idezojelek

Doktor Thunberg

Nem az első doktori címe a klímaaktivistának, amely az egyetemeket is hitelteleníti.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: ALF SIMENSEN

Az előterjesztők szándéka szerint a közismert klímaaktivistát, Greta Thunberget a Helsinki Egyetem teológiai díszdoktorává avatják majd júniusban. Megérkezett az indoklás is. „Ő a fiatal nemzedék szószólója a Föld jövője iránti aggodalom ügyében, aki ifjú kora ellenére világhírű influenszerré vált. Ez az elkötelezettség összhangban van a teológiával, amely ugyanúgy figyelmet fordít a földi dolgainkra, amint a mennyországra is – így van ez a bibliai próféták óta, közülük kerültek ki az első hangadók, akik előre jelezték egy globális klímaválság lehetőségét” – idézte az egyetem képviseletében megszólaló teológust a Szemlélek.net. 

Nem ez az első eset, hogy egyetemi doktorrá léptetik elő az ifjú hölgyet, például a belgiumi Mons egyeteme is így tett korábban. Ne menjünk most bele abba, hogy mennyire összehasonlítható egy influenszer és egy próféta, főleg, ha az előbbi 2018-ban világvégét jósolt 2023-ra (de azóta törölte, így az már nem számít). Ne menjünk bele abba sem, hogy Greta Thunberg hogy kerülhetett a katowicei ENSZ-klímacsúcsra, ami meghozta neki a világhírnevet, és ne bolygassuk azt sem, hogy valójában kik állhatnak mögötte, kik irányítják. Greta mindenesetre tüntet, barikádokat emel, durcásan néz az amerikai elnökre (persze nem mindegyikre, hiszen Joe Biden megválasztására szólított fel korábban), s még a koronavírusról is nyilatkozik a CNN-en. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Greta Thubergnek ítélt doktori címek nem a svéd klímaaktivista szempontjából érdekesek, hogy mennyi és milyen díjai vannak, hanem az ítészek döntése vet fel kérdéseket. 

Ezekhez a címekhez ugyanis a közgondolkodás valamilyen feltételezett tudományos tevékenységet, netán eredményt társít, ami Gretánál nyilvánvalóan nincs meg. 

Nem sajnálom a kis svéd aktivistalánytól az elismeréseket. De a doktori címek teljesen abszurdak. Kapjon inkább bármilyen más elismerést, kitüntetést, ha egyesek úgy érzik, hogy érdemes arra. Volt ő már az év embere a Time magazinnál, s korábban a Nobel-békedíj várományosaként is emelgették, és bár ezeken is bőven lehetne vitatkozni, de bármilyen szubjektív elismerés érthetőbb az esetében, mint például az, hogy a teológia díszdoktorává avanzsálják. 

 

Mert ezekkel a döntésekkel az említett egyetemek saját hitelességüket kérdőjelezik meg. 

 

De nem ez az egyetlen üzenete ennek a lépésnek. Egyrészt elértékteleníti más korábbi díjazottak teljesítményét, másrészt teret enged annak, hogy elfogadjuk valóságnak azt, ami nem az. Mert egy olyan világban, ahol a svéd klímaaktivistát ilyen elismerésben részesítik, ott sok minden más is megtörténhet. 

Előfordulhat például az, hogy börtön jár azért, ha valaki szerint csak két nem létezik, és valósággá válik, hogy férfiként született, de magukat nőknek való egyének sportversenyeken lehetnek bajnokok a női mezőnyben

De összegezhetünk annyival, hogy ha Thunberg kisasszony teológiai díszdoktor, akkor teljes joggal lehetnek független tényellenőrök a Lakmusz munkatársai. 

A különbség annyi, hogy az előbbi önmagában nem okoz kárt senkinek.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Greta Thunberg klímaaktivistákkal tüntet Oslóban a világ egyik legnagyobb szélenergia-projektje ellen. (Forrás: EPA/Alf Simensen Norway Out)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.