idezojelek

Draftjog

A baloldali fejekben a parlamenti mandátum egy olyan cetli, amely átruházható, adható-vehető-cserélhető. Ez szégyen, a demokrácia megcsúfolása.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Amerikában a profi sport működése más, mint Európában. Ott a cél az, hogy a legmagasabb szinten kiegyenlítsék az erőviszonyokat, így a fiatal tehetségek közül a liga leggyengébb csapata választhat legelőször, a győztes pedig utoljára. Ez a draftjog, amelyet persze lehet adni-venni-cserélni, izgalmas móka ez a holtidényben. Valami ilyesmi foroghat baloldali fejekben a magyar választás kapcsán is. Mintha a parlamenti választás végeredménye egy erőfelmérő lett volna, s ott nem emberek kerültek be az Országházba, hanem erőcsatárok, centerek vagy irányítók. A parlamenti mandátum pedig egy olyan cetli, amely átruházható, adható-vehető-cserélhető. Amolyan jó móka a holtidényben, amíg fel nem áll az új Országgyűlés.

Ez nem csupán egyszerű zavar a fejekben, hanem szégyen, a demokrácia megcsúfolása. A parlamenti mandátum nem csupán nagyon értékes portéka, de hatalmas felelősség is. Nem véletlen, hogy nem lehet ma már polgármester parlamenti képviselő is, hiszen látható, másfajta munkára van szükség a két hivatalhoz, más embert kíván a feladat, és nem lehet egyszerre jól csinálni. Gy. Németh Erzsébet feltehetően univerzális vezetőnek tartja magát, hiszen egyszer pártvonalon sürgölködik, aztán a főváros élén végez nélkülözhetetlen munkát, majd a parlamenti választások eredményeképp – és a pártok kompromisszumának köszönhetően – ölébe hullott egy mandátum. Ő pedig azt választotta.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter is ilyen szédelgő típus, hiszen Hódmezővásárhely polgármestereként gond nélkül kampányolt országos szinten, cseppet se zavartatva attól, hogy őt a város népe arra kérte fel, hogy irányítsa a településüket. Mikor elhasalt a nagy rendszerváltó forradalom, a kapitány megtalálta hódmezői énjét, feldobva az üressé vált mandátumot a keselyűknek.

Erre pedig lecsapott azonnal mindenki, a Jobbiktól a Párbeszédig. Az ellenzéki egység minden önjelölt messiása úgy érzi, az a mandátum voltaképp az ő frakciójuké, hiszen olyan elképesztő munkát végeztek, hogy azt honorálni kell valamivel. Külön érdekesség Hadházy Ákos érvelése, aki Szél Bernadettnek adná a parlamenti posztot, egyszerűen azért, mert Betti nagyon jó. A Szekszárdról Zuglóba ejtőernyőzött politikus igazságtalannak és fájónak tartja Szél kiesését a parlamentből, aki az egyik legaktívabb, legnépszerűbb, leghitelesebb ellenzéki politikus szerinte. De veszített. Ami lényegében azt jelenti, hogy Szél Bernadett a felsorolt szép minősítéseket nem érdemelte ki az ország szemében, ő csak egy icipici körnek apró nagy embere. De ez az icipici kör önmagát hatalmasnak és korszakalkotónak tartja, nagyobbnak Magyarországnál, sőt a demokráciánál is, meg nem értett zsenik gyülekezete ez a gittegylet, akik most sértődött gyerekek módján követelik a mandátumot.

Ez pedig rámutat, milyen hatalmas a különbség a demokráciafelfogásban a körön belül és azon kívül. A mandátum ugyanis szolgálatot jelent, amely természetesen hatalommal is jár, de elsősorban mégiscsak egy hatalmas munka első lépése. Ha lecsupaszítjuk a demokráciát, akkor igen, lehet ilyen torz módon is gondolkodni róla, a hatalmat figyelni, elszakadva az emberektől, akik azt várják el az Országházba bejutott képviselőktől, hogy az ő gondjaikat orvosolják. Ahogy a Momentum is csak tagadni és rombolni akar, építeni sose tudott, tiltakozásban és obstrukcióban látják saját politikai jövőjüket, bojkottal kezdenék a nép képviseletét, feltételezve, hogy ezt várja el tőlük a nemzet. A demokrácia azonban épp arról szól, hogy el kell fogadni a nálunk nagyobb hatalom, a nép döntését, s nem vicsorogva verni az asztalt, hogy magamnak követelem a hatalmat. Mert ez nem egy amerikai baseball-liga.

Borítókép: Szél Bernadett és Márki-Zay Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.