idezojelek

Holland meglepetés

Wildersékre mintegy két és fél millióan voksoltak, ellenezve a tömeges bevándorlást és a vele járó minigettókat, no-go zónákat.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Ha bele akarjuk ásni magunkat abba, mi is a holland, válasszuk az Euró­pai Unió irodalmi díjazott vaskos holland regényét, a – lepődjünk meg nagyon – részben marokkói származású Jamal Ouariachi magyarul is megjelent Étvágyát. A derék hollandusokat szégyenérzés fogja el, ­amiért gazdagok, a fejlődő világ meg szegény, így aztán „az idegen szép” jelszavára esküdve imádják megsegíteni a más égtájakra születetteket, a cselekmény szerint az etiópokat. Azt is megtudjuk a hollandokról, stikában szeretik mentegetni a pedofilokat a népharaggal szemben. Pechünkre épp egy honfitársunk, Alexander Laszlo a díjnyertes regény pedofil főkolomposa. Arról is tájékozódunk még, a szólásszabadság ugyan papíron elsőrendű érték arrefelé, ám aki nem csahol együtt a polkorrekt falkával, az megüti a bokáját.

Így jártunk mi, magyarok is. Bebuktunk a hollandoknál: ha rajtuk, az EU második legnagyobb befizetőin múlna, sohanapján, kiskedden kapnánk meg a nekünk járó uniós pénzt. Legalábbis ez volt a magyarellenes holland fősodor, Mark Rutte, a távozó liberális kormányfő, Frans Timmermans, az Európai Bizottság Orbán-fóbiás volt alelnöke, valamint az ellenünk európai jelentést készítő Judith Sargentini terve. Most azonban az előrejelzésekre rácáfolva áttörés történt: a holland politika ismert fenegyereke, a bevándorlásellenes és szabadságpárti Geert Wilders végzett az első helyen a szerdai parlamenti választásokon.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wilders jól érti Magyarországot, nemcsak felesége, Krisztina révén, hanem a mostani győzelméhez gratuláló Orbán Viktorhoz és a magyar jobboldalhoz fűződő régi barátsága okán is. Orbánnal együtt vérbeli politikai lény: amikor bő tizenöt éve Hágában találkoztunk – Európában szokatlan biztonsági intézkedések mellett, hiszen a „nagyon jogállami” Hollandiában szélsőségesek vadásznak a tabudöntögetőkre, fényes nappal megölve korábban az iszlamistaellenes Pim Fortuynt és Theo van Goghot is –, bal szemével e sorok őt kérdező írójára, a jobbal viszont a lapos tévé futó hírcsíkjára pislantott. Wilders hirtelenszőkére festett tájidegen frizurája dacára a szabolcsi Nyírparasznyán is otthonosabban mozog a legtöbbünknél. Szuverenista politikája nemcsak a bevándorlásellenességben, hanem Izrael és a hagyományos energiaforrások (atom, szénhidrogének) pártolásában is hasonlóságot mutat a magyarral. Sőt az Európai Unió egészét illetően túl is megy azon. Saját valutánk, saját határaink, saját szabályaink – ez Wilders politikája.

Kérdés, mire lesz ez most elég. Arra várunk választ: kormányt tud-e alakítani Geert Wilders? A szavazatok mintegy egynegyede tiszteletet parancsoló eredmény a töredezett holland pártrendszerben. Ám ha a Brüsszellel egy követ fújó fősodor ugyanúgy karanténba zárja, mint anno az Osztrák Szabadságpártot, az az európai demokrácia újabb fekete napját jelentené. Wildersékre mintegy két és fél millióan voksoltak, ellenezve a tömeges bevándorlást és a vele járó minigettókat, no-go zónákat, amelyekben a muszlim szélsőségesek azt skandálják, hollandusul szépen rímeltetve: „Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas” (Hamász, Hamász / a gázba minden zsidóval).

A Brüsszelnek hátat fordító Szabadságpárt most csaknem egymillió szavazattal többet kapott, mint az utánuk következő Timmermansék. Ám a stabil kormányzást akadályozó, tökéletesen arányos szisztémában ki van szolgáltatva a törpe­pártoknak, a holland Seres Máriáknak és kétfarkú kutyáknak. Most derül ki, mit ér a „győzelem” egy „nagy” uniós demokráciában, ahol a nép elunta az amúgy egy jogállamisági kérdésben is megbukott Ruttét, a hollandok nyurga, szemüveges, noha buszsáv helyett bicikliúton teperő Karácsony Gergelyét.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (középen) a párt tagjaival ünnepelve pezsgőt iszik Hágában 2023. november 23-án, miután az előző napi holland előre hozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot. (Fotó: MTI/ AP/ Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.