idezojelek

Harry Potter helyett Esti Kornél

Kosztolányi Esti Kornéllal mondta ki, hogy olyan író akar lenni, aki a lét kapuin dörömböl s a lehetetlent kísérli meg.

Pintér Balázs avatarja
Pintér Balázs
Cikk kép: undefined

Hogy – Thomas Mannt, pontosabban gyönyörűen magyarított gondolatát parafrazeálva – milyen mélységes mély a magyar irodalomnak kútja, arra újra és újra rádöbbenhetünk, amikor csak szóba kerül, ki a kedvenc írónk. Meg lehet ilyet egyáltalán válaszolni? Ki lehet ragadni egyetlenegyet abból a sokaságból, akik gyerekkorunk óta velünk vannak, akik hű kísérőink utunkon?

Aligha. Legfeljebb rövid felsorolást lehet tenni, esetleg azt mondani, hogy kisiskolásként, majd kamaszként, aztán fiatal felnőttként és később kit olvastunk éppen a legszívesebben. S bár ez a felkérés sem arról szólt, hogy „a” kedvencről írjunk valamit, de a komoly dilemmában, hogy a sokaságból mégis kiről, s miről szóljak pár szót, segítségül jött – nem először – Kosztolányi.

Egyik legfrissebb olvasmányélményem ugyanis az Esti Kornél. Az író híres alteregója, akit ő így mutat be: 

„Hogy ki volt ő nekem és mi volt, azt bajos volna töviről hegyire elmondani. Ilyesmire nem is vállalkozhatnék. Emlékezetem nem oly régi, mint barátságunk. Ennek kezdete még csecsemőkorom ősemberi homályába vész el. Mióta az eszem tudom, közel volt hozzám.”

Izgalmas felütése ez egy könnyed-mély, szellemes-búskomor novellafüzérnek. Már iskolásként is szívesen olvastam, ráadásul olyan – ritka – korszakomban is, amikor éppen nem annyira akarózott olvasni. S most, nem túlzás, egészen lenyűgözött. Nem csak az a Kosztolányit jellemző elegancia, ahogy a magyar nyelvvel, a mondatokkal bánik. Hanem az a szellemesség és vagányság is, ahogy a novellák történeteit fűzi. Van itt minden: alteregó, aki „ki meri mondani, amit gondoltam”, a boldog békeidők fiumei kiruccanása, látogatás a „becsületes városban”, kellemetlen írótársak, elkölthetetlen mennyiségű pénz, furcsa csókok és szerelmek, vízbe lökött életmentő, az egyesületi üléseket végigalvó elnök, s egy egyszerűnek tűnő városi villamosozás apokaliptikus küzdelmei. No és persze ars poeticának beillő sorok: 

„Én írónak készülök. Ha egyszer majd megtanulom ezt a nehéz mesterséget – mert méltóztassék elhinni, ezt tanulni is kell: folyton virrasztani, szenvedni, megérteni önmagunkat és másokat, kegyetlennek lenni önmagunkhoz és másokhoz –, szóval akkor, egyszer talán meg is írom ezt. Nagyon nehéz téma. De engem ilyesmi érdekel. Olyan író akarok lenni, aki a lét kapuin dörömböl s a lehetetlent kísérli meg.” 

S nem utolsósorban finom, intelligens humor: „Itt az igazmondás oly általános – folytatta barátom –, hogy mindenki egyformán gyakorolja. Hallgasd például az alábbi apróhirdetéseket – és olvasni kezdett különböző újságokból: – Rovottmúltú, többszörösen büntetett, fegyházviselt pénztáros állást keres… Idegbeteg nevelőnő kisgyermekek mellé ajánlkozik… Nyelvtanár, aki a francia nyelvet göcseji tájszólással beszéli, s a helyes kiejtést növendékeitől óhajtaná elsajátítani, még néhány szabad órával rendelkezik…”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben olvastam, egyre erősödött bennem egy érzés. Nem is önmagában az, hogy ezeket a novellákat bűn annyi ideig a polcon hagyni, amennyi ideig én ott hagytam őket. Ez egyéni probléma. Hanem eszembe jutott a kétezres évek elejének ádáz vitája a Harry Potter-jelenségről. Akkoriban sokan azt mondták, milyen jó, hogy nálunk is megjelent J. K. Rowling fantasyregény-folyama, mert a gyerekek újra megszeretnek majd olvasni. Csakhogy a Harry Pottert bújva nem olvasni szerettek meg a gyerekek, hanem Harry Pottert olvasni szerettek csupán meg. Óriási különbség!

S ma, húsz év távlatából látjuk, hogy a Harry Potteren felnőtt generáció sem szeretett meg igazán olvasni, csak elmerült egy divathullámban, az utánuk következő, kütyüfüggővé tett korosztály nagy része meg nemhogy alig, de tényleg semmit nem olvas.

És akkor itt jusson eszünkbe – magyartanároknak és szülőknek, tollforgatóknak és kulturális megmondóembereknek egyaránt – Esti Kornél!

Hogy a mai gyerekek figyelmét nem lehet már lekötni hosszú szövegekkel? Semmi gond: az Esti Kornél-novellák mindössze 5–20 oldalasak, könnyen emészthetők, közérthetők, történetvezetésük élvezetes, stílusuk magával ragadó. Hogy a mai gyerekeknek nehéz egy régi szöveg? Hát kell Kosztolányi frissességénél, időtlenségénél több? Ráadásul ezeknek a történeteknek minden lapján ott van a gyermeki csínytevés, a kamaszos lázadás – ami tényleg kortalan. Ha csak néhány mai kamaszt megfog Esti Kornél, ők biztosan kíváncsiak lesznek, hogy alteregója, ez a bizonyos Kosztolányi Dezső, miket írt még. S talán arra is, hogy a mélységes mély kútból mi mindent lehetne még a felszínre hozniuk. Nem mások kedvéért, hanem a maguk épülésére.

A szerző a Magyar Nemzet szerkesztője

Borítókép: Kosztolányi Dezső

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.