idezojelek

Kifizetődik a felelős településvezetés

Az ilyen polgármesterek dolgozóasztalának fiókja mindig tele van ötletekkel, papírra vetett elképzelésekkel és olyan tervekkel, amelyekhez éppen a forrást keresik.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined

Ahogy minden ember, úgy minden polgármester is más és más, de ennyi esztendő távlatából – csaknem húsz éve foglalkozom vidéki önkormányzatokkal – e körben két egymástól jól elkülöníthető csoportot mégis be tudtam azonosítani. A helyzet ugyan itt sem fekete és fehér – léteznek átmenetek –, de a tapasztalataim szerint sok olyan polgármester van, aki a rá bízott városért, községért él, míg egyesek a településükből próbálnak megélni. Az utóbbiakkal most nem foglalkoznék, e cikk témája ugyanis nem a felelőtlen, hanem éppen a felelős településvezetés.

Egy, a munkáját nagy buzgalommal végző polgármesternek több ismertetőjele is van, egyebek mellett az: ha felteszem neki a kérdést, hogy milyen fejlesztéseket sikerült elérniük az elmúlt években, esetleg évtizedekben, akkor olyan hosszú felsorolást kapok, hogy a fele sem fér bele a riportba. Jellemző az is, hogy az ilyen polgármesterek dolgozóasztalának fiókja mindig tele van ötletekkel, papírra vetett elképzelésekkel és olyan tervekkel, amelyekhez éppen a forrást keresik. Ezeken a településeken ugyanis nagyon sokszor nem az éppen megjelenő pályázatokhoz találnak ki valamilyen fejlesztési elképzelést – persze ilyenre is van példa –, hanem ha megjelenik egy kiírás, rendre megvan, hogy az önkormányzat arra milyen meglevő tervvel jelentkezik.

Emellett más módon is keresik a fejlesztésekhez szükséges forrást, azért folyamatosan lobbiznak. S mindezekből következik, hogy ha olyan politikus kerül a polgármesteri székbe, aki a munkáját felelősségteljesen, közmegelégedésre végzi, akkor általában a helyén is marad ciklusokon keresztül. A lakosság ugyanis újra és újra bizalmat szavaz neki. Ami azért sem véletlen, mert e polgármesterek közül sokan nemcsak sokat és jól dolgoznak a településükért, de még el is érhetők az emberek számára. Ellátogatnak a helyi rendezvényekre, és nemcsak autóval száguldanak végig a városban, faluban, hanem kimerészkednek a településen élők közé, akik ezt értékelik. A mindennapokban éppúgy, mint az önkormányzati választás alkalmával.

Mindezek a gondolatok annak kapcsán jutottak eszembe, hogy a napokban riporton voltunk a Bács-Kiskun vármegyei Felsőszentivánon, ahol a beruházásokat tudatosan, a jövőre felkészülve vitték véghez az elmúlt két évtizedben. Energetikailag szinte az összes intézményt felújították, ezekben LED-világítást építettek ki, és nemsokára elindul a községháza korszerűsítése is. Egy évtizede modernizálták a falu közvilágítását, ami most, az energiaválság idején, kincset ér. Vörös Szilárd polgármester a saját elmondása szerint, amikor 2002-ben átvette a község vezetését, két fő szempontot figyelembe véve látott munkához. Igyekezett minden, a település javát szolgáló pályázati támogatást megszerezni, ezek segítségével pedig a különböző fejlesztéseket egymásra építve megvalósítani, és kereste azokat a programokat, amelyekkel az energiahatékonyságot növelni lehetett. Pedig még sehol nem volt sem koronavírus-járvány, sem orosz–ukrán háború, sem elhibázott európai uniós szankciók miatti energiaválság. Vörös Szilárd mégis megérezte, hogy az energia kulcskérdés lehet a jövőben, és tett is azért, hogy ennek kapcsán a kockázatot a lehető legkisebbre csökkentse. Megérte az előrelátás, az eredmények teljes mértékben őt igazolják.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán még ennél is nagyobb csodát vitt véghez a Zala vármegyei Nagypálin Köcse Tibor polgármester és nem is annyira maroknyi csapata. A mintegy hatszáz lelkes falucska hivatalában ugyanis 1997 óta a Zöld út program mentén haladva csaknem kéttucatnyian dolgoznak azon, hogy a település ne csak megtartsa pozícióit, hanem még tovább is fejlődjön. Sokat elárul az ottani céltudatosságról, hogy a pályázatokkal külön szakembergárda foglalkozik. A befektetett munka pedig megtérül, mert Nagypáli, a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva, hamarosan energiafüggetlen település lehet. Ezt az eredmény sem a szél fújta össze, a kedvező helyzet egy átgondolt, több mint negyedszázados munka eredménye. A település vezetése 1996 óta – Köcse Tibor ekkor került Nagypáli élére – lényegében minden szabad forintját az alternatív energiák felhasználásához csoportosítja oda. A végrehajtott fejlesztéseket nem sorolnám fel, ennek korábban több riportot szenteltünk, legyen elég annyi, hogy az elvégzett munkát más is elismeri, a település sorra nyeri a különböző díjakat. S persze, bár Nagypálin nagyon örülnek az elért eredményeknek, azokra nem „ülnek rá”. Újabb és újabb terveket dolgoznak ki, most az energiatárolásban lépnek előre. Egy hidrogénes, üzemanyagcellás tárolót építenek ki, amely az energiaparkjuk része lesz.

E pozitív példák sorába illik a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum is, amelyet a csaknem száz százalékban önkormányzati tulajdonban levő Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. üzemeltet. A létesítmény a több évtizedes tudatos fejlesztéseknek köszönhetően rendkívül energiatakarékosan működik, és így a télen is nyitva tudott maradni az energiaválság közepette is. Mindez annak köszönhető, hogy hatékonyan kihasználják a forró termálvízben és az azzal együtt érkező metánban rejlő lehetőségeket. Az ezt szolgáló beruházásokat itt is egymásra építve, lépésről lépésre hajtották végre, így alig vásárolnak vezetékes gázt.

Abban, hogy ez a kedvező helyzet előállt, nagy szerepe van Czeglédi Gyulának, a város első emberének (ő tavaly az Év polgármestere lett, előtte pedig huszonnégy évig a fürdőt vezette) és a társaság volt műszaki igazgatójának, Varga Lászlónak, aki 1996-tól 2022-ig dolgozott a létesítményben. A munkájuk során három dologra, a fenntarthatóságra, az energiatakarékosságra és a környezetvédelmi szempontokra végig nagyon odafigyeltek. Jól tették. A fejlesztésekkel azonban a hajdúszoboszlói fürdőlétesítményben sem állnak le, a cél itt is az, hogy minél inkább energiafüggetlenek legyenek, és a jövőbeni beruházásokat is ennek szellemében tervezik meg.

E példák nem lemásolhatatlanok, sőt az „úttörők” rendre fel is ajánlják a segítségüket, és szívesen beszélnek a tapasztalataikról. Azt hiszem, érdemes őket követni!

Borítókép: Napelemek a Zala vármegyei Nagypáliban az önkormányzat parkolójának tetején, amellyel töltik az önkormányzat elektromos autóját, jobbról hibrid erőmű és napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telep 2018. május 9-én. Az E.On Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld út falufejlesztési programjának ítélte oda a zsűri, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfaliget épül, hibrid erőmű (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelemtelep található (Fotó:MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.