idezojelek

Misszió

Orbán Viktor az egyetlen olyan vezető Európában, aki komolyan veszi a feladatát.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2024. 07. 06. 6:00
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

Ritkán látható riadalmat eredményezett bizonyos nagyon befolyásos körökben, amikor Orbán Viktor ellátogatott Moszkvába. A magyar kormányfő ugyanis úgy döntött, tenni fog a békéért, s nem beszélni a háborúról, mint azt annyi kollégája teszi Európában. Lett is nagy ribillió, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sietett leszögezni, hogy a magyar kormányfő nem képviseli az EU-t. Ezt maga Orbán Viktor is elmondta, és természetesen Putyin is tudja. 

A háromórás tárgyalás után pedig azzal állhattak fel a tárgyalópartnerek az asztaltól, hogy történt valami, ha nem is áttörés, de látható erőfeszítés, hogy eljusson a véres háború a tűzszünetig. A magyar kezdeményezés szerdán érkezett meg a Kremlbe, pénteken pedig már le is ülhettek tárgyalni a vezetők. Mert Orbán Viktor nyitva tartotta azt a kaput, amelyen keresztüljutva a távolban felderenghet a béke. Ezt a kaput Brüsszel és a tagállamok mindegyike ujjongva lakatolná le, ha a reakciókat nézzük.

Békét teremteni sokkal nehezebb, mint háborút, rengeteg munkával jár és roppant hosszú folyamat. Az EU-tagok túlnyomó többsége viszont vagy a háború fenntartásában érdekelt, vagy kényelmesebb nekik a nyájba belesimulni ahelyett, hogy tennének valamit. 

Orbán Viktor viszont az egyetlen olyan vezető Európában, aki komolyan veszi a feladatát, és nem hiszi azt, hogy a világ amolyan hollywoodi dráma, ahol Amerika kapitány felveszi a harcot a gonosz erőivel és a végén győzelmet arat drámai beszédeket tartva úton-útfélen. 

 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A világnak nincs vége, a nap holnap is felkel, Oroszország ott lesz, ahol most van, és tárgyalni kell vele. Nélküle ugyanis tényleg lehetetlenség békét elérni. Az EU néhány tagja lényegében a modern diplomácia megalapítója, de mintha elfelejtették volna ennek a művészetnek az alapjait, és végletes kijelentéseket tesznek. Amikor Orbán Viktor valóban tesz a békéért, akkor meg felbolydul az öreg kontinens, hogy mit nem merészel a magyar miniszterelnök.

Miközben sürgött irtózva a gazdag és hiú Európa megdöbbent zöme, kiderült, hogy valóban van vonzereje annak az álláspontnak, amit Magyarország évek óta, rendíthetetlenül képvisel. Az Európai Parlamentben újraalkothatják a munkát a magyar kezdeményezésre épülő, határozottan békepárti és szuverenista frakcióval. 

A titok csak annyi, hogy nem szabad szélkakasként, pillanatnyi érdekekért véleményt változtatni, következetesen ki kell tartani a nagyon alaposan kidolgozott elvek mellett, és minden nap, szakadatlanul dolgozni a sikerért. 

A Fidesz-kormányt már 2010-ben nyílt ellenségeskedés fogadta Brüsszelben, tizennégy évvel később ez a háborgás nem csillapodott, de nagyon sok külföldi vezető felismerte, lehet abban valami, amit Orbán Viktor képvisel. Így aztán a tízmilliós, közepes nagyságú, közép-európai ország vezetője hatalmi-szellemi tényezővé tudott válni, akinek figyelnek a szavaira még az amerikaiak is. A végső cél a béke, s nem az, hogy önmagunkat felemeljük. A békét azok fogják kidolgozni, akik a háborút vívják, vagyis akik a vérontás mögött állnak, s feltehetően nem ők fogják a papírokat aláírni, hiszen ritkán fedi fel a valódi arcát az ördög. 

Ha viszont azokat a dokumentumokat végül sikerül szignózni, és valamilyen megállapodást ki tudnak dolgozni a felek, akkor következhet az újjáépítés, a megnyugvás, a hidegbéke óvatos, de reményt keltő fázisa. Ha ebben Magyarország szerepet játszhat, az óriási siker, amelyért természetesen megdolgozott a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor is. A munka igazi dicsérete pedig a béke maga lesz, s az ezért folytatott küzdelmet soha nem szabad feladni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindenütt előretörnek a patrióták

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.