Itt a bizonyíték, szinte nincs olyan magyar, aki kihagyná az olimpiát

Noha a hivatalos megnyitót majd pénteken este rendezik Párizsban, bizonyos sportágakban már szerdán elkezdődnek a küzdelmek a párizsi olimpián. A magyarok közül elsőként, csütörtökön este 19 órától a női kézilabdások lépnek pályára a házigazda francia válogatott ellen. A magyarok 94 százaléka nézi majd az olimpiát, ahonnan Gyulay Zsolt MOB-elnök reményei szerint akár 10 aranyéremmel is hazatérhetnek sportolóink.

2024. 07. 24. 5:30
Olimpiai falu
Az olimpiai falu megnyitotta a kapuit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héte Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt fogalmazott, hogy a szíve mélyén azt szeretné, ha meglenne a tíz magyar aranyérem a párizsi olimpián. Ugyanakkor kicsit realistábban hozzátette, már annak is örülne,ha ennek a fele összejönne. Nem nevezett meg sportágakat vagy sportolókat, kiktől várja a kiugró teljesítményt, mert senkire sem akar felesleges terhet pakolni, de annyit azért elárult, hogy nem véletlen, hogy az úszók, a kajakosok, a vívók és a pólósok szereplését kíséri majd a legfőbb figyelem. 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Gyulay Zsolt titokban tíz magyar aranyéremben reménykedik (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A MOB-elnökének nem mond ellent az Allianz Hungária Zrt. reprezentatív felmérése, mely szerint hatalmas a magyarok érdeklődése az olimpia iránt. A magyarok 94 százaléka nézi majd az olimpiai versenyeket, a legtöbben négy-öt sportágat követnek. Mindkét nemnél egyértelmű favorit az úszás, amelyet szorosan követ a vízilabda. 

A férfi sportrajongók kétharmadát az úszás szögezi a képernyők elé az olimpiai játékok alatt, ezt követi a vízilabda (57 százalék), a labdarúgás (49 százalék), a kézilabda (47 százalék) és az atlétika (44 százalék). A népszerűségi dobogó felső két fokán a nőknél is az úszás (72 százalék), valamint a vízilabda (57 százalék) áll, ezeket azonban az atlétika követi (46 százalék). Az átlagos szurkoló 4,7 sportág eseményeire kíváncsi az olimpiai játékok alatt, ám a szám a korral előrehaladva nő: 65 év felett már 5,8 az átlag.

 

A sportrajongók társaságban nézik az olimpiát

Az olimpiai közvetítéseket legszívesebben családi (34 százalék) vagy baráti (24 százalék) körben élvezik a szurkolók. A sport közösségformáló ereje a fiatalok között mutatkozik meg erőteljesebben: közülük tízből négyen a barátokkal közös drukkolást részesítik majd előnyben. A válaszadók 79 százaléka soha nem járt még olimpián, de idén a 18–35 éveseknél fordult a kocka, és terveznek egy párizsi utat a versenyekre, míg az idősebb, 55 év feletti korosztályban mindössze 13 százalék ez az arány.

A párizsi olimpiához hasonló sportesemények inkább a nőkből váltanak ki a személyes egészségükkel összefüggő reflexeket: minden negyedik felnőtt magyar nő ilyenkor egészségesebb életmódot követ, mint általában. A férfiak egészségtudatosságában olyannyira nem hoz változást például egy olimpia, hogy esetükben a sörfogyasztás emelkedik meg (16 százalék), bár az, hogy többet nassolnak, mindkét nemre érvényes ilyenkor (a nők 10 százalékára, a férfiak 11 százalékára).

2004 óta a legnagyobb csapat

Érdemes is lesz követniük a magyar szurkolóknak a párizsi olimpia eseményeit, ugyanis az elmúlt 20 év legnagyobb létszámú olimpiai csapata szerepel a francia fővárosban: a XXXIII. nyári olimpiára 180 magyar sportoló utazhat ki a tartalékokkal együtt. Legutóbb Tokióban – ugyancsak tartalékokkal együtt – 175 résztvevőnk lehetett volna, végül 173 fős csapat utazott Japánba. A mostaninál több kvótaszerzőnk pedig még 2004-ben, Athénban volt, akkor 209 fő alkotta a sportolói delegációt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a hagyományos egyéni sportágakban valamivel kevesebb indulónk lesz, mint három esztendeje volt.

Az olimpiai bizottság május eleji közgyűlésén optimális esetben 15 és 25 közé tette a magyar versenyzők által nyert érmek számát, további 22-36 döntős helyezéssel kiegészítve azt. Ha ez megvalósul, akkor több érmet nyernénk, mint Tokióban, ahol hat arannyal, hét ezüsttel és bronzzal, azaz összesen húsz éremmel és további 22 pontszerző – azaz 4–6. helyet jelentő – hellyel zártak a mieink. 

Hogy reális-e a MOB várakozása, azt tökéletesen alátámasztja a statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote legfrissebb elemzése, miszerint a francia fővárosban a magyarok 23 érmet gyűjtenek, a hét győzelem mellé hat második és tíz harmadik helyet szereznek, ezzel pedig a 11. helyen zárnak majd az éremtáblázaton. Ahhoz képest, hogy a novemberi két arany után a Gracenote februárban három végső győzelmet prognosztizált, áprilisban pedig ötöt, igencsak szép ez az előre lépés.

Szilágyi Áron, kardcsapat
Szilágyi Áron zsinórban negyedik olimpiai aranyát nyerheti meg szombaton (Fotó: Dömötör Csaba)

Nos,az első magyar érmet, érmeket már szombaton megünnepelhetjük, hiszen a férfi kardvívóink egyéniben ekkor lépnek pástra. Mondanunk sem kell, mekkora várakozás előzi meg az előző három olimpia bajnokának, Szilágyi Áronnak a szereplését, aki esetleges újabb győzelmével elképesztő sporttörténelmi rekordot írhatna zsinórban megszerzett négy olimpiai bajnoki címével.

A magyar vívók szövetségi kapitánya három párizsi olimpiai érem megszerzésével elégedett lenne, de egy kívánsága van, ebben legyen egyéni és csapatérem is. Boczkó Gábor a felkészülés legfontosabb szakaszának zárultával a hunfencing.hu oldalon úgy nyilatkozott, nagyon nehéz megjósolni, hogy ebben a hallatlanul nehéz és erős mezőnyben mire lesznek képesek a felkészülést tökéletesen végrehajtó magyar vívók.

Két csapatsportban is ott vagyunk mindkét válogatottunkkal

Húsz év elteltével, a 2004-es athéni játékok után szerepel mindkét nemzeti együttesünk kézilabdában az olimpián. Nem lesz egyszerű egyik csapatunknak sem a csoportjából való továbbjutás, de a pótselejtezőkön, valamint a felkészülési meccseken mutatott forma alapján egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Egy biztos, a férfiaknál sok mindenről dönthet az Egyiptom elleni első csoportmérkőzés, ráadásul az ellenfél kapitánya nem más, mint a hosszú éveken át a Szeged férficsapatát vezető Juan Carlos Pastor. Ha a már említett athéni olimpiához hasonlóan mindkét válogatottunk negyeddöntőt játszhatna, az fantasztikus siker lenne.

A legutóbbi tokiói olimpián bronzérmes férfi vízilabda-válogatott az elmúlt másfél hónapban fokozatosan egyre jobb formába került, igaz, voltak olyan felkészülési meccsek, ahol kiütközött a játékosokon a hatalmas maguk mögött hagyott munka. Nagy hangsúlyt fektetett a stáb a mentális felkészítésre, sportpszichológiai foglalkozásokra, a mátraházi edzőtábor a csapatépítés szempontjából is hasznos volt. A kerethirdetésnél egyértelműen kiderült, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány a fukuokai világbajnok csapatra épít, akik közül tizenegy játékos került be a keretbe. A hölgyeknél különösebb meglepetés nem történt, ha csak az nem, hogy válogatottunk a felkészülés során le tudta győzni a sportág sokszor megkoronázott uralkodóját, az Egyesült Államokat, ami mindenképpen jó jel lehet az olimpia előtt.

IMG_4945
Csipes Tamara élete formájában várja az olimpiát (Fotó: Csudai Sándor)

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint mindenre felkészült a magyar kajak-kenu válogatott, amely augusztus 6-tól száll harcba az érmekért a párizsi olimpián. Kiemelte, várhatóan századokon múlnak majd az érmek sorsai, de a csapat mindenre felkészült, mindenki olyan állapotban van, amilyenben lenni kell. Kiugró eredményre mind a női – Csipes Tamara egyesben és párosban –, mind pedig a férfi vonalon – Kopasz Bálint, Varga Ádám illetve a négyes – számíthatunk.

A judoinfo.hu összegzése szerint a Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina, Pongrácz Gergely, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor összetételű, hétfős küldöttség nyolc versenyszámban lesz érdekelt, mivel az egyéni számok mellett csapatban is szerepelhet. Ezzel a magyaroké a 16. legnépesebb dzsúdós delegáció. Csak két ország indíthat teljes, 14 fős csapatot, a házigazda Franciaország a rendező jogán, a sportág őshazája, Japán pedig minden súlycsoportban szerzett kvótát.

Ami a súlycsoportokat illeti, Ungvári Attila kategóriájában, a 81 kilogrammban indulnak majd a legtöbben, harminchárman, a legkevesebben, huszonketten pedig a női 78 kilogramm küzdelmeire készülnek. Párizsban csaknem teljesen megvalósul a nemek közötti egyenlőség, mivel csupán hattal több férfi dzsúdós lesz jelen, mint női. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.