Orbán Viktor tisztázta, mi a békemisszió tétje + videó

Békemisszió nélkül fokozódik a háború, és egyre szörnyűbb veszteségeket fognak elszenvedni az Ukrajnában élők, erről beszélt a közrádióban Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, hogy a háborús felek maguktól nem fogják belátni, hogy a béke jobb, mint a háború.

2024. 07. 19. 14:21
Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért kell békemissziót csinálni, mert ha nincs békemisszió, folyamatosan eszkalálódik, kiterjed, fokozódik a háború, és egyre szörnyűbb veszteségeket fognak elszenvedni az ott élők – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő nemrég kezdett békemisszióba. Az orosz–ukrán háborúban részt vevő mindkét féllel beszélt, meg is írta a jelentését róla, amiben az áll, hogy sem Ukrajna, sem Oroszország nem akar békét.

A kormányfő úgy vélte, a háborús felek maguktól nem fogják belátni, hogy a béke jobb, mint a háború, mert ők úgy gondolják, nyerhetnek, és a háború folytatása nekik hoz előnyt. A háború erő kérdése, és ha a háborúzó felek nem akarnak békét, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy a világ nagy erőközpontjai hajlandók-e közösen föllépni a békéért – tette hozzá.

A háborúzó felek közötti párbeszéd elősegítésében Magyarország hagyományos diplomáciai álláspontot képvisel. Ezt a fontos szerepet gyakran elhanyagolták, de a béke érdekében Magyarország mindig is nyitott volt az ilyen közvetítésekre. Ez a közbenjárás és tárgyalás a magyar külpolitika fontos érdeme, egyúttal jelentős hozzájárulás a békéhez, ezt mindkét fél egyre inkább elkezdte felismerni – erről beszélt lapunknak Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke. Hozzátette, hogy ha békét akarunk Ukrajnában, a nyugati vezetőknek a konfliktusban érintett összes féllel eszmét kell cserélniük, Orbán pedig pontosan ezt tette a békemissziójával. A világ több vezetőjének ugyanezt kell tennie. Nem meglepő, hogy még az őt kritizálók is értékelték a küldetését. Ezek az erőszakos cselekmények csak újabb bizonyítékai a világban uralkodó jelenlegi káosznak, és rámutatnak a globális politika pragmatikus, észszerű megközelítésének szükségességére. Nem olyan visszamenőleges, logikátlan megközelítésekre van szükség, mint amilyeneket egyre gyakrabban látunk.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: három ilyen szereplő van, a kínaiak, az amerikaiak és az Európai Unió. Szerinte ha ez a három erőközpont egy nyelven beszél és megegyezik egymással, hogy márpedig békének lenni kell, akkor el tudjuk vezetni a háborúzó feleket oda, hogy leüljenek egy asztalhoz, és legyen tűzszünet. Megjegyezte, hogy a kínaiak békepárti állásponton vannak, az amerikaiak, ha jön Trump, akkor békepártiak lesznek, már csak az Európai Unióra van szükség, hogy tárgyalóasztalhoz segítse a feleket.

A békemisszió lényege az állhatatosság, ezt folyamatosan, szisztematikusan csinálni kell minden nap.

Minden nap tárgyalok valakivel valamilyen lehetőségről, részletkérdésről, újabb és újabb kezdeményezésekről

– tette hozzá Orbán Viktor, aki ugyanakkor jelezte, mindig csak utólag tájékoztatja a közvéleményt egy-egy tárgyalásról, mert nagyon sok ellenfele van a békemissziónak, így ha előre lehet tudni, hogy mi a következő lépés, sokan fognak tenni azért, hogy azt ne lehessen végrehajtani. Megjegyezte: Európában az urak és hölgyek nyakig beleásták magukat a lövészárokba, nehéz onnan kimászni, és ehelyett egy tárgyalóasztalos békepolitikát támogatni. Ugyanakkor szerinte majd fordul Európa is, legkésőbb az amerikai elnökválasztás napján, csak jobb lenne, ha az nem egy pánikszerű, kapkodó fordulat lenne, hanem egy átgondolt folyamat, amellyel átállnak a háborút támogató politikáról egy békét támogató európai politikára.

Nemcsak itthon, de külföldön is egyre többen állnak a békemisszió pártjára. A Die Welt olvasói szerint Orbán Viktor békemissziója tiszteletre méltó. 

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.