Béremelést, de óvatosan

Chikán Attila társadalmi szinten a termelékenység emeléséhez kötné a fizetések emelését.

Hajdú Péter
2016. 10. 16. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai munkabérek nyugat-európai fizetésekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A témáról ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség-kutató Központjának igazgatóját, Chikán Attilát kérdeztük.

Óvatosan a béremeléssel – Mellár Tamás
Nem lehet cél az alacsony bér – Csaba László
Túl alacsony a minimálbér – Németh György
Emelni kell a hazai béreket – Pogátsa Zoltán
Lemaradunk a bérversenyben – Csath Magdonla
Elkerülhetetlen a béremelés – Bod Péter Ákos
Átfogó program kell a béremeléshez – Dávid Ferenc
Oszlopoknak kell ledőlni – Sarkadi Szabó Kornél
Kultúraváltás is kellene – Baritz Sarolta Laura
Túl magas az adóteher – Vámosi-Nagy Szabolcs
Váltás kell a béremeléshez – Varga István
Segítene a járulékcsökkentés – Koji László

– A magyarországi bérek jelentősen alacsonyabbak, mint a fejlett világban kifizetett bérek, tehát valóban jó lenne azokat emelni – nyilatkozta lapunknak a professzor. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a közgazdász számára magától értetődő, hogy a munkabér emelése csak akkor lehetséges, ha növekszik a termelékenység. A szakértő hozzátette, miután a magyar termelékenység – pontosabban az egy ledolgozott munkaórára jutó bruttó hazai termék (GDP) – nagyjából fele az EU átlagának, nem csoda, ha a bérek is elmaradnak attól. Vagyis valóban jó lenne az irreálisan alacsony hazai béreket emelni, de azt csak úgy lehet, ha sikerül növelni a termelékenységet. Egyelőre azonban nem látni a bérnövekedés fedezetét.

– Az más kérdés, hogy a termelékenység emeléséhez a dolgozó egyéni teljesítménye mellett sok más tényezőnek is köze van. Így például a munkaszervezés társadalmi és üzemi szintű színvonalának. S ezen a területen vannak problémáink, hiszen a munka társadalmi szervezése rendkívül alacsony fokú hazánkban, és ennek következtében az egyéni teljesítmények nem tudnak társadalmi szintű teljesítménnyé összeállni. Ezért pedig nincs meg a fedezete a magasabb bérnek. Ha mindezt figyelmen kívül hagyva emelnénk a béreket, akkor annak olyan hatása lehetne, mint a közalkalmazotti bérek 2002-es emelésének, amelynek költségvetésre gyakorolt súlyos hatása hosszú ideig gondot jelentett a gazdaság számára – mondta Chikán Attila.

A közgazdász szerint az egyéni vállalkozások nyilván az egyéni lehetőségeik szerint emelhetik a béreket, de ő a maga részéről társadalmi szinten a termelékenység emeléséhez kötné a béremelést. A súlyosbodó munkaerőhiány persze a piacból kikényszeríthet béremelést, amire látunk példákat, s a jövőben is láthatunk, ehhez azonban más helyről kell elvonni a forrásokat, ami beszűkítheti a fejlesztési lehetőségeket. Mint mondta, a munkabérek emelését nem egyszeri eseményként, hanem egy folyamat részeként kell elképzelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.