idezojelek

Minimális gazdasági növekedéssel is számolhatunk az idén

Alapvetően nem 2023 lesz a magyar gazdaság legkönnyebb éve, de talán nem is a legnehezebb.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Gazdasági növekedés, infláció, jegybanki alapkamat és a forint árfolyamának az alakulása – ezek a kulcsszavak abban abból a szempontból, hogy mit hozhat a 2023-as esztendő.

Pénzpiaci szakértői várakozások szerint a „gyengélkedőn” indul a magyar gazdaság az idén. Ne feledjük, ez semmiképpen sem hungarikum. A világ legnagyobb gazdaságai, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán vagy éppen Kína ugyancsak lejtmenetbe kapcsolt. 

A magyar gazdaságra pedig, tekintettel az exportkitettségünkre, sajnos az összes negatív folyamat azonnal hat. Éppen ezért kell számolni negatív forgatókönyvvel, vagyis a technikai recesszióval, mely nem jelenti azt, hogy az év egészében ne jöhetne össze egy másfél százalékos növekedés; ezt várja a kormány. 

Miután a Magyar Nemzeti Bank és a kormány igyekszik hűteni a gazdaságot – előbbi a szigorú monetáris politikával, utóbbi pedig a költségvetési visszafogásokkal (állami beruházások elhalasztása) –, gyakorlatilag minden attól függ, hogy a vállalatok miként lesznek képesek megbirkózni az elmúlt időszak energiaársokkjával és a drámai költségnövekedéssel. 

Ebből a megközelítésből felettébb jó hír, hogy ­alapvetően nem rosszak a kilátások, mivel a hazai vállalatok nincsenek túlságosan eladósodva. Kétségtelen, hogy ezen a téren is jöhet egy fordulat: amennyiben elkezdenének tömegesen bedőlni, a hitelek és a munkanélküliség ismét megjelenne, abban az esetben már az alternatív forgatókönyv lépne életbe, és a stagnálás vagy minimális gazdasági bővülés helyett háromszázalékos éves recesszió lenne a realitás. Ez azonban csak extrém esetben fordulhat elő; de jobb félni, mint megijedni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre velünk maradnak az orosz–ukrán háború, illetve az Európai Unió és Oroszország közötti gazdasági konfliktus okozta kihívások, így hazánk számára a legnagyobb kihívást idén is a megnövekedett energiaárak, illetve ennek következményei jelentik, amelyek érintik a gazdaság minden szektorát. 

A fent említett logika mentén tehát az első fél évet negyedéves alapon inkább visszaesés jellemzi majd, míg a második fél évben jóval valószínűbb már a negyedéves alapú, akár érdemi növekedés. Ráadásul ekkorra már sok olyan tényező bekerül abba a bázisba, amely most a gazdasági aktivitást mérsékli, és talán e tényezők a várakozásoknál még kedvezőbben is alakulnak.

Ugyanakkor a második fél évben történő felpattanásnak feltétele, hogy ne történjen további váratlan negatív esemény – amelyből sajnos az elmúlt években bőven ízelítőt kaptunk. A kockázatok, miként említettük, száz százalékban azonosak a tavalyiakkal. A külső kockázatok között elsősorban az energiaárak alakulását érdemes kiemelni, ami jelentősen befolyásolja hazánk folyó fizetési mérlegét, illetve az inflációs folyamatokat, amik természetesen a forint árfolyamában is meghatározók. 

A jegybanki kamat (jelenleg ez 18 százalék) lassú, fokozatos csökkenése már a második negyedévben megkezdődhet, főleg, ha sikerül lezárni az európai uniós forrásokkal kapcsolatos vitákat Brüsszellel.

Nagy kérdés, mi mentheti meg a magyar gazdaságot 2023-ban. Úgy tűnik, hogy az idei növekedést az ipar és az export. Ebben az is szerepet játszik, hogy egyrészt itt az állami támogatások is erőteljesebben jelennek meg, mint a szolgáltatásoknál, másrészt a kereslet erős, harmadrészt pedig az alapanyaghiányok miatt sok esetben a bázis, azaz a kiindulópont is alacsony. 

Jó hír, hogy van kereslet a magyar termékekre, tehát elsősorban azt kell megtalálni, hogy ennek kielégítéséhez honnan lesz megfizethető árú energia vagy nyersanyag. A bevezetőben említett kulcsszavak, pontosabban komponensek mellett a versenyképességnek még az eddigieknél is nagyobb szerepe lesz a jövőben, ezért nagyon kell figyelni arra, hogy ­például az energiát milyen áron tudja megvásárolni vagy előállítani hazánk, illetve hogy mennyire energiaigényesek az ide érkező beruházások. 

A pozitív vállalati beruházási és ipari folyamatok mellett ugyancsak jó hír, hogy hiába lassul a felvevőpiacaink növekedése a mostani energiaársokk idején, a magyarországi kivitel gyorsabban nő, ezért külpiaci részesedésünk még ilyen körülmények között is bővülhet, ami a hosszú távú növekedés szempontjából kulcsfontosságú.

A növekedési képességünk fenntartása mellett az év másik nagy kihívása az infláció leküzdése lesz. Bár sokan okolják a kormányt és a jegybankot, hogy „nem töri le az árakat”, minden attól függ, hogy a kereslet és a nemzetközi árak hogyan alakulnak a gáz-, az áram- és az olajpiacon. 

A piaci folyamatokon kívül rengeteg felfelé mutató tényező van, mint a rezsicsökkentés módosítása, üzemanyagár-sapka eltörlése vagy az élelmiszerárstop későbbi kivezetése – ezek a dinamikát is feljebb húzzák. Ami pedig az oly sokszor emlegetett európai uniós forrásokat illeti, a jelek szerint abba az irányban haladunk, hogy meg is kapjuk azokat.

Már csak a folyó fizetési mérleg (ez fejezi ki a külfölddel fennálló tartozást is) szempontjából sem mindegy, hogy beérkeznek-e az EU-s támogatások, nem beszélve a forint árfolyamára gyakorolt hatásáról. 

Ha az optimális állapotot vesszük alapul, a forint a következő hónapokban tovább erősödhet. Olyannyira, hogy nem zárható ki, hogy a nyáron már 380 körüli euróárfolyammal lehet találkozni a bankközi devizapiacon. Mindent összefoglalva: alapvetően nem 2023 lesz a magyar gazdaság legkönnyebb éve, de talán nem is a legnehezebb. Non plus ultraként pedig minimális gazdasági növekedéssel is számolhatunk.

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.