idezojelek

Lendületet ad a Magyar falu program

Újjáélednek az évtizedekig magukra hagyott falvak, cél a népességfogyás megakadályozása.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined

Vidék nélkül nincs Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tavaly márciusban a Hungexpón megrendezett Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gazdakongresszusán. A kormányfő rendre hitet tesz a vidék mellett, és hasonlóképpen nyilatkoznak a nemzeti oldal más vezető politikusai is. Varga Mihály pénzügyminiszter is arról posztolt korábban, hogy erős vidék nélkül nincs erős magyar gazdaság, Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pedig lapunknak azt emelte ki, hogy a kistelepülések Magyarország szerves részét képezik, és olyan erőtartalék van a falvakban, amely kellő támogatás mellett az egész ország felemelkedéséhez, a gazdaság megerősödéséhez is jelentősen hozzájárul. A politikus ezen erőforrások felszínre emelését nemzeti érdeknek nevezte.

S ezen a ponton el is érkezünk a vidéki Magyarország több mint 2500 apró pilléréhez, a falvakhoz, amelyeket 1990 előtt teljes mértékben elhanyagoltak, és ez a hozzáállás a rendszerváltás után is uralkodó volt a baloldali kormányok idején. Az elmúlt több mint három évtizedben, az utóbbi tíz évben kiváltképp a balliberális politikusok folyamatosan lesajnálóan nyilatkoztak a vidékről, a falvakban élőkről, akiket többnyire szűk látókörű, megvezetett és ostoba embereknek állítottak be. A kistelepüléseket pedig olyan elmaradott helyeknek festették le, ahol a nap sem süt. Nem csoda, hogy az utóbbi országgyűlési választásokon a baloldal folyamatosan katasztrofálisan szerepel a falvakban. Az ott élők érzik, ki van velük és ki ellenük.

 

Az évtizedekig magára hagyott vidéket a polgári kormányok karolták fel.

 

A nagyvárosok fejlődését a Modern városok program szolgálja, a kisvárosok pedig egyedi támogatásokkal jutnak fejlesztési forrásokhoz. A kormány azonban úgy határozott, hogy a magyar falvak megsegítése is kulcskérdés. Ennek érdekében indult el a Magyar falu program, amelyet 2018 tavaszán hirdetett meg Orbán Viktor miniszterelnök a kistelepülések polgármestereinek küldött levelében. Ebben kiemelt célként fogalmazta meg az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések megerősítését és fejlesztését, a helyi életminőség javítását és a lakosság elvándorlásának megállítását. Ezután a programot közösen dolgozták ki, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos irányításával. A kormány igyekezett minden érintettel egyeztetni, így a közös munkában részt vettek a legnagyobb önkormányzati szövetségek, az egyéb érdekvédelmi szervezetek és a települések vezetői is. A kabinet tette ezt azért, hogy olyan fejlesztések valósuljanak, amelyekre helyben szükség van. Itt kell megjegyezni, hogy a Magyar falu programot azóta is többször igazították, bővítették a helyi igényeknek megfelelően.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program hosszas egyeztetés után 2019-ben indult el, és kezdetben három lábon állt. Ennek részei lettek a falusi fejlesztéseket támogató pályázatok, a falusi csok és a falusi útalap. A pályázati támogatásokkal olyan kisebb beruházásokat támogattak, amelyekre – részben méretüknél, részben jellegüknél fogva – az Euró­pai Unió nem ad forrásokat. Márpedig helyben egy jól működő óvoda és egy ahhoz kapcsolódó felújított játszótér, egy felszerelt orvosi rendelő vagy éppen egy új tornaterem, tornaszoba nagyon fontos. Mint ahogy jól jön az önkormányzatoknak egy falugondnoki busz vagy egy közterület-karbantartó gép beszerzése is. Ezek együtt elengedhetetlenek ahhoz, hogy a családok helyben maradjanak, pláne ahhoz, hogy elköltözzenek egy faluba. Ezeket a célokat szolgálja a fausi csok és a falusi útalap is; utóbbival a mellékutak felújításához adnak forrásokat, amire szintén nagy szükség van.

Két éve, negyedik pilléreként elindult a falusi kisboltok megmentését célzó támogatási rendszer is, ebben többek között meglevő üzletek felújítására, illetve újak nyitására is lehetett fejlesztési támogatást szerezni. A kisboltok többletkötelezettségeket is vállaltak, ezek között érdemes megemlíteni a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását vagy a postai szolgáltatás biztosítását. A kormánynak ezzel több célja volt: a kisboltok és az általuk nyújtott szolgáltatások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a családok helyben kielégíthessék szükségletei­ket, továbbá a működő vállalkozások az embereknek munkahelyet biztosíthatnak, az önkormányzatokat pedig bevételhez juttathatják. Azért, hogy ezek a vállalkozások az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult energiaválság közepette is megállják a helyüket, a kormány tavaly decemberben újabb pályázatot írt ki a falusi kisboltoknak. Ebben az érintettek egy–három millió forint működési támogatást igényelhetnek, és az elnyert összeget bér- és rezsiköltségekre is elszámolhatják.

S ne felejtkezzünk el az európai uniós források bevonásával elindított vállalkozás-újraindítási programról sem, amely a legkisebb hazai településeken működő vállalkozások megerősödését segíti. Ebben az alprogramban az elnyert támogatásokat fejlesztésekre, új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanberuházások megvalósítására fordíthatták.

A Magyar falu programban nyújtott segítség jelentősége felbecsülhetetlen. 

 

A fejlesztés eddigi összesített költségvetése meghaladja az ezermilliárd forintot, ebből a helyi életminőség javítását célzó pályázati kiírások csaknem 32 ezer kedvezményezettet juttattak több mint háromszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz, szerte az országban. 

 

A falusi útalap segítségével mintegy háromezer kilométer falusi mellékút újulhatott meg, és a munka folytatódik. A kisboltok fejlődését, bővülését és újranyitását több tíz milliárd forinttal támogatták, a fejlesztések mintegy 1400 települést érintettek. Emellett nyolcezer falusi kisvállalkozás megerősítésére több mint hetvenmilliárd forint támogatást adtak.

Teljesülni látszik a legfontosabb célkitűzés is, az, hogy megállítsák a népességfogyást a hazai falvakban. Ebben közrejátszik, hogy a falusi csokot immáron csaknem 39 ezer család igényelte 209 milliárd forint értékben. Ennek is köszönhető, hogy körülbelül 1200 olyan ötezer lélekszám alatti településről tudunk, ahol a támogatások hatására megfordult a korábbi negatív tendencia, és hosszú évek után gyarapodásnak indult a lakosságszám. A legtöbb gyermek pedig vidéken születik.

A munka, így a Magyar falu program is folytatódik. A kormány deklarálta, hogy a vidék továbbra is kiemelt támogatást élvezhet. Ha egyszer megfogták, nem engedik el a falvakban élők kezét.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyarfaluprogram.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.