idezojelek

Az én elnökjelöltem Donald Trump

A wokeness rákos daganat, amely tönkreteszi az amerikaiak intézményeikbe vetett hitét.

Rod Dreher avatarja
Rod Dreher
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP

Egy francia újságíró a múlt héten megkérdezte tőlem: Donald Trumpra szavazol? Amerikai lévén gyakran kapom meg ezt a kérdést euró­paiaktól. A válaszom mindig az, hogy „Igen, feltétlenül”, amit általában a „Te jó ég, mi a fenének?” valamilyen változata követ. A válasz részben azért igen, mert száz százalékban hiszek James David Vance alelnökjelöltben. 

De a válasz leginkább mindazért, ami nem Trump.

Ő nem olyan elnökjelölt, aki folytatni akarja ezt az értelmetlen és költséges háborút Ukrajnában. A magyar Orbán Viktorhoz hasonlóan ő is a békés megoldást akarja a kibékíthetetlen és véres konfliktusra.

Ami azt illeti, Trump nem az a jelölt, aki megveti Orbán Viktort, egész Európa legértelmesebb vezetőjét.

 Trump visszahívná az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, aki a Biden-kormányzat utasítására úgy viselkedik, mintha egy diplomata feladata lenne könyörtelenül ellenszegülni a fogadó országnak.

Trump nem olyan jelölt, aki elvárja, hogy az európai nemzetek amerikai hűbérbirtokként viselkedjenek.

 Elvárja az európaiaktól, hogy fizessék ki a saját védelmük méltányos részét. Már régen itt az ideje, hogy az európaiak ne legyenek ebben a tekintetben Amerika ingyenélői.

Trump nem az a jelölt, aki háborúkat indítana.

 A Trump-kormányzat nem indított új háborút hivatali ideje alatt. Kamala Harris kampányát lelkesen támogatják a neokonzervatív háborús uszítók, köztük elsősorban Dick Cheney volt alelnök, aki a katasztrofális iraki és afganisztáni háborúk egyik fő kitervelője volt.

Trump az a jelölt, aki megbízhatóan támogatja Izraelt. Nem fog meghajolni a zsidógyűlölő egyetemi aktivisták és iszlamista szövetségeseik előtt, akik tömegesen vonultak az utcára az antiszemitizmus példátlan demonstrációjaként.

Az elvetemült Hamász-szerető csőcselék, amely néhány amerikai egyetemet elfoglalt és megfé­lemlíti a zsidó diákokat, nem Trump-szavazó.

E vonalak mentén Trump nem barátja az amerikai akadémiai karoknak, amelyek tanszékeit elözönlötték a baloldaliak, akik az oktatási normák, sőt az alapvető szólás- és véleménynyilvánítási jogok lerombolásával vannak elfoglalva. A Harvardon, a legtekintélyesebb amerikai egyetemen egy nemrégiben készült felmérés szerint a hallgatók 45 százaléka azt mondja, hogy vonakodna kérdéseket megvitatni az órán, és a tanárok kevesebb mint fele mondja, hogy hajlandó lenne ezeket a kérdéseket felvetni egy tantermi beszélgetésben. Ez az integritás megdöbbentő összeomlása.

Trump futótársa, a Yale jogi karán végzett J. D. Vance egyszer merészen kijelentette: 

az egyetemek az ellenség. 

Egy 2022-es beszédében Vance kifejtette, hogy a most Amerikát sújtó legrosszabb és legkárosabb eszmék közül oly sok a korrupt egyetemekről indult, különösen a legelitebbekről.

Lehet, hogy Trump nem túl komoly keresztény, de legalább nem tűnik úgy, hogy megveti a kereszténységet, ahogy a Demokrata Párt teszi (kivéve persze, amikor a keresztények és vezetőik a bibliai tanítás ellenére támogatják a baloldali politikát).

Trump nem olyan elnökjelölt, aki a tömeges migrációban és a nyitott határokban hisz. Kamala Harris abszurd módon azt állítja, hogy komolyan fog foglalkozni az Egyesült Államok déli határán kialakult válsággal – ez annak ellenére van így, hogy az ő kormánya elnökölte az Amerikába özönlő illegális migránsok hatalmas áradatát. Reméljük, hogy egy Trump-kormányzat valamilyen módon nyomást gyakorolna Európára, hogy határozott intézkedéseket hozzon saját határai ellenőrzésének visszaszerzése érdekében.

Trump nem az a jelölt, aki a maximális abortuszjogokban hisz. Sok amerikai abortuszpárti megsértődött azon, hogy Trump mérsékelte ebbéli álláspontját. Életpárti szavazóként én is azt kívánom, hogy Trump tartsa meg keményvonalas véleményét az abortusz kérdésében. De amint azt a Roe kontra Wade ítélet 2022-es megszületése utáni időszakban az állami népszavazások megmutatták, az amerikaiak nagyrészt abortuszpártiak. Ezzel nekünk, konzervatívoknak együtt kell élnünk. A Trumpra leadott szavazat visszatartása mindazonáltal ostoba lépés lenne.

És mindenekfelett Trump nem a wokeness szövetségese. Azért mondom, hogy „mindenek felett”, mert a wokeness mögött álló progresszív ideológia az a gondolkodásmód, amely a Nyugatot elpusztító totalitarizmus alapja.

Az amerikai hadsereg például teljesen magáévá tette a wokenesst. A hadseregen belüli előléptetések ma már a woke kontextusban történnek, ahol a férfiak és nők a faji, szexuális és nemi identitásuk alapján lépnek előre a karrierjükben, nem pedig a háborúk megvívására való képességük alapján. Az elit katonai akadémiák most a nemi ideológiára, a Black Lives Matter gondolkodásra és az identitáspolitika különböző aspektusaira képzik a tisztikart. Ez szörnyű hatással van a felkészültségre és a morálra. A jelenlegi toborzási válság részben annak köszönhető, hogy a konzervatív régiókból származó potenciális katonák nem akarnak olyan hadseregben szolgálni, amelyben hátrányos helyzetbe kerülnek fajuk, nemük és a homoszexualitással kapcsolatos álláspontjuk miatt.

Trump nem az a jelölt, aki támogatja, hogy az Egyesült Államok kormányának hatalmával kényszerítsék az egyetemeket arra, hogy a női sportágakban a magukat nőként azonosító biológiai férfiak is versenyezhessenek. 

Ez a politika a Biden-kormányzat alatt tönkretette a női sportágakat.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Trump nem az a jelölt, aki úgy véli, hogy a „sokszínűségnek” – ahogyan azt a baloldali ideológusok definiálják – a legfőbb értéknek kell lennie a diák- vagy szakmai karrier előrehaladásában.

A liberális Oregon államban a kormány eltörölte azokat az oktatási normákat, amelyek szerint a középiskolásoknak jártasságot kell mutatniuk olvasásban és matematikában. Mindezt arra hivatkozva, hogy az alapvető normák betartása hátrányos helyzetbe hozza a színes bőrűeket.

Trump nem az a jelölt, aki szerint a „törvény és rend” fogalma a fehér felsőbbrendűség álcája.

 A 2020-as kampányban Kamala Harris alelnökjelölt azt mondta, hogy a rendőri brutalitás elleni folyamatos erőszakos tüntetések „nem fognak alábbhagyni, és nem is szabad”. Az eredmény a mindennapi élet folyamatos kriminalizálódása lett számos amerikai városban.

Trump nem az a jelölt, aki a szövetségi bírói testületet olyan baloldali ideológusokkal tölti meg, akik az úgynevezett kritikai jogelméletnek – a progresszív jogtudósok körében népszerű koncepciónak – a racionális, nemi és szexuális identitások kontextusában határozzák meg az igazságszolgáltatást.

 Egy vezető konzervatív jogtudós nemrég azt mondta nekem, hogy Biden bírói kinevezései, akik élethossziglan fognak a szövetségi bírói székben ülni, közepes sokszínűségű választások voltak, Harriséi azonban valószínűleg igazi radikálisok lesznek. Trump esetében nem kell emiatt aggódni.

Hasonlóképpen Trump az a jelölt, aki a törvény előtti egyenlőség klasszikus liberális koncepció­jában hisz.

 Harris ezzel szemben a méltányosságot hangsúlyozza, vagyis az alapján ítéli meg az igazságszolgáltatást, hogy az eredmény hogyan érinti a kivételezett kisebbségi csoportokat.

Trump nem az a jelölt, akinek a támogatói között az amerikai közélet legrosszabb emberei vannak. Olyanok, akik láthatóan gyűlölik az egyszerű amerikaiakat és a régóta meglévő amerikai értékeket. Közéjük tartoznak a fehér liberális nők, a wokeness dühös harcosai, akik megvetik a férfiasságot és mindent, ami a hagyományos értékekre hasonlít; valamint a baloldali média, amely a Trump megállítása iránti szenvedélyében feladta a tisztesség és a semlegesség minden látszatát.

A wokeness minden formája rákos daganat, amely tönkreteszi a társadalmi kohéziót és az amerikaiak intézményeikbe vetett hitét, amelyek szinte mindegyike átadta magát a woke vírusának. 

Ami Amerikát naggyá tette, az a meggyőződés volt, hogy amerikainak lenni azt jelenti, hogy egy olyan ország polgára vagy, ahol a jellemed alapján ítélnek meg, és egy olyan országé, ahol olyan messzire juthatsz, amilyen messzire csak a tanulási képességed és a kemény munkád visz. Az Egyesült Államok soha nem valósította meg tökéletesen ezeket az eszményeket, de legalább a Republikánus Párt számára ezek az eszmények még mindig fontosak; a demokraták megtagadták őket a „kulturális marxizmusnak” nevezett eszmékért.

Ráadásul az Egyesült Államok, ahol a demokraták vannak a Fehér Házban és az uralkodóosztály liberálisai irányítják a legtöbb intézményt, ezeket a korrupt eszméket exportálja a világ többi részébe. Belefáradtam abba, hogy a volt szovjet blokk országaiban utazgatva idős embereket hallgatok, akik elmondják, hogy a kommunizmus alatt Amerikában látták a reményt, de most attól félnek, hogy az amerikai wokeness elterjed az országukban, köszönhetően az amerikai kormánynak, a kapitalista vállalatoknak és a baloldali médiának.

Vajon Trump vissza tudja fordítani az áradatot? Kétlem. De legalább nem fogja tovább rontani a helyzetet. Ez a legtöbb, amiben egy konzervatív jelenleg reménykedhet. Valódi változás nem valószínű, hogy bekövetkezik, amíg a fiatal és borotvaéles eszű J. D. Vance meg nem nyeri az elnökséget. A Trump 2024-re leadott szavazat tehát az én szememben egy voks ­Vance 2028-ra. Ennyi elég is.

Egyszer nem szavaztam, mert nem tudtam a demokratákra voksolni, de Trumpot túlságosan ellenszenvesnek találtam. Ez 2016-ban volt. A jelenlegi körülmények között a semlegesség olyan luxus, amit egyetlen konzervatív sem engedhet meg magának. Ezért az én elnökjelöltem Donald J. Trump, mentegetőzés nélkül.

A szerző amerikai író, újságíró, a Danube Institute vendégkutatója

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Tényleg bukik Izrael, dr. Steinbock?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A történelem rémálmai

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Kamala Harris gyilkosozza Orbán Viktort

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.