idezojelek

Új stratégia az uniós pénzek hazahozásához

A jogi megoldásra irányuló törekvések technikai szintre kerülnek le, alárendelve a politikai szintű érdekérvényesítésnek.

Ádám Attila avatarja
Ádám Attila
Cikk kép: undefined

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter legutóbbi brüsszeli tárgyalásáról szóló nyilatkozataiból kiderült: hivatalosan is közölte az Európai Bizottság képviselőivel, hogy új szakaszba lépett a jogállamisági kifogásokra alapozott uniós pénzügyi megvonással kapcsolatos magyar reagálás. A továbbiakban a jogi megoldásra irányuló törekvések technikai szintre kerülnek le, alárendelve a politikai szintű érdekérvényesítésnek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, hogy Magyarország 2020 decemberében egy lojális politikai kompromisszum eredményeként tette lehetővé az uniós költségvetéssel összefüggő jogállamisági feltételeket szabályozó, úgynevezett kondicionalitási rendelet elfogadását. Ez a jogszabály új lehetőséget teremtett a tagállamoknak járó kifizetések visszatartására az uniós értékek megsértésére hivatkozással. Az Európai Tanácsban létrejött kormányfői szintű egyezség lényege az volt, hogy a rendelet alkalmazása objektív, tisztességes, pártatlan és tényeken alapuló lesz, biztosítva a jogszerű eljárást, a megkülönböztetés tilalmát és a tagállamokkal szembeni egyenlő bánásmódot.

Egy extra kitétel is része volt a tagállami vezetők megállapodásának: a magyar kormány az Európai Bíróságtól kérni fogja annak vizsgálatát, hogy a rendelet egyáltalán megfelel-e az EU alapszerződéseiben foglalt, jogalkotási hatáskörökre és követelményekre vonatkozó előírásoknak. 

Összességében a kormányfői kompromisszum hangsúlyozottan az uniós jogbiztonságba vetett bizalmon alapult, lényegé­ben a jogi kritériu­mok érvényesülésének garanciáit rögzítette. Sajnálatos módon azonban kiderült, hogy ennek a bizalomnak hiányzik a reális alapja.

A brüsszeli intézményeknek ugyanis szándékukban sem volt az egyezség szellemében eljárni. A kialkudott jogi garanciák rendeltetésszerű érvényesítése helyett azok olyan átértelmezését hajtották végre, ami a lehető legszélesebb kiterjesztő és visszaélésszerű jogalkalmazásnak nyitott utat. Az Európai Bíróság a rendeletet teljesen összeegyeztethetőnek találta az alapszerződésekkel, és a bizottság is közzétette az alkalmazási irányelveit, amelyek az önkényességre is lehetőséget biztosító módon határozták meg az Ursula von der Leyen vezette testület eljárási kompetenciáit.

Ilyen leépített jogi garanciális környezetben indult meg Magyarországgal szemben a cinikus módon jogállamisági­nak nevezett koncepciós eljárás, amiben Varga Judit igaz­ságügyi miniszter és apparátusa vívta állhatatos küzdelmét a magyarok érdekeiért. Nagymértékben ennek is köszönhetően a tervezett százszázalékos forrásmegvonás helyett a tanács 65 százalékos mértékű visszatartásról rendelkezett addig, amíg az előírt jogalkotási feltételeket a magyar parlament és kormány nem teljesíti, de a bizottság bürokratái ehhez még számos további jogi követelményt (mérföldköveket) is támasztottak, hogy egyelőre egyetlen centet se kelljen fizetniük. Azonban az országgyűlési többség és a kormány együttműködésének köszönhetően minden olyan oktrojált jogszabály és intézkedés megszületett, ami a választói akarattal és felhatalmazással még nem áll ellentétben, de megteremti az uniós követelések jogi megoldását. Ezzel a jogi keretek ki is merültek. 

Az a tény, hogy az ­uniós jogi szabályozásból levezethető feltételek teljesítése ellenére sem szabadultak fel a nekünk járó pénzügyi források, idén nyárra nyilvánvalóvá tette azt, ami korábban is körvonalazódott: a brüsszeli bürokrácia valójában egyáltalán nem jogi, hanem politikai kérdésként tekint az ügyre, ami ennek megfele­lően a továbbiakban részünkről is erőteljes politikai válaszokat igényel az ellehetetlenített és képmutató jogi rendezési kísérletek helyett.

Erre a helyzetre jól reflektált az a szerkezeti átalakítás a magyar kormányban, ami az Igazságügyi Minisztérium szakterületéről kivette az uniós politikát, és a Bóka János vezetésével létrehozott önálló minisztérium hatáskörébe szervezte. Intézményes szinten is a politikai megközelítés vált meghatározóvá az uniós ügyekben, a pénzügyi kérdések területén az EU intézményei által lerombolt jogbiztonság alárendelt technikai eszközzé fokozta le a jogi párbeszédet, így a jogi eljárások kereteinél nagyobb dimenzióban és erősebb mozgástér nyílik az érdekeink érvényesítésére.

Az új stratégia gyakorlati alkalmazását aktuálissá tette az EU költségvetési helyzetének tarthatatlan állapota, ami arra kényszerítette az Európai Bizottságot, hogy költségvetési módosítási javaslat beterjesztésével nagyjából százmilliárd euró összegű pótlólagos pénzügyi forrásért folyamodjon a tagállamokhoz. Ennek a nem kis igénynek a teljesítése a tagállamok egyhangú döntéséhez kötött, tehát a magyar kormány egyetértése is szükséges. Ebből következően 

az uniós költségvetési kérdések magyar politikai fókuszból úgy néznek ki, hogy míg a brüsszeli adminisztráció bennünket kirekesztett a tagállamoknak járó kifizetésekhez való hozzáférésből, ugyanakkor az uniós büdzsébe történő befizetésekhez a hozzájárulásunkat elvárja. Bóka János miniszter közölte Brüsszelben, hogy a két pénzügyi kérdés politikailag természetesen összefügg. 

A természetes összefüggés lényegét Orbán Viktor miniszterelnök az idei tusványosi előadása során már egyértelművé tette: a százmilliárdos finanszírozási döntésben való lojális együttműködés nélkülözhetetlen részeként „odamegyünk egy jó nagy zsákkal, és hazahozzuk” a bennünket megillető uniós pénzeinket – persze az ezt szolgáló megfelelő jogi technikai eljárások kidolgozása és lebonyolítása mellett.

A szerző ügyvéd, Európa-jogi szakjogász

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.