idezojelek

Géprombolók

A küzdelem nem valamiféle szilárd hitvallással, humanizmussal felvértezett ellengondolkodók, hanem a társadalom számkivetettjei ellen folyik.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined

Annak idején, a történelemórának álcázott marxista szemináriumokon meg kellett tanulnunk, hogy a munkásosztály kétféle módon védekezett a kapitalista kizsákmányolást jelképező iparosítás ellen. Egyrészt a dolgozók eleinte lerombolták a gépeket (gondolom, fejszével vagy kisbaltával), ilyetén módon jelezve ellenállásukat. A géprombolásnál azonban haladóbb módszernek tűnt az önszerveződés, amely végül a szakszervezeti mozgalomban csúcsosodott ki – így szólt legalábbis a tanmese. Hogy a létező szocializmusban nem lehetséges géprombolás, már akkor is megértettük, de hogy a szakszervezeti mozgalom miért alakult át nonstop párttaggyűléssé, arra nem adott választ a történelemtanárunk.

Azért jutott eszembe mindez, mert újabban klímaaktivisták tűntek fel géprombolóként. Mindez persze csak áthallás, utalás, hiszen ők valójában már nem gépeket rombolnak, hanem a művészetnek üzentek hadat. A minap két ilyen emberszabású klímaaktivista például Van Gogh egyik festményét öntötte le levessel, nyilván ettől remélve, hogy Oroszország vagy Kína nem szennyezi tovább a természetet. 

Persze hogy miért nem Oroszországban vagy Kínában cirkuszolnak egy múzeumban, tökéletesen érthető. A klímaaktivisták ugyanis annyira merészek, hogy megvasalt rabként nem szeretnének tíz évig orosz vagy kínai börtönben éldegélni, ami egyrészt tökéletesen érthető, másrészt világosan bizonyítja, hogy valójában micsoda gyáva férgek.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Van Gogh reputációja aligha sérül, ha néhány eszelős rátámad a festményeire, de lássunk azért világosan: nem azért történik mindez immáron sorozatban nyugati galériákban, képtárakban, mert ezek a senkiháziak hadat üzennek a művészetnek. Hanem azért, mert ez az egyetlen esélyük arra, hogy felfigyeljenek rájuk az emberek. Mint a legtöbb anarchista forradalmár, aki képtelen célrendszerben és logikusan gondolkodni, mindössze valamilyen ideológiai szabályrendszerben tájékozódik, ezek a mostani aktivisták sem önálló tényezők. 

Nyomoruk, szerencsétlenségük gyermekkori torzulás eredménye: nyilvánvaló, hogy életük első tíz-tizenöt évében olyan események történtek, amelyekért voltaképpen szánnunk kellene őket. Ezeket pofozták a társaik az iskolában, ezeket állították be kapufának később a fiúk, ezek voltak teljesen esélytelenek a másik nemnél eddigi életükben, így aztán most lelkes támogatói a különféle közéleti és magánéleti perverzióknak. 

Szigorú ítélet volna? Ugyan: aki nem hiszi, vizsgálja csak meg az ideológiai megszállottak (értve ezalatt az alapító forradalmárokat és a mezei képöntögetőket egyaránt) életrajzát. Garantáltan azt találja majd, hogy voltaképpen semmi sincs rendben.

 

A küzdelem tehát nem valamiféle szilárd hitvallással, humanizmussal felvértezett ellengondolkodók, hanem a társadalom számkivetettjei ellen folyik. Akik a legszívesebben mindent és mindenkit megsemmisítenének pusztán azért, mert az egész eddigi életük kudarc és csalódás. 

Ezzel is együtt kell élnünk 2024-ben, de a sok rendellenesség között muszáj szólnunk az efféle nihilizmusról is néhány szót, hiszen a mocsok és a sár lassan teljesen elborít bennünket. 

Hanyatló civilizá­ciónkban ők, a modern géprombolók afféle hősök az ellenkultúra híveinek, nem is lehetnek mások, hiszen a halált, a pusztulást és a sötétséget hirdetik. Aki ezt még nem értette meg, valószínűleg azt sem sejti, hogy hatalmi helyzetben mit szoktak tenni a modern géprombolók a békés társadalommal. Hát, pont azt, amire tetszenek gondolni. És sok helyütt hatalmon is vannak, államokat vezetnek, nyíltan hadat üzentek a normalitásnak, végezetül ezt is tegyük hozzá…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU korlátozza szuverenitásunkat

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péterből nem lesz az, amire vágyik.

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.