Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

idezojelek

Mindenáron kimaradni a háborúból!

Az EP-választások tagállami eredményei erős jelzést küldenek majd a vezetőknek.

Pindroch Tamás avatarja
Pindroch Tamás
Cikk kép: undefined

Ha van valami, amit minden józan magyar állampolgár − pártszimpátiára való tekintet nélkül − ellenez, az egy háború. Elég rossz tapasztalataink vannak a 20. századból: mindkét világégésbe szó szerint majdnem belepusztult a magyar nemzet. Tisza István miniszterelnök 1914-ben az Osztrák−Magyar Monarchia miniszteri tanácsában hiába ellenezte és késleltette a legvégsőkig Szerbia megtámadását, végül egy hónappal a szarajevói merénylet után kitört a háború. Tisza reálpolitikusként látta, hogy még egy esetleges győzelem (illetve Szerbia Monarchiához csatolása) sem lenne érdeke Magyarországnak. És azzal is számolt, hogy a románok és az oroszok sem lennének tétlenek egy háborús konfliktus esetén Magyarországgal szemben. Mint tudjuk, nem is voltak tétlenek, ahogy a többi, győztes nagyhatalom sem volt kegyes velünk. A vereség után következett Trianon, az ország és a nemzet megcsonkítása. Hiába telt el a békediktátum óta immár 104 év, a következményeit ma is nyögjük.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

1941-ben Horthy Miklós kormányzónak és Bárdossy László miniszterelnöknek, ha lehet, még nagyobb nyomással kellett szembenéznie, mint Tisza Istvánnak. Az Anschluss után immár a velünk szomszédos, állig felfegyverzett náci Németország bármikor ránk törhette volna az ajtót. 

A magyar revíziós politika sikere, a bécsi döntések, majd a németek által támogatott délvidéki határrevízió után az addigi deklarált semlegességünk tarthatatlan volt, Hitler automatikus és elkötelezett magyar szövetséget követelt 1941 nyarán. Hiába tartotta Bárdossy kockázatosnak a magyar szerepvállalást a Barbarossa-hadműveletben, az események sodrása, a június 26-i kárpátaljai magyar vonat szovjet megtámadása és a Kassát bombázó felségjel nélküli gépek akciója miatt másnap magyar repülők szovjet célpontokat kezdtek bombázni. Ezután már nem volt megállás.

A II. világháború hatalmas szenvedéseket okozott a magyarságnak: a totális háború nemcsak a frontvonalban, a határainktól több száz kilométerre harcoló hadseregünket zilálta szét, pusztította el, hanem a hátországot, a civil lakosságot is megtizedelte. A bombázások, az ukrán frontok Magyarországon való áthaladása, Budapest ostroma, a holokauszt borzalmai generációkra szólóan beleivódtak a magyarságba.

 1941 és 1945 között a magyar összveszteség megközelítette az egymillió főt. Ez olyan tragédia, ami kitörölhetetlen az emlékezetünkből, hiszen minden családban voltak halálos áldozatok, súlyos sebesültek.

És az is kitörölhetetlen, ami a háború után következett, hiszen a győztes kommunista Szovjetunió rabigájában szenvedtünk egészen a rendszerváltásig. A történészek szerint a II. világháború az első világégés folytatása, 1956 pedig egyenesen következik 1945-ből, a koalíciós kormánnyal való leszámolás évének, 1948-nak történéseiből, a kegyetlen bolsevik diktatúra bevezetéséből. 

A dicsőséges 1956-os forradalom és szabadságharc utáni leszámolás, az, hogy mintegy kétszázezer politikai menekült hagyta el az országot, ahhoz vezetett, hogy a 20. században immár harmadszorra roppant meg a magyar társadalom.

 Ne felejtsük el, hogy a háborúkban elhunytak és akik ’56-ban elmenekültek, nagyon hiányoztak a magyarság „vérkeringéséből”, hiszen vagy meg sem születhettek a gyermekeik, vagy a leszármazottak már nem Magyarországon láttak napvilágot, nem itt boldogultak, dolgoztak. A magyar kormányzat szerint ezért létkérdés, hogy elkerüljünk egy újabb háborút, egy lehetséges sorstragédiát.

A következő évtizedek vagy épp évszázad sorsa, a gyermekeink és az unokáink élete azon is múlik, mi történik most a világban, és azon is, hogy a világpolitikai őrületeknek megálljt tudunk-e parancsolni. Röviden: ki tudunk-e maradni a barbárság újabb csapásából?

Természetesen a történelmi párhuzamok csalnak, hiszen minden helyzet más és más, de nagy vonalakban azért vannak hasonlóságok. Manapság látjuk, hogy az európai háborús őrület legalább olyan méreteket ölt, mint a múlt évszázad tizennégyes, majd harminckilences, negyvenegyes éveiben. Csak nézzünk néhány idézetet az elmúlt néhány hónapból.


Emmanuel Macron francia elnök: Franciaország Kijev kérésére katonákat küldhet Ukrajnába, ha az orosz hadsereg áttöri a frontvonalat. Alexander Stubb finn elnök: most a békéhez vezető egyetlen út a csatatéren keresztül vezet. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök: Svédország kész engedélyezni nukleáris fegyverek telepítését a területén háború esetén. Kaja Kallas észt miniszterelnök: Oroszország veresége nem rossz dolog. Ha Oroszország több kis állam lesz, ez nem olyan rossz, ha a nagyhatalom sokkal kisebb lesz. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára: a szövetség országai oldják fel Ukrajna számára a nyugati fegyverekkel az Oroszország nemzetközileg elismert területén lévő létesítmények elleni csapások korlátozását.
 

Emlékszünk még arra, hogy két éve, az orosz−ukrán konfliktus kitörése után még csak a katonai sisakok küldése volt napirenden a NATO-tagállamokban? Most már sajnos katonákat is küldenének, sőt atomfegyverekkel is fenyegetik a kétségkívül agresszorként fellépő Oroszországot.

A tűzszünet és a béke követelése mellett egyedül a magyar kormány kardoskodik, immár több mint két éve. Viszont az európai közvélemény-kutatásokból arra következtethetünk, hogy az európaiak egyáltalán nem háborúpártiak, június 9-én ki is fejezhetik a békevágyukat. A májusi budapesti CPAC-en is kiderült, hogy az európai nemzeti pártok és az amerikai jobboldal is minél előbb a tárgyalóasztal mellett rendezné a válságot. 

Az EP-választásokon nem a tagállami kormányokról szavazunk, de az eredmény hatással lesz az Európai Tanácsban meghozott döntésekre, hiszen a tagállami eredmények erős társadalmi jelzéseknek számítanak majd a miniszterelnököknek.

 Európa tényleg a háború felé sodródik, ami nem kis részben köszönhető az Európai Bizottságnak, a „háborús elnöknek”, Ursula von der Leyennek. Az általuk képviselt törekvések nem Európa érde­keit szolgálják; Oroszország kikapcsolása az euró­pai gazdaságból egyet jelent a mostani gazdasági, energetikai válsággal.

A valóság azonban rátörte az ajtót az ideologikus homálytól megvakult európai kormányokra: a sokkal drágább amerikai és arab cseppfolyós gázra való átállás miatt a gazdaságaik szép lassan megállnak.

 Politikai értelemben pedig életveszély az a már nem is olyan elképzelhetetlen terv, hogy Ukrajna oldalán NATO-csapatok hadba lépnének. A kilóra megvett magyarországi dollárbaloldal már 2022-ben meghajolt volna egy ilyen terv előtt, de szerencsére a választók nagyon erős ítéletet mondtak felettük.

Egyszerűen az őrület határát súrolják azok a baloldali progresszív lázálmok, hogy a világ legnagyobb országa, egy atomhatalom ellen harcolnának Ukrajnában.

Közhely, de a történelmünk arra tanít minket, magyarokat, hogy a háborús konfliktusokból mindenáron ki kell maradnunk. És ebben nem lehet vita, itt nem lehet szépelegni, „jóemberkedni”, nekünk egyetlen érdekünk van, hogy meg kell védeni az országot és a magyar életeket, magát az államiságunkat is. Nem kis próbatétel előtt állunk.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Mi a demokrácia ma?

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarék is a globalisták közé álltak

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Aki tagadja a valóságot: elbukik (1. rész)

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.