időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

A baloldal tényleg mindent eltöröl: most a kommunizmus áldozatainak emléknapját

Teveli Zoltán
2023.05.19. 13:30 2023.05.19. 13:40
A baloldal tényleg mindent eltöröl: most a kommunizmus áldozatainak emléknapját

Tavaly óta baloldali kormány van Szlovéniában, miután a 2022-es áprilisi választásokon az új baloldali üstökös, Robert Golob alakíthatott kormány Janez Jansa ellenében.

Nos, Golob nem sokat tétlenkedett abban az értelemben, hogy örömmel karolta fel a nemzetközi baloldal legkedvesebb témáit.

Ha mondjuk megnézzük, hogy mi volt a véleménye az ellenzéki politikusoknak vagy véleményvezéreknek arról, hogy a magyar kormány egyes termékekre árstopot vezetett be, akkor el tudjuk képzelni, hogy délnyugati szomszédunknál is miként álltak hozzá a baloldaliak. Úgy, hogy a választások után rögtön az első dolguk volt megszüntetni az árstopot.

Majd fél év sem telt el, és Szlovénia engedélyezte az azonos nemű párok házasságát, egyben lehetővé tette számukra, hogy örökbefogadásért folyamodhassanak.

De ezzel még nem volt vége a baloldali örömöknek!

A választások után néhány héttel már elkezdték visszabontani a 2015-ös migrációs krízis következményeként felépített, Szlovéniát Horvátországtól elválasztó határkerítést, és hamarosan teljesen le fogják azt bontani. (A hivatalos magyarázat szerint immár nem kell migránsáradatra számítaniuk, mert Horvátország majd megszűri az illegális bevándorlókat.)

A belpolitikai ámokfutás szerdán érkezett meg (eddigi) csúcspontjára.

Nemes egyszerűséggel eltörölték a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Tették mindezt szinte pár órával az emléknap előtt. A dátumot annak idején az  Iska-szorosban 1942-ben megöltek 49 ember, köztük 44 roma meggyilkolásának évfordulójára tették. A kommunista szlovén partizánok egyébként számos katolikus aktivistát, illetve papot is meggyilkoltak.

A szlovén közszolgálati televízió magyarázata szerint a kommunizmus áldozatainak emléknapját egyébként azzal az indokkal törölték el, hogy nem volt róla nyilvános és szakértői vita.

Azért egyet megkérdeznénk. A fent említett progresszív intézkedések előtt vajon folyt a kérdésben nyilvános és szakértői vita? Meg úgy általában véve, bárhol a világon a baloldali döntéshozók szoktak az eldöntött kérdésekről nyilvános és szakértői vitát tartani?

Szlovénia amúgy egy kicsi, de gyönyörű ország, havas hegycsúcsokkal és déli tengerparttal, általában barátságos emberekkel, aki csak egyszer is járt ott, az pontosan tudja. Golobék egyébként a külpolitikában eddig pragmatikus diplomáciát folytattak hazánkkal is, az elmúlt egy esztendő tapasztalata szerint az ideológiai különbségek ellenére megfelelően együtt tudott működni a két ország vezetése, bizonyíték erre a Cirkovce–Pince villamosenergia-távvezeték is.

Ezzel együtt vagy éppen ezért is megdöbbentő, hogy a belpolitikában milyen szélsebesen törölték el elődeik intézkedéseit.

Borítókép: Robert Golob szlovén miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. december 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.