idezojelek

A demokrácia halála

Hollandiában sikerült egy olyan parlamentet választani, amely működésképtelen.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Sem van der Wal

Amikor Geert Wilders pártja megnyerte a holland választásokat, azonnal megjelentek a szakértőinek tűnő véleménycikkek a nyugati sajtóban, jelezvén, hogy ebben bizony az oroszok keze van. Wilders az ukránok ellenében az oroszokat támogatja, cserébe Moszkva is segített a holland politika fenegyerekén, s így tudott nyerni. Mintha a politika legalábbis ilyen egyszerű volna.

Az valahogy meg se fordult ezekben a fejekben, hogy az ő koordináta-rendszerük rossz. Nem feltétlenül az alapján szavaz az ember, hogy egyes világpolitikai kérdésekben a jelölt miként foglal állást, sőt ez az esetek többségében nem nyom túl sokat a latban. Senki se érdeklődik különösebben más országok ügyei iránt, egy olyan mocskos és átláthatatlan viszályban, mint az orosz–ukrán szembenállás pedig nehéz kimondani, hogy van egy ártatlan és jóhiszemű áldozat, amelyet mindenképp támogatni kell, és ha valaki ezt nem teszi meg, az a gonosz agresszor oldalán áll. 

Wilders nemcsak nem támogatja az ukránokat, de a mecseteket se támogatja holland földön, meg az eurót se szereti, és úgy általában az egész EU-val vannak súlyos gondjai.

Ahogy persze rengeteg holland szavazópolgárnak is. Feltehetően ezért is szavaztak rá. Ha viszont a vágyvezérelt sajtó azt írja, van abban valami, amit Wilders mond, valóban nem normális, hogy Amszterdamban ki lehet végezni a nyílt utcán újságírókat, fegyverrel megfenyegetni focistákat, állandó terrorveszélyben élni, akkor azzal elismerik, hogy a nemzetközi szinten körberajongott Mark Rutte korábbi miniszterelnök nem végezte jól a munkáját. Márpedig ez a Mark Rutte, aki egy Las Vegas-i hamiskártyás tehetségével kevergette a lapjait négy kormánya irányítása idején, egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben egyszerű amszterdami biciklista lesz. A pletykák szerint NATO-főtitkár szeretne lenni, ha már kitelt az ideje a holland belpolitikában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ehhez viszont viszonylag tiszta pedigrére volna szüksége, és nem arra, hogy dicstelenül távozott a kormányrúdtól. A sajtó pedig előre tisztára mossa, amit lehet vele kapcsolatban. A torz elemzések eredményeként abban bíznak, hogy a hollandok – és a nemzetközi közvélemény – úgy fogja értékelni az eseményeket, hogy Wilders egy külföldi erők által mozgatott báb, Rutte pedig voltaképp emiatt nem tudta az eszmeiségét továbbvinni, ha már személyesen nem tudott nyeregbe szállni különböző okokból. 

Mi, magyarok hallottunk már ilyen olvasatot rengetegszer, nem is csak külföldről. Miszerint Orbán Viktor azért tesz meg valamit, mert az oroszoktól vagy mondjuk a kínaiaktól ilyen utasítást kapott. 

A balos nyugati sajtó lényegében nyíltan tartja a magyar kormányt oroszbérencnek, a hazai baloldal pedig szóról szóra visszaszajkózza ezeket az állásfoglalásokat, csak magyarra fordítják előtte őket, mégis jobban hangzik a hazai fülnek, mint angolul. A magyar ember pedig azzal foglalkozik közben, hogy legyen megfizethető lakhatás, rezsi, kenyér, jók legyenek az utak, megfelelő a munkahely. Az orosz–ukrán relációban csak azok helyezik el magukat, akiknek szelleme nagyon magasan repked, talán túlságosan is magasan. Mert lényegében semmit se tud senki a háborúról, egy óriási álhírhalmaz az onnan érkező tudósítások száz százaléka, bizonyíthatatlan információcsomag. Innen levezetni azt, hogy a magyar belpolitikában mit miért tesz a kormány, egyszerű ködszurkálás, amelynek az alapja nyilvánvalóan érzelmi.

Nem, egyáltalán nem így gondolkodik a legtöbb szavazó, se itthon, se Hollandiában, se a világ más országaiban. Azt nézi, hogy őt mi hogyan érinti, a saját mikrokörnyezetében. Minden egyéb csak érzelem, amelyet meglovagol a média. Természetesen vannak külföldi befolyásolási próbálkozások a választások idején, de 2023 Európájának valóságában ezek nem a jobboldal felé torzítanak. Csakhogy erre a nyugatiak már nem figyelnek fel, az emberek többsége elfogadta, hogy ez a világ ilyen, így kell élni, a transzneműek léteznek és erősek, a nemzetek léte megkérdőjeleződik, az identitás teljesen kérdéses, Isten halott, és ez az egész így jó. A világról pedig a közösségi médiából tájékozódik, egyáltalán nem ellenőrzött forrásból, nem profiktól, hanem olyanoktól, mint ő maga. Így aztán azt látja, hogy a valós világhoz igencsak hasonló, de nem létező virtuális világban tényleg tombol a liberálisok dicsősége, és vége annak a világnak, amit akár húsz évvel ezelőtt még a magáénak érzett mindenki. 

A jobboldali-liberális Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD), Mark Rutte pártjának jelenlegi vezetője egy török származású nő, aki Ankarában született, apja kurd, anyja török. 

Ebben az esetben a liberális álláspont szerint nem kell erre felfigyelni, Dilan Yesilgöz holland, mint Marko van Basten vagy Vilmos Sándor király. Yesilgöznek nyilván semmiféle érzelmei nem fűződnek a törökökhöz, a kurdokhoz vagy a muszlimokhoz, ezek teljesen privát ügyek. Wilders mögé persze nem áll oda a VVD, ahogy más se, így a demokrácia nagy dicsőségére sikerült egy olyan parlamentet összekovácsolni, amely képtelen tevékenykedni, 15 párt alkotja, és amíg az új kormány fel nem áll, továbbra is Mark Rutte a kormányfő.

Borítókép: Geert Wilders, a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt vezetője nyilatkozik a politikai pártok és a parlament elnöke közötti hágai megbeszélés után, 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A gyűlölet anatómiája

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa nem azonos Brüsszellel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.