idezojelek

Matekozás

Az utolsó percek, amelyek sokszor kiesést, vereséget, összeomlást jelentettek számukra, újabban minket erősítenek.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Valahogy úgy van az, hogy ha győz a csapat, jobban esik másnap a felkelés. Én is fütyörészve jöttem be ma dolgozni, és mélységesen egyetértettem azzal a fradista ismerőssel, aki azt írta, hogy életében először és utoljára írja le az újpesti labdarúgó hőstettéről: Köszönjük, Csoboth Kevin!

Ez persze vicc. Az azonban egyáltalán nem az, hogy a magyar válogatott három ponttal zárta a csoportküzdelmeket. Előzetesen – azt hiszem – mindannyian reálisnak tartottuk azt a forgatókönyvet, hogy két csapattól kikapunk, egy csapatot legyőzünk, így a harmadik helyen végzünk. Már csak azért is, mert elég megnézni, kik az ellenfelek, kezdőcsapatuk játékosai milyen klubokban játszanak, mennyi az összértékük és így tovább. Reggelig sorolhatnák a legújabb kori labdarúgás kínzó tünete, a kényszerű matekozás összes sarokszámát, de félek, többet akkor sem tudnánk mondani a skótok elleni mérkőzésről. 

A döntő gólt ugyanis ezúttal sem a vaskos pénzkötegek rúgták. Hanem egy olyan fiatal srác, akinek klubcsapatában ingott a helye a mögöttünk álló idényben, és mégis, bő fél perccel a vége előtt bepörgette a labdát Angus Gunn kapujába.

Erre igazán büszkék lehetünk. A labdák, amelyek hosszú évtizedeken át kipattantak, most jobbára bepattannak. Az utolsó percek pedig, amelyek sokszor kiesést, vereséget, összeomlást jelentettek számukra, újabban minket erősítenek.

Csakhogy – és ez itt a lényeg – a sikert soha nem adják ingyen. A labdarúgásban, hasonlatosan az élet más területein végzett munkához, „szerencséje” leginkább annak lehet, aki az ellenfélnél többet és eredményesebben dolgozik. Aki szó szerint a vérét adja a sikerért, mint Varga Barnabás. És ez akkor is igaz, ha egyébként az utolsó tíz perc másképp alakulhatott volna, hiszen a skótoknak ugyanúgy kellett a győztes gól, mint nekünk, ők is a továbbjutásért játszottak.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Sokan csodálkoznak, hogy Marco Rossi finoman reagált a csapatot ért bírálatokra, valamint a kezdőcsapat összeállítása körüli vitákról is szólt a mérkőzés után. Azt hiszem, neki semmiféle értelemben nincs szüksége magyarázkodásra. Amit addig elért a magyar válogatottal, az egyik legnemesebb fejezete labdarúgásunknak. Ha ugyanis mi vagyunk a világ legjobbjai, nem meglepő, hogy világbajnoki döntőt játszunk, de a semmiből, sőt a mínusztartományból összegereblyézni egy ütőképes, erőtől duzzadó csapatot – ugyanolyan színvonalú teljesítmény. 

Éppen ezért minden magyar szurkoló el nem múló hálával tartozik a „misternek” és munkatársainak. Rossi nem egyszerűen elvezeti világversenyekre csapatunkat, nem pusztán a legjobbat hozza ki játékosainkból, de azt is tudja, mikor mit üzenjen a hazai közvéleménynek. 

Mi pedig abban reménykedünk, hogy annyi csalódás után a legtöbben végre az értékén kezeljük csapatunkat. Elhisszük, hogy az elmúlt években valami tényleg megváltozott, és talán – reméljünk nagyot – hamarosan világbajnokságon is részt vehetünk.

 

 

Egyelőre azonban figyeljük, hogyan alakulnak a többi csoportban a hátralévő mérkőzések. Mert könnyen meglehet, hogy a kieséses szakaszban folytatjuk. Vagyis matekozzunk bátran, ahogyan mondani szokás. Mindamellett ne feledkezzünk el Varga Barnabásról, aki talán sokkal jobban velünk van most, mint bármikor eddigi pályafutása során. Vele, másokkal, együtt további sikereket is elérhetünk. Ennél többet magyar futballszurkoló nem kívánhat. Hát legyünk hálásak érte, és igyekezzünk legyűrni kritikus énünket, inkább biccentsünk elismerően azok felé, akik mindent beleadnak, mindent feláldoznak a győzelemért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nemzeti maximum vagy nihilizmus

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.