Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Holland meglepetés

Szőcs László
2023.11.24. 04:59 2023.11.24. 15:14
Holland meglepetés

Ha bele akarjuk ásni magunkat abba, mi is a holland, válasszuk az Euró­pai Unió irodalmi díjazott vaskos holland regényét, a – lepődjünk meg nagyon – részben marokkói származású Jamal Ouariachi magyarul is megjelent Étvágyát. A derék hollandusokat szégyenérzés fogja el, ­amiért gazdagok, a fejlődő világ meg szegény, így aztán „az idegen szép” jelszavára esküdve imádják megsegíteni a más égtájakra születetteket, a cselekmény szerint az etiópokat. Azt is megtudjuk a hollandokról, stikában szeretik mentegetni a pedofilokat a népharaggal szemben. Pechünkre épp egy honfitársunk, Alexander Laszlo a díjnyertes regény pedofil főkolomposa. Arról is tájékozódunk még, a szólásszabadság ugyan papíron elsőrendű érték arrefelé, ám aki nem csahol együtt a polkorrekt falkával, az megüti a bokáját.

Így jártunk mi, magyarok is. Bebuktunk a hollandoknál: ha rajtuk, az EU második legnagyobb befizetőin múlna, sohanapján, kiskedden kapnánk meg a nekünk járó uniós pénzt. Legalábbis ez volt a magyarellenes holland fősodor, Mark Rutte, a távozó liberális kormányfő, Frans Timmermans, az Európai Bizottság Orbán-fóbiás volt alelnöke, valamint az ellenünk európai jelentést készítő Judith Sargentini terve. Most azonban az előrejelzésekre rácáfolva áttörés történt: a holland politika ismert fenegyereke, a bevándorlásellenes és szabadságpárti Geert Wilders végzett az első helyen a szerdai parlamenti választásokon.

Wilders jól érti Magyarországot, nemcsak felesége, Krisztina révén, hanem a mostani győzelméhez gratuláló Orbán Viktorhoz és a magyar jobboldalhoz fűződő régi barátsága okán is. Orbánnal együtt vérbeli politikai lény: amikor bő tizenöt éve Hágában találkoztunk – Európában szokatlan biztonsági intézkedések mellett, hiszen a „nagyon jogállami” Hollandiában szélsőségesek vadásznak a tabudöntögetőkre, fényes nappal megölve korábban az iszlamistaellenes Pim Fortuynt és Theo van Goghot is –, bal szemével e sorok őt kérdező írójára, a jobbal viszont a lapos tévé futó hírcsíkjára pislantott. Wilders hirtelenszőkére festett tájidegen frizurája dacára a szabolcsi Nyírparasznyán is otthonosabban mozog a legtöbbünknél. Szuverenista politikája nemcsak a bevándorlásellenességben, hanem Izrael és a hagyományos energiaforrások (atom, szénhidrogének) pártolásában is hasonlóságot mutat a magyarral. Sőt az Európai Unió egészét illetően túl is megy azon. Saját valutánk, saját határaink, saját szabályaink – ez Wilders politikája.

Kérdés, mire lesz ez most elég. Arra várunk választ: kormányt tud-e alakítani Geert Wilders? A szavazatok mintegy egynegyede tiszteletet parancsoló eredmény a töredezett holland pártrendszerben. Ám ha a Brüsszellel egy követ fújó fősodor ugyanúgy karanténba zárja, mint anno az Osztrák Szabadságpártot, az az európai demokrácia újabb fekete napját jelentené. Wildersékre mintegy két és fél millióan voksoltak, ellenezve a tömeges bevándorlást és a vele járó minigettókat, no-go zónákat, amelyekben a muszlim szélsőségesek azt skandálják, hollandusul szépen rímeltetve: „Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas” (Hamász, Hamász / a gázba minden zsidóval).

A Brüsszelnek hátat fordító Szabadságpárt most csaknem egymillió szavazattal többet kapott, mint az utánuk következő Timmermansék. Ám a stabil kormányzást akadályozó, tökéletesen arányos szisztémában ki van szolgáltatva a törpe­pártoknak, a holland Seres Máriáknak és kétfarkú kutyáknak. Most derül ki, mit ér a „győzelem” egy „nagy” uniós demokráciában, ahol a nép elunta az amúgy egy jogállamisági kérdésben is megbukott Ruttét, a hollandok nyurga, szemüveges, noha buszsáv helyett bicikliúton teperő Karácsony Gergelyét.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (középen) a párt tagjaival ünnepelve pezsgőt iszik Hágában 2023. november 23-án, miután az előző napi holland előre hozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot. (Fotó: MTI/ AP/ Phil Nijhuis)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.