Boros: Akár tíz évig is fenntartható a rekordszintű bővülés

A kormánynak nem szabad meghátrálnia, folytatni kell az innovatív, piackereső gazdasági stratégiát, és van még min dolgozni – közgazdászokat kérdeztünk a nyolcéves rekord-GDP-ről.

Károly Gábor
2014. 08. 14. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön jelentette, hogy nyolcéves rekordot döntött a magyar gazdaság bővülése; példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez bőven meghaladta az elemzők korábbi várakozásait, és mint azt Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője is elmondta, a bővülés ezúttal széles bázisú, hiszen az ipari ágazatok szinte mindegyike bővülést mutat, és a mezőgazdasági adatok is kedvezőek, ezt, azaz a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetű gazdaság szerepét hangoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Orbán Gábor is.

Az MNO közgazdászokat kérdezett meg a válság előtti időket idéző növekedésről és annak hatásairól.

Nagy veszteségeket szenvedett el a magyar gazdaság 2002 után, ezért már az is tiszteletet érdemlő, hogy sikerült az élbolyba kapaszkodnunk – mondta el Boros Imre az MNO-nak. A közgazdász rámutatott: bár sokáig „hátulról távcsöveztük” a térség országainak gazdaságát, most talán újra az éllovasok szerepébe kerülhetünk. A 3,9 százalékos GDP-növekedés kapcsán megjegyezte, hogy ha a gazdaságirányítás tartja magát azokhoz az elvekhez és gyakorlathoz, amelyet a kormány az elmúlt években megszabott, akkor mondhatjuk, hogy még nem értük el a csúcsot.

A magyar gazdaság idei eddigi teljesítménye alapján valószínűleg javítani kell majd a magyar hazai össztermék (GDP) egész évi növekedésére érvényben lévő előrejelzéseket – jósolták londoni pénzügyi elemzők a GDP-becslés ismertetése után.

 

A Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza közölte: „túl alacsonynak tűnik” a cég által jelenleg érvényben tartott előrejelzés, amely 2,8 százalékos egész évi magyar GDP-növekedéssel számol az idén. A közgazdász kiemelte kommentárjában, hogy a kelet- és közép-európai EU-gazdaságok közül Magyarország teljesített a legjobban. A szakértő szerint a magyar gazdaság aktivitásának az egyaránt laza monetáris és költségvetési politika adott lendületet.

 

Ugyanis most szélesebb bázison alapul a növekedés, mint a rendszerváltás óta kizárólag az exportnövekedésre hajtó korábbi gazdaságpolitika alatt. Az magas GDP-t produkált ugyan, azt viszont senki se vizsgálta, mennyi marad ennek a hasznából az országban, és mennyit visz ki a külföldi tőke az olcsó magyar munkaerővel megtermelt áruk után – sorolta Boros.

Ezzel szemben a második Orbán-kormány alatt a fejlesztés fő iránya az, hogy ha már az export növekedésétől függ az ország gazdasága, az legyen elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások exportnövekménye, ne a külföldieké; hiszen a magyar vállalkozások termelésének adótartalma itthon marad, míg a külföldiek offshore és egyéb ügyleteken keresztül hazaviszik – mondta a szakember, hozzátéve: egyébként a külföldön fizetett adójukból csöpög vissza Magyarországra uniós támogatások formájában, ez a pénz azonban nem az EU adománya, hanem „kőkeményen” a kiesett magyar költségvetési pénzek egy része.

Ha a kormány kitart a piacbővítés mellett, és a keleti nyitás „kezdőrúgásai” után „jön a folytatás” is, valamint megkezdi a belső piacok visszafoglalását is – erre az orosz embargó miatt várható külföldi árudömping okán most különösen égető szükség lesz –, akkor ez a sok-sok összetevő „abba az eredőbe mutathat”, hogy ez a 3,9 százalék éves szinten, vagy akár a következő tíz év átlagában is tartható, sőt meghaladható is lesz – mondta a közgazdász. Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy ha feladja a kormány a felvállalt innovatív irányt, akkor „akár a liberálisok által jósolt” 2 százalékra is visszaeshet a GDP-növekedés.

Boros szerint nem tragédia, hogy a látványos gazdasági fellendülés ellenére a nyugati hitelminősítők nem sorolják át hazánkat befektetői kategóriába; mint mondta, egyre kevesebb befektető hallgat már a hitelminősítőkre, és egyre több a pénztárcájára, ezt az is bizonyítja, hogy a legutóbbi aukción az állampapírok bőven az amúgy is alacsony, 2,1 százalékos alapkamat alatti, 1,47 százalékos hozammal keltek el. Ez rámutat – mondta –, hogy van még tér újabb alapkamatvágásra, hiszen az alacsony infláció miatt még így is jól lehet keresni a magyar állampapírokon. Ugyanakkor erre már kevésbé van szükség, mint az utóbbi egy-másfél évben, amikor a csökkentéssorozattal „iszonyú kamattehertől” szabadították meg mind a vállalkozói szektort, mind a lakosságot – többek között ez az a pénz, ami most plusz vásárlóerőként a GDP-ben is jelentkezik.

A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt tíz évben rendkívül gyenge volt, így alacsony a bázis; az eredmények pedig ezzel is összefüggnek – kezdte Csath Magdolna. A közgazdász szerint az mindenesetre már bizonyosan kijelenthető, hogy a magyar gazdaság kijött a válsághelyzetből.

Szerinte a kilátásokkal kapcsolatban a „növekedési motorokat” érdemes vizsgálni – így az exportot, a fogyasztást és a beruházásokat.

Az exporttal kapcsolatban jelentős javulást már nem vár a közgazdász, ugyanakkor a keleti nyitás jegyében működtetett kereskedőházak még hozzátehetnek az export bővüléséhez, ahogy a hazai kkv-szektorban is beindult már valami, de ez utóbbiak inkább csak távlati célok.

A fogyasztás is javult az elmúlt időszakban, de érdemi változást a devizahiteles probléma rendezése hozhat – mutatott rá a közgazdász. Ezt a kormány az önkormányzati választások utánra ígérte, így az emberek még kivárnak. Csath Magdolna szerint ennek a problémának – hogy ki mennyit, hogyan kap vissza, ha visszakap – a tisztázása még segíthet a fogyasztás bővülésén.

A beruházásokkal kapcsolatban a közgazdász kiemelte, hogy külföldi cégek révén jelentősebb bővülés már nem várható a következő félévben. A kkv-kat vizsgálva elmondta, hogy a növekedés érdekében keresletre van szükség a hazai piacon. A jegybank növekedési hitelprogramját a kis cégek, a mikrovállalatok nem tudták igénybe venni, de a jövőben akár ezen cégek is hozzájuthatnak kedvező kamatozású hitelekhez. A magánemberek beruházásait – például ingatlanba – pedig továbbra is az életszínvonal korlátozza, így a reálbérek alakulása is, melyben a régióban csak a románokat és a bolgárokat előzzük meg. A növekedéshez természetesen az állami beruházások is hozzájárulnak, ahogy a stadionépítések és a különböző kulturális projektek is.

A közgazdász 2014-re 3 és 3,5 százalék közé várja a hazai növekedést. A jövő évvel kapcsolatban ugyanakkor kiemelte, hogy az ukrán válság és az orosz embargó miatt rengeteg a bizonytalanság. Ez az elmúlt időszakban szépen teljesítő mezőgazdaságunkat érintheti a leginkább: ha nem tudják más piacokon eladni a termékeket az Európai Unió egyes tagállamai, úgy dömpingtermékek lephetik el a piacokat – így a magyart is –, melyek lenyomnák az árakat. Más, új piacokra van szükség – emelte ki Csath Magdolna, aki hozzátette, hogy egyes magyar cégeket is érinti az orosz gazdaság teljesítménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.