idezojelek

Az Amnesty önlejáratása

Ne adj’ isten, hogy valaki a világ egy sötétebb zugában ma az ő segítségükre szoruljon. Jaj neki!

Deme Dániel avatarja
Deme Dániel
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Néhány hete megkérdeztem az Amnesty International (AI) londoni székhelyét, mit gondolnak arról, hogy a magyarországi irodájuk az ország miniszterelnökét parodizáló pólókat árul. Tudják, azokat, amelyen Orbán Viktort egy ­LMBTQ-színekben díszelgő bohócnak ábrázolják. Felvetettem nekik, hogy az ilyen aktivitás homlokegyenest ellentmond nemcsak az Amnesty eredeti küldetésének, hanem a belső szabályzatainak is. Ezeket egész jól ismerem, a kilencvenes években ugyanis, amikor a szervezet még emberi jogi intézmény volt, amely politikai foglyokért kampányolt, külföldön én is önkénteskedtem nekik. Akkoriban a szabályzataik tiltották, hogy egy adott országon belül tevékenykedő csoport a saját országában politikai jellegű kampányt folytasson vagy a politikai színtér valamelyik szereplője ellen vagy mellett álljon ki.

Néhány napon belül megjött a válasz, ami alapján úgy látszik, erre a szabályra még emlékeznek néhányan az „új” Amnestyben is. 

A válasz hivatalos részében az AI londoni sajtótitkára, Alison Abrahams elegánsan kikerülte annak megválaszolását, hogyan lehet megengedni a magyarországi fiókjuknak, hogy szervezetük belső szabályait megszegve nyílt politikai kampányt folytassanak, többek között parodizálva egy demokratikusan megválasztott kormányfőt. Ehelyett elkezdte ecsetelni, hogy Putyin ellen is csináltak ilyen pólós kampányt, mert hozzánk hasonlóan ott is állítólag transzfób és homofób törvények vannak. 

Eddig a protokollszerű válasz.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit lejjebb görgetve viszont észrevettem, hogy véletlenül az e-mailben hagyták a belső levelezést, ami eredeti üzenetem körül folyt. Egy Gemma nevű sajtómenedzserük, aki elolvasta az üzenetemet, azt írta kollégájának: 

Figyelj, ez egy jogos észrevétel, mit válaszoljak neki?

 Persze, hogy jogos az észrevételem! Ti mint „jótékonysági szervezet” nemcsak hogy nem tartjátok tiszteletben a politikai pártatlanság és a demokratikus diskurzus alapszabályait, hanem a saját szervezeti szabályaitokat sem ismeritek vagy nem tisztelitek. Kit akartok így oktatni jogállamiságról, gyerekek?

A probléma nem az, hogy valaki parodizálja a politikusokat, hanem az, hogy ezt mint pártpolitikától állítólag független jogvédő szervezet teszi. 

Az Amnesty, főleg a magyarországi iroda, már a látszatát sem próbálja kelteni annak, hogy nem az amerikai eredetű, nemzet- és családellenes ideoló­giát propagáló pártok szekerét tolják, és a jelek szerint nem is csoda, hogy fittyet hánynak a szervezetük eredeti küldetésére, hiszen a londoni központ még falaz is nekik. 

Mindez annak ellenére, ahogy Gemma barátunk bent felejtett dilemmája is mutatja, azaz tudatában vannak saját szabályaikkal ellentmondó tevékenységüknek.

Abrahams kisasszony kommentje persze nemcsak arra vet fényt, hogy gyáván kerüli az egyenes választ az egyenes kérdésemre, hanem arra is, hogy sajnálatos módon nagyon tájékozatlan. Ha már a valódi politikai üldözöttek helyett egy szélsőbaloldali politikai lobbicsoporttá hizlaltatták az Amnestyt Soros-pénzekből, akkor lobbistaként tudatosíthatná, mennyire ostoba és hazug dolog párhuzamot húzni Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között. Ezzel, szándékával ellentétben, elsősorban nem a magyar kormányfőt diszkreditálja, hanem az orosz elnököt rehabilitálja. Ha kritikátlan párhuzamot von köztük, azzal felruházza Putyint mindazzal a politikai és erkölcsi tőkével, amit a magyar miniszterelnök az utóbbi három évtizedben kivívott magának a nemzetközi porondon. És ugye nem ez volt a célja, Ms. Abrahams…

A legtragikusabb viszont az egészben az, hogy az üldözöttek, a szabadságba vetett hitük miatt világszerte bebörtönzött bátor emberek már nem számíthatnak a régi ismert szervezetek segítségére, főképpen nem az Amnestyére. Ezek a volt jogvédő NGO-k ugyanis teljesen és végérvényesen diszkreditálták magukat hazug, a szponzoraik elvárásait kiszolgáló érdekeknek, és a világ diktátorai közül már senki, de senki nem veszi őket komolyan. Ugyanolyan korruptak, mint ők. 

 

Egyetlen fegyvere volt az Amnestynek a múltban, az igazság félelem nélküli kimondásából származó erkölcsi fölénye, amellyel hozzám hasonló idealista fiatalok számon kérhették a világ véreskezű diktátoraitól az eltiport életeket. Ma már ezeknek csak pénzük van, és annak a hírnévnek az utolsó morzsáit élik fel, amit az előző generációk hangyamunkájából örököltek.

Nehéz lehet ma politikai fogolynak lenni. Szinte az összes egykori emberi jogi szervezetet felszippantotta az amerikai oligarchák pénze, alig maradt valaki, akiről az elesettek és hozzátartozóik még tudják, hogy védelemért folyamodhatnak. Akik még néhányan megmaradtak, mint az ADF International vagy akár Böjte Csaba köre, az áljogvédők vég nélküli támadásait és rágalmait kell elviselniük. Mert tudják például azt, hogy az indiai Manipur államban májusban háromszáz templomot romboltak le a kormány által védett hindu extrémisták, és csak egy hónapja, augusztus 16-án Pakisztánban egyetlen nap alatt tizenkilenc templomot vertek szét muszlim fanatikusok? Az Amnesty pedig mindeközben Orbán-pólók nyomtatásával van elfoglalva, tanárok hergelésével és melegfesztivál-szervezéssel. Ne adj’ isten, hogy valaki a világ egy sötétebb zugában ma az ő segítségükre szoruljon. Jaj neki!

A szerző a Hungary Today főszerkesztője

Borítókép: Jeney Orsolya, az Amnesty International magyarországi igazgatója felszólal az Amnesty International menekültek világnapján tartott rendezvényén a budapesti Kossuth téren 2015. június 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.