idezojelek

Öröklét

Lengyelországban Tusk és szövetségesei átmenetileg átvették a stafétát, és talán néhány évig még övék a felelősség mindenért, amit a hazájukkal és a régióval tesznek, de az első repedések máris feltűntek.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Na, olyan nem létezik. Mármint öröklét a politikában. Vegyünk például néhány országot, ahol a baloldal (illetve áljobboldal) valamiért azt hitte, hogy sikerült huzamos időre bebetonozniuk magukat a hatalomba. Lengyelországban Tusk és szövetségesei átmenetileg átvették a stafétát, és talán néhány évig még övék a felelősség mindenért, amit a hazájukkal és a régióval tesznek, de az első repedések máris feltűntek. Egészen pontosan az abortusz ügyéről van szó, amelyben a lengyel globalisták nem tudták megtartani választási ígéretüket, sikertelenül igyekeztek átverni a maguk – roppant eurokonform, következésképpen konzekvensen életellenes – abortusztörvényét. Jelen sorok írásakor az sem teljesen világos, egyáltalán megvan-e a parlamenti többsége Tusknak, egészen pontosan senki sem tudja, kire számíthat és kire nem a kormányzásban. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Olaszországból nemrég még egy baloldali miniszterelnökké előlépett véleményvezér üzengetett Orbán Viktornak, mit hogyan kellene tennünk Magyarországon, de aztán jött az Olasz Testvérek, jött Giorgia Meloni, a baloldalon pedig még most sem értik, mi is történt valójában a választók fejében. Vagy ott van Szlovákia, amellyel meglehetősen hosszú ideig hűvös viszonyt ápoltunk, de mostanra olyan szilárd szövetséget építettünk, hogy fontos globális és európai ügyekben egyaránt számíthatunk egymásra.


Az öröklétet tehát rendre elnapolják a politikában. Az öröklét máshol és másutt fészkel, nem a valóságban. Ami tegnap hosszú távú szerelemnek tűnt, ma már csak futó kaland. Ugyanakkor az is téved, aki csakis jelen időben méri a maga idejét. Ha ugyanis az ember pusztán néhány esztendőt kap programja kiteljesedésére, esetleg koalícióra vagy egyezségre kényszerül másokkal, mindenképpen sérül eredeti célkitűzése. Éppen ezért a megoldást – legalábbis Európában – a magyar választások mutatják fel a legteljesebben. Ha alkotmányozó többséget, állandó fölényt, egymás utáni ciklusokat bíznak egy pártszövetségre, akkor annak előbb-utóbb meglátszik az eredménye az ország mindennapjaiban. Írjuk le a baloldal bosszantására (pláne, mert nagyon is igaz): inkább előbb, mint utóbb.
 

Orbán Viktor talán erre gondolt, amikor egy régebbi, soros választás előtti interjúban arról beszélt, hogy végső soron a választók döntenek a saját sorsukról, amikor egyúttal a felhatalmazás mértékét is megszabják.

 Ha a kormány kétharmados többséggel alakul meg, teljesen más erőpozíció birtokában tevékenykedik, mint ha koalícióra, kisebbségi kormányzásra, esetleg nagykoalícióra kényszerül. Az elmúlt négy ciklusban a magyar politikai környezet, gazdaság, kulturális színtér nem egyszerűen átrendeződött, hanem új időszámítás kezdődött. Korszakhatáron vagyunk túl, legalább olyan jelentőségű közéleti földinduláson, mint a rendszerváltozás idején.
Így aztán az öröklétre talán nincs is szükségünk. 

Amire szükségünk van, lesz, lehet, arról továbbra is a választók mondják ki a végső szót. Erről nem szabadna elfeledkezniük azoknak, akik állandóan a demokrácia eltiprásáról értekeznek.

 Miközben pusztán csak arról van szó, hogy képtelenek megszervezni magukat, nem tudnak irányt szabni, nincsenek önálló gondolataik, cselekedni pedig nem akarnak. Nem a politikai öröklét tehát a cél. Valójában minden közhatalomban eltöltött óra, nap, hónap és év egyetlen célt szolgálhat: a nemzet felemelését. Ebben ráadásul nemcsak hinni kell, hanem erkölcsi kötelességünk segíteni a közös munkát. Nem örökre: de addig, amíg lehetséges, amíg képesek vagyunk rá, amíg egységben állunk. Mindig gondoljunk erre, amikor rejtélyes erőközpontokból megpróbálják kívülről ledönteni a magunk állította rendszert.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szent István elborzadna Pressmantől

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Gyurcsány és a kisszerszám

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.