idezojelek

Meghasonlott unió

Így áll ma a Karinthy módjára meghasonlott Európai Unió Ukrajnával, valamint hazánkkal és Lengyelországgal.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Álmomban két macska voltam, és játszottam egymással. Az egyikünk macska elhatározta, havi jövedelméből mostantól nagyobb utalásokat teljesít a szomszédunk javára. Ő ugyan egy pernahajder, már mindenét elkótyavetyélte, és ledöntötte a kertünk sarkában álló szobrot is, mert szerinte nacionalista. Szerintünk meg nem az, hanem a mi szobrunk. Mivel azonban a szomszédunk hadakozik eközben a szembeszomszédjával, szimpátiát ébresztett az egész faluban, és a falugazda – akinek ősei mintha amerikaiak lennének – azt mondta felemelt mutatóujjal: jobban tesszük, ha mi is a segítségére sietünk a szomszédunknak, nehogy a történelem rossz oldalán végezzük! Még csak az hiányozna! Épp most, amikor be kell spájzolni télre a tűzifát. A másikunk macska így kontrázott minderre: rendben, a testvéreinken úgyis tudunk spórolni valamennyit. Nekik is havonta utaltunk, de már nem érdemlik meg. Hepciáskodnak, tényezőknek képzelik magukat. Érezzék csak a törődést, majd megjön az eszük! Igaz, hogy szerződés szerint jár nekik az utalás, de kinek lesz itt ideje jogászkodásra, nem igaz?!

Valahogy így áll ma a Karinthy módjára meghasonlott Európai Unió Ukrajnával, valamint hazánkkal és Lengyelországgal. Ukrajnát, ezt a hírhedten korrupt országot – még a Zelenszkij főszereplésével készült A nép szolgája sorozat is a romlott közállapotaikat figurázza ki; az ukránok sírva nevetnek saját magukon – a Nyugat vélelmezett külpolitikai érdekei mentén jutalmazza, az Egyesült Államok és a nemzetközi pénzintézetek csendes(ebb) társaként. Brüsszel havi egy-kétmilliárd eurót, forintban számolva százmilliárdokat öl abba, hogy a Nyugat – ismét csak vélelmezett – geopolitikai szempontjainak megfelelően megtartsa Kijevet Moszkva ellenében, és lehetőség szerint hónapok, évek alatt megroppantsa Putyint. Mindeközben – mint írtunk már róla – a nemzetközi, főleg amerikai nagyvállalatok, valamint nagypályás befektetőik bevásárolják magukat az egyetlen gazdasági ágba, amely Ukrajna nyugati, az oroszoktól védettebb felén ér bármit is: a kiváló természeti adottságokat kihasználó mezőgazdaságba. A mostani utalások ezen érdekeltségeket is védik, legyen azért elvégre megtérülés is.

Hosszú cikkeket lehet írni arról, milyen ország is Ukrajna. Ez sem érdektelen kérdés éppen – itt fekszik a szomszédunkban, számottevő kárpátaljai magyar közösséget is a lakói között tudva –, de még izgalmasabb, hogy milyen az az Európai Unió, amely egyik kezével a sokszorosát szórja el egy külső szereplőnek, teljesen bizonytalan geopolitikai célokra, mint amennyit a másikkal saját tagállamaitól tart vissza, mondvacsinált, jogi köntösbe öltöztetett, valójában politikai indokokra hivatkozva. Például a korrupcióra, ami Kijevvel összemérten főleg nevetséges érv. Ráadásul mi befizetünk az EU közös kasszájába, és szerződés szerint veszünk ki onnan, az ukránok pedig nem.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról van valójában szó, amit pár éve egy német baloldali politikusnő így fogalmazott meg: „Orbánt ki kell éheztetni.” Mármint pénzügyileg. Már az áprilisi magyarországi választások előtt azt akarták, hogy a magyarok a bőrükön érezzék a megszorítást, és ennek tudatában szavazzanak (az ellenzékre). Nem jött be. A következő célkeresztben a szintén renitensnek elkönyvelt lengyelek állnak a 2023-as választá­saik előtt. Azért ha álmunkban egy harmadik macska, egy brüsszeli csinovnyik is lennénk, két ukrán utalás között elgondolkodhatnánk: az olasz és a svéd jobboldali fordulat után, a lengyel és a spanyol választások előtt vajon milyen hosszan tartható ez az önsorsrontó uniós politika? Mi a célja, hová is vezet?

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.