idezojelek

Lengyel tétek

Évtizedek óta példátlanul felfokozott hangulat kísérte a mostani kampányt.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Czarek Sokolowski

Egyvalamiben mindenki egyetért, akármilyen megfontolásokkal vagy szimpátiával közelít is a vasárnapi lengyel választásokhoz – a voksolás sorsdöntőnek ígérkezik Kelet-Közép-Európa kulcsországában. Évtizedek óta példátlanul felfokozott hangulat kísérte a mostani kampányt. 

A tét nem kevesebb, mint hogy Lengyelország európai provincia lesz-e vagy szuverén ország marad – fogalmazott Mateusz Morawiecki kormányfő. 

A régi jó ismerősünk, Donald Tusk – maga a lengyelre szinkronizált Brüsszel – vezette ellenzék viszont úgy tart a 2015 óta hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) újrázásától, mint ördög a tömjénfüsttől. 

A felmérések szerint a PiS-nek esélye van az újabb sikerre, ám a lengyel pártrendszer sajátosságai szerint ennek koalíciós kormányzás az ára. 

Márpedig akik ültek egy kabinetben mondjuk az SZDSZ-szel, hiteles megmondhatói: kis párt nagy bottal jár, és borsos árat kér, ha a királycsináló szerepében érzi magát. 

A nyolc százalék körülire mért Konföderáció például abba az irányba tolhatja Varsót, hogy Ukrajna feltétlen támogatása helyett most már a saját polgárainak az érdekeivel törődjön. Ez a párt 24 milliárd dolláros számlát írt össze; a lengyelek ennyit tettek le a mindig követelőző, a hálát nem ismerő Zelenszkij elnök asztalára. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárhogy is, a következő lengyel kormányalakítás járhat olyan eredménnyel, hogy egy letisztultabb varsói álláspont – az oroszellenes közhangulat dacára – már reálisabban értékeli az ukrajnai helyzetet, és megkérdőjelezi, hogy érdemes-e a végtelenségig egy feneketlen kútba önteni a katonai támogatásokat csak azért, hogy Kijev egálban tartsa magát az oroszokkal szemben a frontvonalon. 

A PiS vezette kormány és Kijev közötti másfél éves összhang az elmúlt hetekben megbomlott már, miután az ukrán gabona európai dömpingje lengyel agrárérdekeket sértett. A két főváros a háború kitörése óta példátlanul éles szóváltásba keveredett.

Nem lenne persze teljesen újszerű egy varsói békepárti fordulat a két héttel ezelőtti szlovákiai választások után. Annak nyertese, Robert Fico – aki a jelek szerint kormányt is tud majd alakítani – Ukrajna katonai támogatásának megvonása mellett tört lándzsát. 

A PiS, a Fidesz szövetségese újabb választási győzelme nagy lépést tenne afelé, hogy a visegrádi négyek újra egységes hangon szólaljanak meg. Ugyanúgy, ahogy az európai politikai más fontos kérdéseiben is. 

Ahogy két hete a liberális Progresszív Szlovákia veresége, úgy most a PiS újabb győzelme erősítené meg a migrációellenes álláspontot a visegrádi négyeken belül. Ahogyan azt is, hogy ez a három közép-európai főváros – bizonyos esetekben Prágával kiegészülve – számíthat egymásra az uniót szétfeszítő szuverenitási vitákban, a migráció mellett a jogállamisági és a genderügyekben is. 

Nem véletlen, hogy a Polgári Koalíció néven közös platformon induló ellenzék érdekében és holdudvarában ugyanúgy felsorakoztak a nemzetközi érdekcsoportok, amelyek 2020-ban Andrzej Duda konzervatív államfő újraválasztását is igyekeztek megakadályozni, ám sikertelenül. 

Feltűnt a magyarországi dollárbaloldal finanszírozási botrányából ismert amerikai is. Az Európai Parlament és a balos német kormány nemrég „zavarórepüléseket” végzett a PiS kárára, beavatkozva a kampányba.

Régebben a varsói gyors metaforájával utalt a hazai publicisztikai nyelv arra, hogy a lengyelországi folyamatok hogyan előlegezik meg az ittenieket. Ma már inkább budapesti hatásról beszélhetünk, noha nem az expressz, hanem a „minden állomáson és megállóhelyen megáll” típusából. A Fideszhez képest öt év kormányzati lemaradásban lévő PiS most a harmadik diadalára készül.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszél támogatóihoz a Sandomierzben rendezett kampányeseményen 2023. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.