Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

idezojelek

M. P. a Pravdában

A magyarpéteres, ukrán pravdás sztorit jelzésnek szánhatták az illetékesek, hogy jól olvassuk az „írást a falon”.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyar Péter megérkezett Ukrajnába. Igaz, egyelőre csak a híre, nem a fizikai valója, bár a jereváni rádió híradása szerint már készítik elő a napszemüveg-bemutatóval egybekötött Zelenszkij–Magyar–Biden háttérhatalmi (oppardon, háromhatalmi!) csúcstalálkozót is. 

A háborúellenes üzenetekből gúnyt űző, sőt a békepárti óriásplakátok betiltását követelő Magyar Péter kampányszekerét most valakik Ukrajnából – vagy legalábbis Ukrajna érintésével – tartották szükségesnek megtolni. Szerhij Szidorenko, a kijevi Jevropejszka Pravda (Európai Igazság) című lap főszerkesztője egy, a saját munkatársának adott interjúban fogalmazza meg a hivatalos Ukrajna Magyar Péterhez fűződő – a háború támogatásához is kapcsolódó – reményeit. 

Sőt egy esetleges „budapesti Majdanra” vonatkozó vágyvezérelt gondolatait is megosztja („ott vannak a tüntetések, ott történhet akár forradalom is”). 

Mégpedig minden bizonnyal annak biztos tudatában, hogy üzenete beforog a magyar médiába is. A tíz éve alapított Jevropejszka Pravda illeszkedik a kijevi–brüsszeli–washingtoni vonalba. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Többek között Soros György egy ukrajnai szervezete, valamint a NATO támogatásával hozták létre 2014-ben, már a változásokhoz idomulva, nem sokkal Viktor Janukovics, az oroszbarát ukrán elnök megbuktatása után. Egyik fő támogatója a National Endowment for Democracy amerikai közalapítvány, amely a magyarországi dollárbaloldal 2022-es finanszírozásában is szerepet játszhatott, és amelynek befolyásolási tevékenységére magyar nemzetbiztonsági jelentés is utalt tavaly.

Szidorenko szerint Magyar be fog állni a háborús sorba Ukrajna ügyé­ben. Hogy miért? Mert „megértette, hogy neki európai pénz kell”. Ez igaz lehet, a főszerkesztő pedig már csak tudhatja, mit mire osztanak a kulisszák mögött. 

Miközben Szidorenko Magyart szidolozza fényesre, Orbán Viktort is támadja, megpróbálva őt a mélybe rángatni – ezt már abban az interjúban teszi, amelyet egy bő hónapja a Magyar Hangnak adott a kijevi irodájában. (Önmagában ez is érdekes.) A magyar–ukrán kapcsolatok megromlásáért Orbánt hibáztatja meg az előző ukrán elnököt, Petro Porosenkót. 

A Jevropejszka Pravda említett finanszírozási hátterével bajos lenne nyíltan előállni az ukrán nacionalista farbával és a kárpátaljai nemzettársaink rovására tomboló magyarellenességgel. Ezért – Porosenkóékra kenve – valamennyit beismer az elukránosításból: „2017-ben nem teljesen korrekt módon fogadták el a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatával kapcsolatos törvényt”.

 Csakhogy most már 2024-et írunk, az elnököt meg 2019 óta Volodimir Zelenszkijnek hívják. (Sőt elvben le is járt az ötéves mandátuma, csak éppen a háború miatt nem tartottak új választásokat.) A helyzet nem javult.

Szerhijben, a derék katonában nem a bölcsességet szerethetik leginkább a megbízói. Ha például azzal akarta belopni magát a magyar választópolgárok szívébe, hogy Orbán Viktor híveit „konzervatív, unalmas, nem túl művelt vidékieknek” nevezi, akkor igazán befizethetné a CIA egy kommunikációs gyorstalpalóra. 

Magyar Péternek a nyerő vezetéknevéről is áradozik; ezzel az erővel márpedig Magyar Bálintot is nagyon kedvelnünk kellett volna, nem beszélve a Mi Hazánkról, elvégre – a momentumos lányokat leszámítva – ki is ne voksolna a saját hazájára? Ugyanígy lelkesedve beszél a Tisza Pártról, feltehetőleg nem tudva, hogy Márki-Zay Péter 2.0-s szoftverváltozata nem alapította, hanem vette; akkoriban ezt árulták akciósan a Pártok.hu webshopban.

A magyarpéteres, ukrán pravdás sztorit jelzésnek szánhatták az illetékesek, hogy jól olvassuk az „írást a falon”. De hamisan csillan az optikája, rendkívül talmi. Háttérhatalmi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Ezért nem akar az USA békét (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.