy halandó legyen. Egyik tanácsadójuk igazán az asztalukra tehetné a The Wall Street Journal minapi cikkét, amelyben a véleményvezér amerikai globalista lap arra figyelmeztet, hogy 

világszerte aggasztó mértékben csökken a termékenységi ráta, aminek súlyos társadalmi és gazdasági következményei lesznek – ezzel szemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök Európa egyik legambiciózusabb születésösztönző, családtámogatási és lakhatási programját hajtotta végre…

Európa tényleg halandó, de ennek a kihívásnak nem az ukrajnai háború folytatásával és kiterjesztésével lehet megfelelni. A háború nemcsak azért életellenes, mert egyre több katona és civil hal meg az egyre hatékonyabb fegyverek, pusztítóbb támadások által – az ukrán és az orosz veszteségek már külön-külön százezres nagyságrendűek! –, de azért is, mert az elesett és megrokkant fiatal férfiak tömegei hiányoznak a családalapításhoz, gyermekvállaláshoz. Így 

tovább csökken a születések száma, ráadásul nemcsak a frontországokban, hanem a háborús pszichózis, a kiszámíthatatlan helyzet, a bizonytalan jövő által érintett többi európai országban is. Ahol azok a párok is elhalasztják a gyermekvállalást, akik békeidőben azt komolyan tervezték. A latin szállóige – inter arma silent Musae (fegyverek közt hallgatnak a múzsák) – új értelmet kap: fegyverek közt, háborúban hallgatnak, mert nem születnek meg a gyermekek.

A 2022 februárjában kitört háború tovább mélyítette Európa demográfiai válságát, csökkentette a születések számát. Mivel azonban a népesedési, népmozgalmi statisztikák egy-két év késéssel tudják regisztrálni a folyamatokat, így uniós szinten a jelenleg ismert legfrissebb adatok 2022. éviek. Az Eurostat idén márciusban közzétett jelentése szerint a teljes termékenységi arányszám a 2021-es 1,53-ról 2022-ben 1,46-ra esett vissza az EU-ban. Magyarországon is csökkent a születési ráta, ám öröm az ürömben, hogy a huszonhét uniós ország közül nálunk volt a hatodik legmagasabb, ami még meghaladta az EU-átlagot.

 

A KSH jóvoltából mi már azonban a legfrissebb magyar születési adatokat is ismerjük, amelyek sajnos a romló trend folytatódását mutatják. 2023-ban hazánkban összesen 85 200 gyermek jött világra, ami a 2011. évi mélypontot is alulmúlja. 

Az idén az első négy hónapban pedig összesen 25 468 gyermek született, nyolc százalékkal kevesebb, mint a múlt év első harmadában. S ha ez a trend folytatódna az év hátralevő részében is, akkor 2024-ben a születések száma előreláthatóan már nem éri el a 80 ezret sem, 

ami újabb negatív rekordot jelentene. Talán ennél is aggasztóbb, hogy a termékenységi arányszám is zuhan: a 2021-es 1,59, a 2022. évi 1,52 és a tavalyi 1,51 után az idén január–áprilisban a becsült érték már csupán 1,37, amivel visszasüllyedtünk a tíz évvel ezelőtti szint alá.

Noha még nem ismerjük, de bizonyára a többi uniós országban is hasonló lehet a negatív trend 2022 óta. Nem túlzás hát kimondani, hogy 

a halandó Európa és a háborús Európa ugyanazon érem két oldala. Ez újabb, szó szerint életbevágó érv amellett, hogy az ukrajnai háborút le kell állítani. Azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szüksége az európai népeknek és családoknak, hogy a vágyott és tervezett gyermekek megszülethessenek. 

Ezért aki Európában életpárti, annak ezen a héten mindenütt a békepárti erőkre – hazánkban a Fidesz–KDNP-re – kell szavaznia az EP-választásokon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.