idezojelek

Sziget

Magyarország nem sziget, hanem egy önmaga által körbevett, de tengerparttal nem rendelkező földterület Európa szívében.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Magyarország nem sziget, hanem egy önmaga által körbevett, de tengerparttal nem rendelkező földterület Európa szívében. Kötődünk északra, délre, keletre és nyugatra fekvő barátainkhoz, utak haladnak rajtunk keresztül, nagy cégek ütötték fel főhadiszállásukat a Kárpát-medence közepén, igazi ütközőzóna és útkereszteződés ez a hegyek óvta tündérország. Ha valami nagyot dörren a szomszédban, akkor mi is megijedünk, ha pedig az a bizonyos pillangó Amerikában meglebegteti a szárnyát, az nálunk válhat forgószéllé. A mi feladatunk ezen erőknek a kiegyensúlyozása, a viharban való ügyes lavírozás, a magyarság fenntartása és erősítése minden áron.

Ukrajnában háború van, és nem valószínű, hogy hamarosan beköszönt a béke. Magyarország pedig másodkézből érezheti meg, milyen pusztító lehet a háború, még akkor is, ha mi mindent meg is teszünk azért, hogy a fegyveres konfliktus ide, hozzánk ne gyűrűzzön be. Általános bizalomvesztés és reménytelenség harapódzik el Európában, a háborús infláció sorra borogatja fel a jóléti nyugat-európai országok működési modelljeit, a nem eléggé átgondolt zöldítési lépések pedig most visszájukra fordulnak, a megoldás gátjai lesznek. Könnyű ugyanis megígérni, hogy harminc éven belül növelni fogjuk az energiamixen belül a megújuló energiaforrások arányát, ha évi ötszázalékos bővülést ér el a gazdaságunk, a termékeinket pedig elkapkodják a nemzetközi piacokon. Ezeket az ígéreteket betartani viszont nehéz, ha nincs gáz a csövekben, leáll a gyár, a szén és az atomenergia pedig meg van átkozva Greta Thunberg által.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nálunk nincsenek ilyen átkok. Nem építettünk szélkerekeket az Alföldre, nem zártuk be a paksi atomerőművet, s nem fordítottuk szavazatokra a légből kapott zöldelméleteket. Ennek eredményeként tudjuk ma is kiszámíthatóan fenntartani a nagyon erős állami támogatást a rezsicsökkentésre, még akkor is, ha nyilvánvalóan és egyértelműen súlyos baj van Európában. A magyar kormányzati álláspont nem kertel és nem változik, a családokat fogja megvédeni, az az a bázis, amelyre támaszkodik az állam. A bölcsek köve nincs ott az állami intézményekben, nincs varázsszer, amely egyszerre kihúzza a bajból a világot, nem tud békét teremteni a magyar diplomácia, de törekedni tud arra, hogy a lehető legkevesebb lőporfüst lengje be Magyarországot. De mivel nem vagyunk sziget, óhatatlanul átszivárog ide a válság, a határokat meg kell védeni, a határokon belül pedig azokat, akiknek leginkább szükségük van a segítségre.

A védelem továbbra is fennáll és fenn is fog maradni, a rezsicsökkentés nem szűnik meg, bármennyire is kárhoztatta azt a baloldal, s szorgalmazta az örök, tökéletes regulátor, a piac szabályozó módszerének bevezetését. Nyugat-Európa országai ezt választották, s így kell szembesülniük a sok százezer forintos rezsiszámlákkal, hónapról hónapra. A háború ott dühöng a keleti határainkon túl, és túl sok érdek fűződik ahhoz, hogy ez így fenn is maradjon. A magyar érdek viszont az, hogy a rezsi továbbra is maradjon megfizethető, az energiaellátás zavartalan legyen, a megtermelt javakat pedig ne fegyverekre költsék, hanem építésre fordítsák. Mi nem lehetünk se nyugati, se keleti ország, nekünk itt van a helyünk és itt van feladatunk, hogy lelki szempontból mégis sziget legyünk, ahol a józanság uralkodik. Irgalmatlan munka, épp az ellenérdekeltek miatt, de Magyarországnak nincs más lehetősége, mint továbbhaladni a kijelölt úton, a béke szigetévé változtatni a Kárpát-medencét, jó példával elöl járni, s nem hinni a különböző háborús uszításoknak.

Ha béke van, minden van.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kállai Márton/Szabad Föld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.