idezojelek

Félmúlt

1998. február 11-e egy letűnt kor, a korábban posztkommunizmusnak nevezett vadkapitalista korszak része.

Baranyai Gábor avatarja
Baranyai Gábor
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Szinte napra pontosan 26 éve berregett fel egy bérgyilkos kezében az az Agram típusú géppisztoly, mely kioltotta a médiavállalkozó és még számos jelzővel illethető Fenyő János életét. Huszonhat év egy emberöltő, annyi idő, amely alatt a világ gyökeres fordulat vesz, és felnő egy nemzedék, családot alapít, és fogalma sincs, hogy ki volt Fenyő János, ki az a Gyárfás Tamás vagy Portik Tamás. 1998. február 11-e egy letűnt kor, a korábban posztkommunizmusnak nevezett vadkapitalista korszak része, amelyet 2010 óta sokak joggal neveznek a befejezetlen rendszerváltás korának is. 

E sorok írója azon a hideg februári kora estén az ELTE jogi karának elsőéves hallgatójaként cimboráival egy rozzant Trabantban azon méltatlankodott, hogy miért megy csigalassúsággal a forgalom. Az unalmas araszolás közben, a dohányfüsttel telt kocsiban a recsegő autórádió adta meg a választ: egy bérgyilkos megölte a Vico vezérét, Fenyő János médiacézárt, a helyszínelés idejére lezárták a budai körút érintett szakaszát.

Más világ volt sok szempontból, mint most. Az országot kétharmados többséggel a jelenlegi ó- és újbaloldal eszmei és fizikai elődei, a kommunista állampárt utódja, az MSZP vezette, koalícióban a rendszerváltás eszményeit és a nemzetet eláruló, semmibe vevő SZDSZ-szel. Az ország miniszterelnöke Horn Gyula volt, egy volt karhatalmista, aki aktívan részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprását követően a proletárdiktatúra kiépítésében és fenntartásában.

Aki egyetemre vagy főiskolára járt, az tandíjat fizetett, tanulmányi eredménytől függően minimum havi kétezer forintot. Ez ma alacsony összegnek tűnhet, de a KSH akkori adatai szerint a bruttó havi átlagbér 67 ezer forint, a medián bér pedig még ennél is kevesebb volt. Az sem mellékes, hogy még tartott a rendszerváltás utáni fosztogatás, sorban mentek csődbe az állami cégek, a munkanélküliség a mostani sokszorosa, nyolc százalék volt, ezt tudta elérni kormányzása végére a balliberális koalíció… Ugye ismerős?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet, az online világ még gyerekcipőben járt, maximum néhány százezer embert ért el napi szinten. Okostelefonok maximum a fantasztikus filmekben, regényekben léteztek.

A gyilkosság előtt alig néhány hónappal, 1997 októberében, novemberében indult el a kereskedelmi televíziózás, jelent meg a kábelszolgáltatók kínálatában a TV2 és az RTL Klub, addig csak az MTV – nem összekeverendő a nemzetközi könnyűzenei csatornával –, illetve a műholdas sugárzású Duna Televízió jelentette az első számú hír- és műsorforrást. Ekkor már futott az MTV 1-en és 2-n a bérelt reggeli és esti főműsoridőben a Nap TV adása.

Az 1989. augusztus 19-én elindított Nap-kelte közéleti interjúműsor volt, amelynek ma elképzelhetetlen gazdasági és politikai befolyása, hatalma volt. Néhány évvel később az alapító Székely Ferenc az MTV-alelnöki kinevezésekor az általa addig gyakorolt főszerkesztői jogokat a Fenyő János tulajdonában álló Stáb Rt.-nek adta át, amelyet 1997-ben az MTV elnöke választott bírósági döntés alapján visszaadott a Gyárfás Tamás tulajdonában álló Nap Televízió Kft.-nek.

Az 1990-es évek közepétől mindennaposak voltak a szervezett bűnbandák közötti utcai leszámolások, ahol gyakran előkerült pisztoly, géppisztoly, plasztikbomba vagy kézigránát is. Az akkori idők maffiaháborújának az 1998. július 2-i Aranykéz utcai robbantás volt a csúcspontja, ahol a terrornak ártatlan járókelők is áldozatul estek. 

A maffiózóknak állt a világ az országban, amit vadkeletnek is nevezhetünk, hiszen amit elvettél, az volt a tied, a jog, a munka, a tulajdon sok esetben másodlagos volt a nyers erővel szemben. A Fenyő János meggyilkolása miatt indított ügyben tegnap első fokon ezen világ egy kis darabja fölött is ítélet született – igaz, nem jogerős.

 

Borítókép: A másodrendű vádlott Portik Tamás Gyárfás Tamás büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.