időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Meghasonlott unió

Szőcs László
2022.10.26. 06:00 2022.10.26. 08:28
Meghasonlott unió

Álmomban két macska voltam, és játszottam egymással. Az egyikünk macska elhatározta, havi jövedelméből mostantól nagyobb utalásokat teljesít a szomszédunk javára. Ő ugyan egy pernahajder, már mindenét elkótyavetyélte, és ledöntötte a kertünk sarkában álló szobrot is, mert szerinte nacionalista. Szerintünk meg nem az, hanem a mi szobrunk. Mivel azonban a szomszédunk hadakozik eközben a szembeszomszédjával, szimpátiát ébresztett az egész faluban, és a falugazda – akinek ősei mintha amerikaiak lennének – azt mondta felemelt mutatóujjal: jobban tesszük, ha mi is a segítségére sietünk a szomszédunknak, nehogy a történelem rossz oldalán végezzük! Még csak az hiányozna! Épp most, amikor be kell spájzolni télre a tűzifát. A másikunk macska így kontrázott minderre: rendben, a testvéreinken úgyis tudunk spórolni valamennyit. Nekik is havonta utaltunk, de már nem érdemlik meg. Hepciáskodnak, tényezőknek képzelik magukat. Érezzék csak a törődést, majd megjön az eszük! Igaz, hogy szerződés szerint jár nekik az utalás, de kinek lesz itt ideje jogászkodásra, nem igaz?!

Valahogy így áll ma a Karinthy módjára meghasonlott Európai Unió Ukrajnával, valamint hazánkkal és Lengyelországgal. Ukrajnát, ezt a hírhedten korrupt országot – még a Zelenszkij főszereplésével készült A nép szolgája sorozat is a romlott közállapotaikat figurázza ki; az ukránok sírva nevetnek saját magukon – a Nyugat vélelmezett külpolitikai érdekei mentén jutalmazza, az Egyesült Államok és a nemzetközi pénzintézetek csendes(ebb) társaként. Brüsszel havi egy-kétmilliárd eurót, forintban számolva százmilliárdokat öl abba, hogy a Nyugat – ismét csak vélelmezett – geopolitikai szempontjainak megfelelően megtartsa Kijevet Moszkva ellenében, és lehetőség szerint hónapok, évek alatt megroppantsa Putyint. Mindeközben – mint írtunk már róla – a nemzetközi, főleg amerikai nagyvállalatok, valamint nagypályás befektetőik bevásárolják magukat az egyetlen gazdasági ágba, amely Ukrajna nyugati, az oroszoktól védettebb felén ér bármit is: a kiváló természeti adottságokat kihasználó mezőgazdaságba. A mostani utalások ezen érdekeltségeket is védik, legyen azért elvégre megtérülés is.

Hosszú cikkeket lehet írni arról, milyen ország is Ukrajna. Ez sem érdektelen kérdés éppen – itt fekszik a szomszédunkban, számottevő kárpátaljai magyar közösséget is a lakói között tudva –, de még izgalmasabb, hogy milyen az az Európai Unió, amely egyik kezével a sokszorosát szórja el egy külső szereplőnek, teljesen bizonytalan geopolitikai célokra, mint amennyit a másikkal saját tagállamaitól tart vissza, mondvacsinált, jogi köntösbe öltöztetett, valójában politikai indokokra hivatkozva. Például a korrupcióra, ami Kijevvel összemérten főleg nevetséges érv. Ráadásul mi befizetünk az EU közös kasszájába, és szerződés szerint veszünk ki onnan, az ukránok pedig nem.

Arról van valójában szó, amit pár éve egy német baloldali politikusnő így fogalmazott meg: „Orbánt ki kell éheztetni.” Mármint pénzügyileg. Már az áprilisi magyarországi választások előtt azt akarták, hogy a magyarok a bőrükön érezzék a megszorítást, és ennek tudatában szavazzanak (az ellenzékre). Nem jött be. A következő célkeresztben a szintén renitensnek elkönyvelt lengyelek állnak a 2023-as választá­saik előtt. Azért ha álmunkban egy harmadik macska, egy brüsszeli csinovnyik is lennénk, két ukrán utalás között elgondolkodhatnánk: az olasz és a svéd jobboldali fordulat után, a lengyel és a spanyol választások előtt vajon milyen hosszan tartható ez az önsorsrontó uniós politika? Mi a célja, hová is vezet?

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.