Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

idezojelek

Az Európai Bíróság politikai megrendelést teljesített

Milyen igazságszolgáltatás az, ahol az ítélet ellen nem lehet fellebbezni?

Ádám Attila avatarja
Ádám Attila
Cikk kép: undefined

Az Európai Bíróság öt bírója úgy döntött, hogy Magyarország nyolcvanmilliárd forint azonnali egyösszegű és naponta további négyszázmillió forint (havi 12 milliárd forint, évi 145 milliárd forint) bírságot fizessen meg, ha nem hajtja végre maradéktalanul azt a korábbi ítéletet, ami alapján a magyar migrációs szabályokat hozzá kellene igazítani az uniós követelményekhez.

A tényszerűség kedvéért szögezzük le rögtön az elején, hogy az uniós bíróságnak van érvényes hatásköre arra, hogy a bizottság indítványára pénzügyi szankciót vessen ki, ha egy ítéletét a címzett tagállam nem hajtja végre. A bírság nagyságrendjét illetően ráadásul szabad mérlegelési jogköre van, ilyen esetben nem köti a bizottság javaslata sem. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ugyanakkor az összegszerűség meghatározásakor nem járhat el nyilvánvalóan önkényesen. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a döntésének észszerű indokokon kell alapulnia, amihez nagyon széles körű vizsgálatot kell végeznie az ügy körülményeire és a döntés várható hatására vonatkozóan, és kerülnie kell az egyoldalú, aránytalan, és elfogult értékelés látszatát is. Ez a mostani esetben elmaradt.

A pénzbírságot megalapozó kifogások szerint hazánk nem biztosítja megfelelően a migránsoknak a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, nem teszi lehetővé Magyarország területén való tartózkodásukat a menekültügyi eljárás jogerős elbírálásáig, továbbá nem tartja be a visszaküldés tilalmát sem. A bírói testület felhívta a figyelmet, hogy megítélése szerint az EU célja a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való tényleges, könnyű és gyors hozzáférés garantálása. Megállapították, hogy a magyar jogi védelmi rendszer nem ezt a célt szolgálja, sőt Magyarország rendszerszinten és szándékosan kivonja magát a menekültügyi közös politika alkalmazása alól. Az öt bíró úgy értékelte, hogy ez olyan rendkívül súlyosan érinti mind a menedékjogot kérelmező személyek magánérdekeit, mind pedig az uniós jogszabályok betartása iránti közérdeket, hogy az megfelelően indokolja a kiszabott pénzügyi szankciók minden észszerűséget nélkülöző nagyságrendjét is.

Döntésében a bíróság a migránsok magánérdekeit egyértelműen az adott helyzetben méltányolható mértéket meghaladó szinten vette figyelembe, és a közérdeket kizárólag az uniós jog érvényesülése oldaláról tartotta fontosnak. Kirekesztette a vizsgálatából azt a körülményt, hogy a hazai szabályozás csak a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére kötötte szigorú szabályok betartásához a nemzetközi védelmet igénylők részére a belépést Magyarország területére, amit az állam területi integritásának biztosítása és a közrend fenntartása iránti közérdek a 2015 utáni migrációs invázió egész Európában felmerült tapasztalatainak ismeretében alaposan indokolttá tett.

A külföldi migránsok nemzetközi védelem iránti magánérdekét a józan ész szerint nem lehet az alapvető tagállami funkciók zavartalan működéséhez fűződő közérdek fölé helyezni és az utóbbi rovására jogvédelemben részesíteni.

Az öt bíró erről tudomást sem vett, helyette olyan 2008-as és 2013-as irányelvek előírásainak be nem tartását azonosította a közérdek súlyos sérelmeként, amelyek alkalmazását már maga az uniós jogalkotó is meghaladottnak tekintette, ezért idén migrációs paktum néven új jogszabálycsomagot fogadott el, amelynek a bevezetése köztudottan folyamatban van.

Tehát a magánérdek és közérdek súlyos sérelmével indokolt észszerűtlen összegű bírságot kiszabó ítélet kirívóan önkényes. Értsük meg az öt bíró ítéletének világos politikai üzenetét: a magyar uniós állampolgárok mondjanak le a migráció Magyarország határain kívül tartásának jogáról, adják fel a jelenlegi magyar bevándorlási szabályok által garantált védelmet és nyissák meg a migránsok előtt a lehetőséget a belépések „tényleges, könnyű és gyors hozzáférése” előtt az uniós követelményeknek megfelelően.

Az uniós igazságszolgáltatási rendszer nagyobb dicsőségére ez ellen a bírósági döntés ellen semmilyen jogorvoslatnak nincs helye. Igen, értse mindenki jól, a magyar jogállamiságot 2018-óta elvitató Európai Unióban öt bíró minden kontroll nélkül százmilliárd forintos nagyságrendű döntést tud hozni egy tagállam tízmillió fős uniós állampolgárainak terhére úgy, hogy nincs semmilyen jogi lehetőség a vitatására. Ráadásul ennek az öt embernek a döntése azt is eredményezi, hogy a magyarokat meg lehet fosztani az egyébként nekik járó ­uniós pénzügyi forrásoktól, mert azokból a bírság gigantikus összege levonható. 

Még egyszer: az uniós demokráciában ez ellen jogorvoslat nincs.

Lássunk tisztán! Attól fogva, hogy a jogalkotás, a jogértelmezés és a jogszabályok végrehajtását kikényszerítő pénzügyi szankciók kivetésének monopóliuma az uniós intézmények bürokratáinak a kezében van, nincs valós esélyünk az autonóm érdekeink jogi úton történő érvényesítésére. Ennek megfelelően a bíróságnak

ez a döntése nyilvánvalóvá tette azt a politikai küldetését, hogy nem igazságot akar, hanem ellentmondás-mentességet.

 Magyarán amely tagország ellentmond az unió kizárólagos politikai ideológiájának, azt koncepciós perek mögé bújva, súlyos pénzbüntetésekkel akarják tönkretenni.

A szerző ügyvéd, Európa-jogi szakjogász

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Levél egy volt barátomnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.