Miért nem Milák Kristóf vagy Szilágyi Áron viszi a zászlót a megnyitón? + videó

A 2021-re csúszott tokiói ötkarikás játékok előtt hat olimpia megnyitóünnepségén mindig olimpiai bajnok sportoló vitte a magyar zászlót, három éve tehát hosszú sorozat szakadt meg, és most Párizsban sem térünk vissza a régi útra. A pénteki ceremónián Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsozó és a kézilabdázó Böde-Bíró Blanka viszi majd a lobogónkat. Sokakban felmerülhet a kérdés, miért ők, amikor hat olimpiai bajnok is van a magyar csapatban: a vívó Szilágyi Áron, az úszó Milák Kristóf, a vízilabdázó Varga Dénes, továbbá három kajakos: Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Csipes Tamara.

2024. 07. 23. 5:05
Szilágyi Áron
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. A 2012-es, londoni bajnok kardozó, Szilágyi Áron viszi a 160 tagú magyar csapat zászlaját a XXXI. nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségén a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2016. augusztus 5-én Fotó: MTI/EPA/Esteban Biba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1996-os, atlantai olimpián a vívó Szabó Bence, 2000-ben (Sydney) a kajakos Kőbán Rita, 2004-ben (Athén) a cselgáncsozó Kovács Antal, 2008-ban (Peking) a kajakos Kammerer Zoltán, 2012-ben (London) a vízilabdázó Biros Péter, 2016-ban (Rio de Janeiro) a kardvívó Szilágyi Áron egyaránt olimpiai bajnokként vitte a magyar zászlót, s utóbbi megtörte a „zászlóvivők átkát”. Az olimpiák megnyitóünnepségein 1908 óta kapnak szerepet a zászlóvivők, s addig csak egyszer, 1948-ban, Londonban fordult elő, hogy a magyar zászlóvivő, a kalapácsvető Németh Imre aranyérmes lett. Négy év múlva, Helsinkiben is rá esett a választás, de akkor „csak” bronzérmet szerzett. (Viszont így is magyar nyert, Csermák József.) Szilágyi Rióban tehát hosszú átkot tört meg azzal, hogy megvédte a címét; mi több, három éve Tokióban is ő állhatott a dobogó tetejére.

MOHAMED Aida; CSEH László
Legutóbb Tokióban Cseh László és Mohamed Aida haladt a magyar csapat élén Fotó: MTI/Kovács Tamás

Még 2020. március 4-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében az ötkarikás játékokon minden csapatnak lehetősége van két zászlóvivő, egy férfi és egy nő kijelölésére. S ezzel a lehetőséggel élt is szinte mindenki. Tokióban az úszó Cseh László és a vívó Mohamed Aida vitte a magyar zászlót, s ugyan egyikük sem lett soha olimpiai bajnok, a magyar sport legendái. Cseh László az ötkarikás játékokon négy ezüstöt és két bronzot szerzett, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Mohamed Aida pedig a hetedik olimpiáján szerepelt.

 

Legendás zászlóvivők

Amikor a televíziós közvetítésekben több milliárdan nézik a megnyitóünnepséget, néhány másodperc figyelem minden küldöttségre, a legkisebbekre is vetül. Egy adott ország erejét a sportban mutatja, hogy milyen népes a csapata, és a zászlóvivője személye is, hogy a kommentátorok mit tudnak elmondani róla. Tokióban az Egyesült Államok zászlóját női részről Sue Bird vitte, aki a kosárlabda-válogatottal addig négy olimpiai aranyat nyert, s aztán összejött neki az ötödik is. Az amerikaiak a baseballozó Eddy Alvarezzel rámentek a kuriózumra, mert a játékos a 2014-es téli olimpián lett ezüstérmes, rövid pályás gyorskorcsolyázásban.

Említsük meg, hogy a kubai zászlót a birkózó Mijaín López vitte (ezúttal Yaime Pérez világbajnok diszkoszvetőnővel), aki Tokióban sorrendben a negyedik aranyérmét nyerte meg a kötöttfogás nehézsúlyában. Ő a kubaiak örökös zászlóvivője lett, Pekingben, Londonban és Rióban is rá esett a választás. Párizsban pedig 41 évesen szeretné megnyerni az ötödik olimpiai aranyát.

Lopez Nunez, Mijain
Mijaín López itt a tokiói döntője után ünnepel a kubai zászlóval Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Georgia (Gúzia) zászlóvivője Lasa Talahadze és Nino Szalukvadze volt, és mindketten indulnak Párizsban is. Talahadze a világ valaha volt legerősebb embere, Rióban és Tokióban is győzött a súlyemelés ólomsúlyú kategóriájában, s 492 kilós összetett eredménnyel tartja a világcsúcsot. A sportpisztolyos Szalukvadze 55 évesen a tizedik olimpiáján indul, nyerni az elsőn, 1988-ban tudott. Hosszan lehetne sorolni a zászlóvivők között a legendákat, s még a szerbekről ejtsünk szót. Tokióban Filip Filipovics, az akkor címvédőként vízbe szálló férfipólósok egyik klasszisa volt az egyik zászlóvivőjük. S mivel déli szomszédaink három éve is nyertek, most Dusan Mandics már kétszeres olimpiai bajnokként viszi a szerb zászlót, ami számunkra azért is hír, mert Mandics a Ferencváros játékosa.

 

Ezen ment el a Kammerer, Kucsera duó olimpiai aranya?

Éppenséggel nekünk is lehetne pólós olimpiai bajnok zászlóvivőnk, az aranygenerációnkból a 2008-ban aranyat szerzett Varga Dénes 37 évesen is ott van a válogatottunkban, és pólósaink pénteken el is utaznak Párizsba. Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok kardvívónk is szóba jöhetne. Ám ő már szombaton pástra lép, így értelemszerűen kihagyja a többórás, fárasztó elfoglaltságot jelentő megnyitóünnepséget. (Rióban több napja maradt a pihenésre a versenyszáma előtt.) 

Az ötkarikás játékokon három kajakos olimpiai bajnokunk, Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Csipes Tamara is megméreti magát, de ők csak a jövő hét végén kelnek útra. 

Azt azért jegyezzük meg, hogy amikor 2008-ban a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vitte a zászlót, a kajak-kenu versenyszámai szintén a záró hétre estek. Viszont a Kammerer, Kucsera Gábor kettős egyesek szerint éppen ezért nem nyerte meg az olimpiát, s lett csak negyedik. A duó ugyanis a megnyitó miatt két héttel a többiek előtt kiutazott Pekingbe, ahol nem tudott olyan nyugodt körülmények között edzeni, mint itthon tehette volna. 

Milák Kristóf jövő kedden ugrik először a medencébe, de a külön utas olimpiai bajnok a sport- és a szakvezetésből csak néhány emberrel áll szóba. Sós Csaba szövetségi kapitányt sem tájékoztatta a felkészüléséről, nem segítette a társait a 4x200 méteres gyorsváltóban, s így az olimpiai kvóta sem lett meg. Emellett Milák a médiát és így a magyar közvéleményt negligálja. Ő furán hatna a magyar olimpiai csapat élén...

 

Különleges megnyitó Párizsban

Mint ismert, Párizsban a megnyitóünnepség egyedi lesz, hiszen a Szajnán kezdődik, a csapatok hajókon érkeznek az Eiffel-toronynál épített ideiglenes stadionba.

 

Forrás: IOC

Miként már utaltunk rá, a megnyitóünnepség mindig fárasztó ceremónia a sportolók számára többórás álldogálással, most Párizsban pedig különösen embert próbáló lesz, a faluból való indulást és a visszaérkezést nézve legalább nyolc-tíz órás elfoglaltságot jelent a pénteki napon. 

Olimpiai bronzérmes, vb-2. cselgáncsozónkat, Tóth Krisztiánt és női kézilabda-válogatottunk kapusát, Böde-Bíró Blankát azonban kemény fából faragták, mi több, szinte kiugrottak a bőrükből, hogy ők vihetik a magyar zászlót. 

Tóth Krisztián azt mondta, hogy ő akkor is elvállalta volna a feladatot, ha másnap reggel tatamira kellene lépnie. Böde-Bíró Blankának már a megnyitó előtt, csütörtök este a franciák elleni nyitó csoportmeccsen jelenése lesz, vasárnap reggel 9-kor pedig a brazilok ellen játszunk, de számára ez sem jelent gondot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.