idezojelek

Kinek az országa?

Donald Trump elnöki ambíciója tehát nem amerikai belügy.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Matt Rourke

Mai lapszámunkban Rod Dreher remek elemzést közöl Trump harcáról, ebből idézzük a kezdőmondatot: „Az amerikai elnökválasztás valószínűleg azon múlik majd, hogy az amerikai választók hogyan felelnek a kérdésre: Egyébként ez kinek az országa?” Ahogyan mondani szokták, talált, süllyedt…

Az amerikai választásokról évtizedek óta leírják az elemzők, hogy gyakran olyan témák döntik el, amelyeket Európában nem értünk vagy nem veszünk eléggé figyelembe. Ilyen volt hajdanán például – sok más téma mellett – az egészségbiztosítás, és valóban, Obama elnöksége idején mi is többet olvastunk, hallottunk erről, mint sok más fontos ügyről. Mára azonban alapvetően átrendeződtek az erővonalak, ezért határozottan egyetértünk Rod Dreherrel. 

A Biden-adminisztráció ugyanis soha eddig nem tapasztalt mértékben ösztönzi az illegális bevándorlást, így az a kérdés, hogy kinek az országa is voltaképpen az Egyesült Államok, valóban perdöntő lehet néhány hónap múlva.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A demokraták elsősorban ideológiai rögeszméik miatt nyitották meg a határokat – ez tehát legyen elvi ok, még ha kínos is, mégis ez az igazság. Annál praktikusabb elgondolás azonban, hogy azért is támogatják a sok-sok millió illegális bevándorlót, mert idővel szavazóként számítanak rájuk. Tény, hogy a jövevények jelentős többsége a liberális Amerikát szimpatikusabbnak tartja a hagyományosnál, hiszen jelenleg hatósági tortúrák nélkül, saját anyanyelvi-kulturális közegében élhet, aki tegnap átlépte az amerikai–mexikói határt. 

Aki jól ismeri a határ menti államokat, megerősítheti, hogy ma már nemcsak migránsszigetek léteznek, hanem valóságos tartományok nőttek ki a semmiből. 

Kaliforniában néhány évvel ezelőtt azt tapasztaltam, hogy városnyi területeken nem is szükséges megszólalni angolul, arról nem beszélve, hogy az európai látogató jobban ismeri ezt a nyelvet, mint az ott élő panamai, guetamalai, mexikói, hondurasi emberek többsége. 

Ami fájó pont a hagyományos Amerikának, nekem személy szerint szürreális állapot, spanyolul remekül beszélő kísérőm számára pedig maga a földi paradicsom. 

Arra a kérdésre tehát, hogy egyébként ez kinek az országa, Kaliforniában, Új-Mexikóban, Arizonában, Texasban és sok más államban más réges-régen kész a válasz. Nem a wasp (fehér angolszász protestáns) amerikaiaké, az holtbiztos. Nem mellesleg az utolsó két elnökválasztáson pontosan ezért nyertek hajdan republikánus többségű és billegő államokban a demokraták. A jövevények egyszerűen többen vannak, mint a „régi” amerikaiak, de legalábbis elérték azt a számarányt, hogy nélkülük már nem születhet felelős politikai döntés.

Donald Trump elnöki ambíciója tehát nem pusztán amerikai belügy. Valójában sok minden függ attól, megválasztják-e újra elnöknek vagy sem. Ettől függ a mi sorsunk is. 

Néhány hónap múlva eldől, hogy marad a demokraták kvázi diktatúrája az Európai Unió felett, vagy visszatérhet négy esztendőre Donald Trump építkező, békésebb világa. 

 

Mert aki Trumpot bajkeverőnek látja, gondoljon csak arra, hogy milyen politikát képviselt Izraelben, Koreában és az oroszokkal szemben, majd vegyük sorra, jelen pillanatban hány helyszínen sodorta világháború küszöbére az emberiséget a Biden mögött álló hatalmi gépezet. És éppen itt érkeztünk el közös érdekeinkhez, félelmeinkhez, jövőképünkhöz. A demokraták képtelenek szavatolni a békés hétköznapokat, ideológiai kartácstüzet zúdítanak mindenkire, aki a saját útját járja. Éppen ezért jó döntésre várunk azoktól, akik tudják, valójában kiknek az országát is építik.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök támogatói hóesésben várakoznak az előválasztási kampánygyűlés kezdetére a New Hampshire állambeli Atkinsonban 2024. január 16-án.  (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.