idezojelek

Ereklye

Sürgősen megálljt kell parancsolni, amíg nem késő, mert a nemzet szívét akarják kisajátítani!

Haraszti Gyula avatarja
Haraszti Gyula
Cikk kép: undefined
Fotó: Fehér Gábor

Sürgősen megálljt kell parancsolni, amíg nem késő, mert a nemzet szívét akarják kisajátítani! És ez nem demagógia vagy költői túlzás, ez a valóság az újbaloldalon, ahol most a lyukas zászló került a célkeresztbe. Ezerkilencszázötvenhat ugyanis nem csupán történelem, nemcsak a múlt, hanem a lényegünk, a szabadságszeretetünk alapja. Az akkori hőseink, a pesti srácok azért küzdöttek, hogy Magyarországon demokrácia legyen, amelyben senki sem sajátíthatja ki, torzíthatja el például a nemzeti jelképeket. Aki ezt nem érti, az nem érti Faludy Györgyöt sem, aki annak idején azt írta: „ezerkilencszázötvenhat, nem emlék, / nem múlt vagy nékem, nem történelem, / de húsom-vérem, lényem egy darabja, / szívem, gerincem…”.

És Magyar Péter ezt nem érti, ahogyan sok mást sem, hiába idézget előszeretettel költőket a gimnáziumi tankönyvéből, amelyből még azt sem volt képes megtanulni, hogy József Attila hol látta meg a napvilágot.

Különben nem született volna meg benne az az elvetemült ötlet az 1956-os forradalom jelképéről, a lyukas zászlóról, hogy ezt tegye meg a pártja szimbólumává, kiszorítva a közös emlékezésből a nemzet egy jelentős részét, akik nem az ő hívei, kiszakítva belőlük lényük egy darabját, „a húsukat, a vérüket, szívüket és gerincüket”.
Mert ha a Tisza Párt jelképévé válik a lyukas zászló, hogyan lengethetné azt bárki tiszta szívvel a nemzeti ünnepünkön, október huszonharmadikán, ha éppen mondjuk hányingert kap Magyar Pétertől vagy attól a szellemiségtől, amit képvisel? Attól a szellemiségtől, amit külföldről diktálnak neki, veszélyeztetve a szuverenitásunkat, ahogyan más uniós tagállamokét is.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szándék persze ismert a magyar baloldalon, illetve a programját diktáló brüsszeli elitnél. Szeretnék a mai magyarországi helyzetet a Rákosi-korszakhoz hasonlítani, hiszen az 1956-ban a zászlóból kivágott címer az ötvenes évek kommunista diktatúrájának jelképe volt. Erről szólva azonban egyet kell értenünk Ámon Antallal, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) elnökével: ez egy minden hazafias­ságtól, történelmi ismerettől és jó ízléstől elrugaszkodott koncepció. 

Ha nem akarjuk, hogy a közröhej tárgyává váljunk, jobb, ha nem is gondolunk bele, mit tettek volna az ötvenes években Magyar Péterrel, ha például bárhol is tüntetést szervez a kormány ellen, mondjuk, a Kossuth téren, a Parlament épülete előtt.

De nem is kell olyan messzire menni, hogy megtaláljuk a megfelelő analógiát, Magyar akkor is kapott volna egy viperával a fejére, ha Gyurcsány Ferenc országlása alatt vett volna részt egy ellenzéki nagygyűlésen október 23. környékén. Még az is lehet, hogy kilőtték volna egy gumilövedékkel a szemét.

Nem véletlen, hogy a Pofosz elnöke tiltakozik Magyar Péterék bejelentése ellen.

 Közölte: az 1956-os lyukas zászló a magyar történelmi zászlók sorába tartozik, és így az egész nemzet önazonosságának és egyediségének szimbóluma, amely pontosan a nemzeti jelképek szektás, ideológiai kisajátítása elleni tiltakozás okán jött létre. A különleges nemzeti jelképünk pártpolitikai célokra való felhasználása éppen olyan eszmei megerőszakolási kísérlet, amit pont a kivágott kommunista jelkép képviselt. Nemzetellenes erőszak, akár Magyar Péter, akár más vetemedik rá. A Pofosz ezért aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy az Országgyűlés törvényi védelem alá helyezze az 1956-os lyukas zászlót.

A politikai foglyok hagyományai szerint egyébként a hősök koporsóját is a lyukas zászlóval fedik le, és mielőtt a sírba eresztik, megkapják ezt a lobogót a hozzátartozók. Egy ereklyét is megmentenek tehát, akik aláírják a petíciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Színház, porhintés, tündérpor!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.