Karácsonyi toplista –A Hatodik érzéktől a Tökéletes gyilkosságig

Bruce Willis, Michael Douglas, Jack Nicholson és Kevin Costner filmjei taroltak.

2023. 12. 22. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik az év vége. Kétrészes sorozatban gyűjtöttük össze, hogy a 2023-as esztendőben a Filmkép sorozatunkban mely színészek filmjei keltették fel a legjobban a mozirajongó olvasóink figyelmét. 

10. Hatodik érzék (The Sixth Sense, 1999)

Van egy srác, Cole, aki egy médium, látja a halottakat. Rémálmok gyötrik, de tulajdonképpen ezek nem álmok, hanem valóságos jelenések. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus kezd el foglalkozni vele, aki egy szörnyű traumát hordoz magában, hiszen egy korábbi páciense hasba lőtte. Szóval nem könnyű eset. Bruce Willis nagyszerűen hozza azokat a figurákat, akiknek van egy kis lelki sérülésük, ezt számos filmjében bizonyította. Így ebben a karakterben is lubickol, remekül személyesíti meg a gyermekpszichológust, aki egyre közelebb kerül a sráchoz. Próbál is neki segíteni. Azonban a film tartogat egy hatalmas fordulatot, egy vérbeli, fifikás csavart, ami mindent más megvilágításba helyez. 

Bár bizonyára sokan látták a filmet olvasóink közül, azok kedvéért, akik esetleg mégsem, nem írom le a történet csattanóját. M. Night Shyamalan filmje szerepel a Steven Jay által szerkesztett, 101 horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika-gyűjteményben. James Newton Howard visszafogott, ugyanakkor feszültségekkel teli zenéje, illetve Tak Fujimoto profi operatőri munkája mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a Hatodik érzék remek filmmé váljon. 

9. A Tégla (The Departed, 2006)

A film forgatókönyvét William Monahan írta a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek című című film alapján. A tégla 2007-ben négy Oscar-díjat kapott: a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek, a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb vágásnak (Thelma Schoonmaker) járó szobrocskát is elhódította. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy Scorsese milyen zseniális mozikkal ajándékozta meg a filmművészetet, ez volt az első Oscar-szobor, amit sikerült megszereznie. A tégla egy vérbeli, klasszikus maffiafilm. Scorsese készített pár mozit hasonló témában és mindegyik klasszikus lett a maga nemében, hiszen a Nagymenők, a Casino és az Ír is páratlan alkotás. A film lüktető és egyetlen percre sem ül le, nem veszíti el a nézők figyelmét. Természetesen ehhez kellett egy remek történet is.

 Leonardo Dicaprio, talán kijelenthetjük, hogy élete egyik legjobb alakításában a dél-bostoni rendőrség tagjaként beépül Frank Costello (Jack Nicholson) ír gengszterfőnök csapatába. De ugyanakkor a minden hájjal megkent, rafinált maffiavezérnek is megvan a maga embere a rendőrségen, a törtető Colin Sullivan (Matt Damon) személyében. A két rendkívül jól kiképzett, beépült tégla le akarja a másikat leplezni, ami egy őrült, fordulatos és izgalmas hajszává válik. Az eredeti sztori, a Szigorúan piszkos ügyek úgy tökéletes, ahogy van. De hála istennek és Scorsese zsenialitásának A tégla nem követte el az amerikai remakek megszokott hibáit, meg tudott újulni. Egészen a film végéig nem lehet tudni, hogy mire fut ki a sztori, ki győz és ki veszít. Annak ellenére, hogy tudjuk a józan eszünkkel, hogy a gengszter Frank Costello és csapata a rossz, mégis megszeretjük őket, közel kerülnek a nézőkhöz. 

8. Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves, 1990)

A Farkasokkal táncoló című film lélegzetelállító és felejthetetlen mű, amely hitelesen ábrázolja az őslakos amerikai kultúrát. Főként azoknak lehet érdekes ez a mozi, akik gyerekkorukban a híres indián regényeken nőttek fel. Nekik, mint a cikk írójának is, hatalmas élményt nyújt ez a film. A csodálatosan fényképezett jelenetek olyan hatást keltenek, mintha mi is ezeken a szép tájakon, együtt lovagolnánk a főhőssel és mi is részei lennénk ennek a nagyon érdekes kultúrának. A természet és a táj szinte önálló karakterként jelenik meg a filmben, mélyítve a történet atmoszféráját. 

A karakterek hitelesek, a színészek kitűnő alakítást nyújtanak. Kevin Costner a főszerepben méltóképpen jeleníti meg John Dunbart, nem véletlenül osztotta magára ezt a szerepet. Costner nagy kedvence a vadnyugati világ, ez a szerelem érződik is a film minden kockáján, minden jelenetén. Az alkotás tulajdonképpen a különböző kultúrák találkozásának szépségét és nehézségeit mutatja be, valamint az emberi kapcsolatok erejét. A sziú törzs mindennapjaiba is betekintést nyerünk, meglepően hiteles az egész film. A zenei választások is nagyszerűek, tökéletesen illeszkednek a mozi hangulatához. A Farkasokkal táncoló című mozi méltó lezárása volt a Kevin Costner filmjeit bemutató sorozatunknak.

7.  Aki legyőzte Al Caponét (Untouchables, 1987)

Az Aki legyőzte Al Caponét című film egy nagyszerűen megkomponált gengszterfilm, amely nagymértékben a csodálatos színészi gárdájának köszönhetően vált klasszikussá. Robert De Niro zseniálisan alakította a bűnözők koronázatlan királyát a filmben. A Jim Malone-t alakító Sean Connery is szenzációs a filmben, nem véletlenül kapta meg az alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-szobrot. 

Kevin Costner is hitelesen hozta Elliot Ness nyomozót, akinek a könyve szolgált a mozi alapjául. Mint azt tudjuk, Ness meglehetősen kiszínezte a történetet, de így vált érdekessé és izgalmassá. Brian De Palma pedig minden tudását beleadta ebbe a filmbe. A téma hálás volt, mert a világhírű gengszter, Al Capone személye és börtönbe zárásának körülményei mind a mai napig foglalkoztatják a közvéleményt. Brian De Palma olyan finom megoldásokat, filmes utalásokat használt a moziban, mint például a híres babakocsis jelenet, amit Palma az 1925-ös Szergej Mihajlovics Eisenstein által rendezett, világhírű Patyomkin páncélos című orosz alkotásból merített. Nem kapunk történelmileg hiteles filmet, de egy nagyszerű, szórakoztató mozit igen, amely az évek során igazi klasszikussá vált. A film egyaránt kötelező darab Costner-, Palma- és természetesen Robert De Niro-rajongóknak.

6. Tökéletes gyilkosság (Perfect Murder, 1998)

A krimit Andrew Davis rendezte, aki számos akciófilmben és krimiben bizonyította rátermettségét, úgymint A szökevény (The Fugitive, 1993), a Láncreakció (Chain Reaction, 1996), a Hullámtörők (The Guardian, 2006). A film Alfred Hitchcock 1954-es Gyilkosság telefonhívásra (Dial M for Murder) című filmjének átdolgozása, amelyben a főbb szerepeket olyan zseniális színészek alakították, mint Ray Milland, Grace Kelly  és Robert Cummings. Mindkét film alapjául Frederick Knott (1916–2002) angol drámaíró és forgatókönyvíró Dial M For Murder című színdarabja szolgált. Az első változat eredetileg BBC televíziós produkció volt. Színházban először 1952-ben játszották. 

A történet zseniális, számos csavarral megbolondítva. Steven Taylor (Michael Douglas) üzletember New Yorkban él csinos feleségével, Emilyvel (Gwyneth Paltrow). A kapcsolatuk azonban csak látszólag idilli, mert Emily szeretőt tart, méghozzá a fiatal, jóképű, de szegény festő, David Shaw (Viggo Mortensen) személyében. Steven rájön a viszonyra, és miután kinyomozta David sötét múltját, amelyben olyan dolgok szerepeltek, mint csalás, idősebb hölgyek lenyúlása és többéves börtön, furcsa ajánlattal áll elő. Azzal bízza meg Davidet, hogy a hallgatásáért és félmillió dollárért cserébe ölje meg a feleségét. 

A történetben még  számos csavar van, mert kiderül, hogy nem David a gazdag, hanem a felesége, Emily. Szóval nagyon izgalmas, feszültségekkel teli a történet. A tökéletes gyilkosság egy nagyszerű krimi, ráadásul zseniális egyéni alakításokkal fűszerezve. Ez a film a toplistánkon az ötödik helyre volt elég, de úgy érzem, ilyen gazdag filmográfiából, mint amivel Michael Douglas rendelkezik, felkerülni az ötös listára nagyszerű teljesítmény. Az pedig, hogy az éves visszatekintésben is előkelő pozíciót szerzett, mutatja, hogy remek alkotásról van szó.

A jövő héten kiderül, melyik filmek voltak a legkedvesebbek olvasóink számára.

Borítókép: Matt Damon és Leonardo DiCaprio A tégla című filmben (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.