idezojelek

Maradhat-e Báthory István a krakkói székesegyház kriptájában?

A Tusk-kormány a történelemoktatás terén is igyekszik aláásni a hagyományos lengyel–magyar barátságot.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined

Donald Tusk lengyel kormányfő − a Do Rzeczy tudósítása szerint − a V4-ek prágai csúcstalálkozója előtt kijelentette: „Visszajövök Prágából, és elmondom, van-e még értelme a visegrádi csoportnak vagy sem.” Nem azt mondta, hogy ott, helyben, a partnerei szemébe nézve fogja közölni ezzel kapcsolatos véleményét. Nem. Majd utólag, otthon mondja meg azt, amit már akkor is tudott, mielőtt Prágába utazott volna.

Közölte még, hogy Prágában ellenőrizni kívánja, vajon a V4 olyan formátum-e, amely támogat minden értelmes tevékenységet az Európai Unióban. Értelmes tevékenységen nyilván az ukrajnai háború fegyveres támogatását, a problematikus ukrán mezőgazdasági termények korlátlan Európába áramoltatását, a brüsszeli diktátumok szolgalelkű támogatását értette. Azt is mondta, hogy a V4-ek akkor voltak eredményesek, amikor mindannyian erős támogatói voltunk a Nyugat megerősítésének és demokraták voltunk. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy számára akkor volt elfogadható a V4, amikor mind a négy tagországban balliberális kormányzat volt hatalmon. Európában ma ez az irányzat dominál, de ha Tusk elvtárs úgy látja, hogy ettől az unió megerősödött, akkor sürgős szemvizsgálatra szorul.

A prágai találkozó után Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte, hogy a nézetkülönbségek ellenére lát esélyt az együttműködésre, mert a négy ország érdekei több területen is azonosak. 

Ma még nem tudni, hogy Donald Tusk a józan érvekből mennyit hajlandó méltányolni, de az is nagyon elgondolkodtató, ami ugyancsak a napokban történt. A Mandiner és a PestiSrácok.hu is beszámolt arról, hogy a történelemoktatással kapcsolatban felháborító lépésre szánta el magát Donald Tusk új lengyel kormányzata. 

Hírek szerint minden, a kereszténységre és a magyar–lengyel kapcsolatokra vonatkozó részt kivennének a tananyagokból, mivel azok „nem megfelelő módon” hivatkoznak a lengyel–magyar kapcsolatokra. Kikerülnének az alaptantervből a középkori lengyel–magyar együttműködéssel kapcsolatos adatok, a Rettegett Iván orosz cár ellen eredményesen harcoló Báthory István lengyel király uralkodása, és újfajta értelmezésben tárgyalnák a magyarországi szabadságharcokat, felkeléseket is.

Az MTA magyar–lengyel történész vegyes bizottsága tiltakozó nyilatkozatát Mitrovics Miklós történész fogalmazta, s azt hatvannégy lengyel és magyar történész írta alá. Ebben utaltak a kifogásolható lépésekre, s leszögezték, hogy a tervezet három ponton hátrányosan kezeli a magyar–lengyel történelmi kapcsolatokat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A Tusk-kormány felháborító lépése a történelemoktatás terén is igyekszik aláásni a hagyományos lengyel–magyar barátságot, ami egészen elképesztő lakájmentalitás. 

A jelenlegi lengyel oktatáspolitika nyilván meg akar felelni az Európai Parlament (EP) ez év januárjában elfogadott, az európai történelmi tudatról szóló állásfoglalásának, amelyről Faggyas Sándor írt a napokban (Nekünk elég jó a saját történelmi tudatunk, Magyar Nemzet, 2024.02.28.). Az EP dokumentuma felszólítja a tagállamok figyelmét arra, hogy a történelemoktatásban ne a nemzeti történelmekre, hanem az európai és a globális történelemre helyezzék a hangsúlyt. A publicisztika idézi Máthé Áron történésznek, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének megállapítását, amely szerint 

az európai és globális történelemre való koncentrálás arra irányul, hogy egy-egy nemzeti közösségtől el lehessen venni a legnagyobb összekötő erőt: a közös történetek, emlékek élményét, a saját hősök tiszteletét, a saját áldozatok gyászolását.

Tolnai Vilmos irodalomtörténész (1870–1937) írta egy helyütt: 

Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe.

A végeredmény szempontjából Tolnai írhatta volna azt is, hogy vedd el a nemzet történelmét. Lengyelország és Magyarország esetében évezredes, keresztény gyökerekkel rendelkező két európai országról van szó. Szomorú, hogy mindkét országban élnek olyan politikusok, akik nem ismerik a történelmi múlt iránti tisztelet érzését, akik szeretnék a múltat végképp eltörölni.

Tusk és elvbarátai a nagy múltú lengyel–magyar barátságban felfedezték két ősi nemzet szoros, szinte testvéri kapcsolatát, s ettől idegesek lettek, mert nem kedvelik a nemzeteket. 

Lassan olyanná válnak, mint nagy példaképük, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akinek utasítására az ukrán törvényhozás betiltotta – és azóta is tiltja − az orosz zenét, könyveket és színdarabokat, lényegében az orosz kultúra minden emlékét és termékét.

Krysztof Warzewicki lengyel királyi titkár 1586-ban többek között így búcsúztatta az elhunyt Báthory Istvánt: 

Elvesztettünk egy bölcs királyt, egy igazságos bírót, egy bátor és szorgalmas hadvezért. Elvesztettük hazánk díszét és ragyogását, biztonságunk őrét, méltóságunk ékességét.

Kérjük a Tusk-rezsimet, ha netán száműzik Báthoryt a lengyel tananyagból, legalább a krakkói Wawel-székesegyház kriptájából ne távolítsák el a szarkofágját.

A szerző író, újságíró

 

Borítókép: Robert Fico szlovák, Donald Tusk lengyel, Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a V4-ek prágai csúcstalálkozóján 2024. február 27-én (Fotó: Michal Cizek/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.