időjárás 22°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Pressziós nagykövet

Szőcs László
2022.08.01. 06:00 2022.08.01. 07:37
Pressziós nagykövet

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek az önök csodálatos városában! – mondta egykor Madeleine Albright országa egyik ellensége, Észak-Korea fővárosában, ahol előtte még nem járt amerikai külügyminiszter. Ezt nem kell szó szerint érteni. Albright emlékirataiból tudjuk, hogy egyáltalán nem érezte magát fantasztikusan Phenjanban. A lényeg, hogy a diplomaták próbálnak az elején jó benyomást tenni a másik félre, abban a reményben, hogy ezt majd a munkakapcsolat érdemi részében kamatoztatni tudják. Mármost ahhoz képest, hogy hazánk nem ellensége, hanem NATO-szövetségese az Egyesült Államoknak, Joe Biden leendő budapesti nagykövete nemhogy nem udvariaskodott, hanem ajtóstul rontott a házba.

Szenátusi meghallgatásán David Pressman olyan becsmérlően nyilatkozott a magyarországi közállapotokról – szerinte például „eufemizmus”, hogy hanyatlóban van nálunk a demokrácia –, hogy nem világos, mit értett azon: a kétoldalú kapcsolatokat akarja majd szorosabbra fonni Budapesten. Annak ugyanis nem ez a módja. Ráadásul a szavai mindössze pár héttel azután hangzottak el, hogy az Orbán-kormányt harmadszor is újraválasztották a magyarok – így nemcsak a kormányt, hanem a választók többségét is sikerült megsértenie ennek a politikai kinevezettnek.

Az ilyesmit azért a magyarnál kevésbé önérzetes népek is rosszul szokták tűrni. Nyilatkozatokban, internetes kommentekben Pressman kapott már hideget-meleget a szavaiért, John Fonte, a lapunknak nyilatkozó konzervatív amerikai politológus szerint például a leendő nagykövet inkább a hazai baloldallal és a mögötte felsorakozó „civil szervezetekkel” ápolja majd a jó viszonyt, semmint az Orbán-kormánnyal. A kommentek között a finomabbak közé tartoznak, amelyek azt feszegetik, kell-e őt egyáltalán fogadni, illetve hogyan lehet kiutasítani. Itt nem tartunk, az esztergomi MCC Feszt egy szombati pódiumbeszélgetésén Szijjártó Péter azt mondta, tisztelettel várják az amerikai elnök küldöttét. Ugyanakkor azok, akik látták is erről beszélni a külügyminisztert, azt is észrevehették, ezután viszont szokatlanul indulatosan utasította vissza a barátságtalan antrét. Ő sem azért küld más országokba diplomáciai képviseletvezetőket, hogy eligazítsák a helyieket. Az ilyen presszionálást mindenütt kikérik maguknak az emberek – mi is.

Fiatal nők után koslató ügyvédtől kezdve az egyik elnök idős bácsikáján át hollywoodi producerig érdekes figurákat is küldtek már ide nagykövetnek Washingtonból, de ennyire talán még senkit nem előzött meg a rossz híre, mint Pressmant. Ha a néhai Mark Palmert tekinti a példaképének – akit a rossz nyelvek az amerikaiak SZDSZ-hez akkreditált nagykövetének neveztek –, esetleg André Goodfriendet, aki nemhogy jó barát nem volt, de nagykövet sem (ügyvivő létére képzelte magát birodalmi helytartónak), akkor érdemes belátnia, hogy az ő próbálkozásaik középtávon is eredménytelenek voltak. A papírkosárban végezte az a cédula is, amelyen az Obama-kormány az arcátlanság netovábbjaként megüzente, mely pontokon kell változtatni szerinte a magyar alaptörvényen.

Az amerikai politika igen polarizált, és vele együtt hazánk tengerentúli megítélése is az. Orbán Viktor a héten a jobboldal első számú seregszemléje, a CPAC kiemelt felszólalója lesz Dallasban. A republikánusok még az idén átvehetik a kongresszus irányítását, 2025-ben pedig akár a Fehér Házét is. A magyar–amerikai kapcsolatok azonban addig is fontosak annyira, hogy a demokratákkal való nyilvánvaló ideológiai különbségek – gender, globális minimumadó – dacára is törekedhessünk a fejlesztésükre. A labda Biden emberének a térfelén pattog.

Borítókép: David Pressman (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.