Női kézilabda-világbajnokság: a magyar álomból valóság lehet + videó

A mértéktartó véleményt idővel a magabiztos előrejelzés váltotta fel. Ebből is látszik, hogy igyekezett magába önbizalmat csepegtetni a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság előtt. A remélt kvótaszerzés előtti utolsó előtti állomáson nincsen más választása: a legjobb nyolc között kell végeznie, ha jövőre el akar jutni Párizsba. Ha teljesül a cél, végre elfeledhetjük az utolsó reménysugarat, a minitabella kínálta lehetőségeket.

2023. 11. 30. 5:31
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhogyan is alakul a magyar szereplés, a szerencse hiányára nem hivatkozhatunk. Július 6-án ugyanis álomsorsolást kapott a magyar válogatott a dán, norvég, svéd közös rendezésű női kézilabda-világbajnokság első szakaszában: Paraguay (tv: 20.30, Duna World) és Kamerun mellett Montenegró lesz az ellenfele a csoportban. Magyarország korábban még sosem játszott Kamerun és Paraguay ellen, azonban az elmúlt tíz évben hibátlan mérleggel rendelkezik az afrikai és a dél-amerikai csapatokkal szemben, ráadásul a mostani csoportellenfelek esetében az adott kontinens legjobb válogatottjairól sem beszélhetünk. A két szerény kézilabda-kultúrával rendelkező ország mellett Montenegró jutott a Golovin Vlagyimir vezette magyar válogatottnak. 

Golovin Vlagyimir másodszor irányíthatja a válogatottat női kézilabda-világbajnokságon (Fotó: Czinege Melinda)

A balkáni csapat elsőre veszélyes ellenfélnek tűnhet (a 32-15-ös vereséget nehéz is lenne elfelejteni 2015-ből), és a tavalyi Eb-bronzérme is tiszteletet parancsol. 

Azóta a legtöbb válogatottsággal és legtöbb góllal rendelkező montenegrói játékos, a korábbi győri, Jovanka Radicevic visszavonult a válogatottól. A posztján a világ egyik legjobbja, a balátlövő Djurdjina Jaukovic sérülés miatt hagyja ki a tornát. És nem lesz ott a keretben az olykor a kegyetlenkedéstől sem visszariadó, a Görbicz Anitát egykor a pályán lefejelő Milena Raicevic (leánykori nevén Knezevic) sem, akire nem számít Bojana Popovic szövetségi kapitány. 

A Görbicz–Knezevic affér 2014-ből:

Az irányító beperelte klubját, a Buducnost Podgoricát. Popovicról tudni kell, hogy történetesen a válogatott mellett a podgoricaiak vezetőedzője is egyben, és ő volt az, aki Raicevicet száműzte a klubtól. Tehát nincsen a legjobb passzban a Bajnokok Ligája pofozógépére, a Buducnostra építő montenegrói válogatott.

A két bemelegítő, ráhangolódó, előzetesen kötelező győzelemként elkönyvelt mérkőzés után a Montenegró elleni rangadó dönthet a csoportelsőségről. A csoportból az első három jut tovább a középdöntőbe, ahol a papírforma szerint a házigazda Svédország mellett Horvátország és Szenegál vagy Kína várhat Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapatára.

 

Célkeresztben a 2024-es olimpia  

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén. Erre pályázik a magyar válogatott is.

 

A kapitány megmutatta a határozott oldalát

A Hollandia elleni múlt heti vb-főpróba után minden oka megvolt a kapitánynak arra, hogy levetkőzze a rá jellemző óvatos előrejelző szerepét. A vb-felkészülés hajrájában Golovin egészen más tónust választott: – Ha jól számolok, akár már az ötödik mérkőzésünkön meglehet az olimpiai pótselejtezős hely. S ha meglesz, akkor más, további célokat is meg lehet fogalmazni. Utána már erősebb, skandináv csapatok jöhetnek szembe, de a legjobb teljesítményt szeretnénk nyújtani, és őket is legyőzni.

A kisebb megfázás miatt pihentetett Klujber Katrin és Albek Anna mellett Bíró Blanka sem lépett pályára a 2019-es világbajnok elleni második, győztes felkészülési meccsen. Ennek ellenére nyert idegenben a válogatott, és a két vb-újonc mezőnyjátékos, a mérkőzés legjobbjának választott Juhász Gréta és az ifjúsági Eb-győztes irányító, Simon Petra szerezte a kiélezett mérkőzés utolsó három gólját. 

Juhász már a vb-helyszínen nyilatkozott:

Golovin bátran támaszkodhat a fiatalokra, ami egyébként is beleillik a profiljába: a 2018-ban az ő irányításával junior világbajnoki címet szerzett Klujber Katrin, Tóvizi Petra, Márton Gréta és Pásztor Noémi is ott van az idei vb-keretben. Másrészt a kényszer nagy úr, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szikora Melinda és Faluvégi Dorottya sérülése átírta a kapitány elképzeléseit. Ez nem téma, sőt Klujber Katrin még az edzőtáborban, tehát a hollandok elleni meccs előtt elmondott szavai után végképp megnyugodhatunk, ha bármilyen kételyünk támadt volna a harci tűzzel kapcsolatban: – Mindenkinek nekimegyünk, senkitől sem félünk.

KLUJBER Katrin; REISTAD, Henny Ella
Klujber Katrin a tavalyi Eb-n a magyar válogatott legjobb embere volt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A válogatott legutóbb tíz éve, az akkor még más lebonyolítás szerint zajló szerbiai világbajnokságon jutott el a legjobb nyolc közé, akkor a későbbi győztes Brazília ellen kapott ki a negyeddöntőben, és végül a nyolcadik helyen fejezte be a szereplését. Az idei nyolcadik helynek nagyon tudnánk örülni, ha valami gikszer adódna, akkor maradna a számolgatás, a már annyiszor előrángatott minitabella, és persze az, hogy mondjuk a párizsi olimpia rendezője, Franciaország és a szintén kvótával rendelkező Európa-bajnok, Norvégia játssza a döntőt. Szerencsés esetben a kilencedik, akár a tizedik hely is olimpiai selejtezőt érhet. De a sorsolásunk ismeretében erre ne gondoljunk. Inkább fogadjuk el a kapitánytól, hogy már az ötödik meccsen teljesülhet a célunk.

Borítókép: Golovin Vlagyimir a negyedik felnőtt világversenyen vezeti a válogatottat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.