idezojelek

Gyurcsány és Karácsony: két összeillő ember

A bukott miniszterelnök most azzal hökkentett meg mindenkit a forradalom évfordulóján, hogy szerinte ők ’56 szellemének igazi őrzői

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Sokaknak szöget üt a fejébe, milyen megfontolás alapján nevezi a jelenlegi főpolgármester szabad magyaroknak azokat, akik megjelennek egy baloldali tömeg(mentes)gyűlésen. Ezt tette Karácsony Gergely a mostani október 23-i, a szokásosnál is vérszegényebb, kisebb létszámú demonstráción is. A látszat ugyanis az, mintha különösen bátor dolog lenne részt venni bárki emberfiának egy balos rendezvényen. Másrészt azt is sugallja, sőt sulykolja ez a megszólítás, hogy csak azok lehetnek igazán szabad polgárok, akik baloldaliak, vagy legalábbis liberálisok, zöldek, deklaráltan, harcosan kormány- és jobboldalellenesek.

Más szóval: szabad ember csak és kizárólag baloldali lehet.

Innen válik világossá, mit ért ő és kampánystábja a „Budapest mindenkié!” mottón. Kizárólag azokat veszik budapesti- és emberszámba, akik baloldaliak vagy hajlandók behódolni és elismerni a baloldal vezető szerepét, felsőbbrendűségét. Ha nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, törvényszerűen belekerülnek a felszámolandó, felesleges kategóriába, akiket nyugodtan levegőnek lehet nézni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ezt átláttuk, rögtön megértjük, miért képes arról szövegelni, hogy ma a budapestiek vannak hatalmon a fővárosban, nem pedig az ellenzék. Meg hogy bevonják a városlakókat a döntésekbe, valamint a nyitott, átlátható részvételiségen alapuló kormányzás tette őket ütésállóvá. A koronát azzal tette fel a hazugsággörgetegre, hogy kijelentette: a közösség erejére építettek, ami a sokszínűségben van. Mondta ezt úgy, hogy mindenki előtt nyilvánvaló: még csak tudomást sem akar venni azokról, akik nem ugyanazt a mantrát nyomják, mint ő. És hangoztatja ezt úgy, hogy pusztán egy belterjes, szűk kört hajlandó megkérdezni minden kérdésben. Ezt hűen illusztrálja, hogy az úgynevezett közösségi költségvetésükben a városlakóknak csupán néhány százaléka, mindössze pár ezer ember vesz részt és nyilvánít véleményt. Rájuk hivatkozik a botcsinálta szélsőbaloldali, álzöld főpolgármester úgy, hogy „A” budapestiek döntöttek egyes kérdésekről, a Lánchíd forgalmától az életveszélyes biciklisáv-elzáró karókig. Bármilyen hihetetlen, de egy-két százaléknyi ember véleménye számít csak a szemében. Így fest Karácsony „köztársasága”.

Mit tart továbbá a nem baloldali budapestiekről? Még négy éve az önkormányzati választás előtt árulta el valódi terveit, amikor megdicsérte Őrsi Gergelyt, amiért egy kampányrendezvényről sikerült elküldenie a Fidelitas cirkuszos autóját. Hozzátette: „Ilyen gyorsan fogják elhagyni Budapestet is…” De nemcsak a jobboldaliak elüldözéséről beszélt, hanem két éve egyenesen a fideszesek megsemmisítését tartotta kívánatosnak, sőt elengedhetetlennek. Egy pódiumbeszélgetésen kifejtette: a Fidesznek és a szavazóinak meg kell szűnniük az alkotmányos békéhez.

Nem elég tiszta beszéd ez? Innen már csak egy lépés, hogy kedvenc szavajárásával ne csupán a konzervatív sajtót becsmérelje a lakájsajtó, propagandamédia kifejezésekkel. Az egész lakosság, az összes budapesti megkaphatja hamarosan a lakájlakosság, propagandatársadalom minősítéseket, ha nem viselkedik jól és nem sorakozik föl kritikátlanul, önként és dalolva mögötte. Megtudhattuk tehát, mit ért azon az új szlogenjén, hogy „Együtt építjük Budapestet, ellenszélben is”. Hát épít, fejleszt ő mégis, mégpedig az új, megbélyegző kategóriákat, kiépíti az ádáz ellenségeskedés hadállásait. S miután a kormány nem támogatja ebben az árokmélyítésben, gyűlölködésben, úgy érzi, hogy ellenszélben kell az aknamunkát végeznie.

Van persze, aki a dühödt ellenségkeresésben maximálisan partner, s az minden baloldaliak ura: Gyurcsány Ferenc. A szélsőséges elitizmus, a szemforgató, kiszámított hazudozás mindkettejük eszköztárának elengedhetetlen kelléke. Egyáltalán nem véletlen, hogy Karácsony képes volt arra a morálcsúfoló bravúrra, hogy etalonként, a szabadság tovatűnt, ám kívánatos, visszavágyott, idilli időszakaként emlegesse a korrupt, megszorításos, brutális rendőrterroros, lakosságverős Gyurcsány-korszakot. 

Szó szerint azt volt képes mondani a nemzeti ünnepen: „Az 1989 és 2010 közötti harmadik köztársaság a legreménytelibb kísérlete volt annak, hogy végre egy igazi köztársaságban élhessünk, ahol soha nem lehet vita tárgya, ki a nemzet része, ahol a politikai vitáinktól függetlenül tiszteljük egymást. Reményteli kísérlet volt, de elbukott, mi buktattuk meg, mert nem hittünk benne eléggé, nem voltunk elég bátrak, márpedig gyáva népnek nincs hazája.”

Akinek a posztkommunista 1989–90 közötti, az 1994–98 közötti, továbbá a szörnyűséges 2002–2010 közötti időszak a demokrácia non plus ultrája volt, annak a rabszolgatartó társadalom a másik történelmi ideálja. Nem véletlen, hogy ilyen szövegeket eddig inkább a 2006-os nemzetveretőtől lehetett hallani. 

A bukott miniszterelnök most azzal hökkentett meg mindenkit a forradalom évfordulóján, hogy szerinte ők ’56 szellemének igazi őrzői. Ha úgy értette, hogy a szabadságharc leverőinek az örökösei, igaza van. Méltó, hű társa Karácsony, aki egyre jobban hasonlít főnökére a gyűlölködő kirekesztésben is.

Két összeillő ember.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.