idezojelek

Nagy Ervin Gesztinél borította a bilit, de a tartalma végül a saját fejére hullott

Pestiesen szólva, ehhez bizony pofa kell.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy Félix a harmincegyedik érettségi találkozójára készül. Igaz, hogy csak a jövő héten lesz az összejövetel, de már most minden gondolata a találkozó körül forog. Még új öltönyt is vásárolt magának erre az alkalomra, elvégre immár húsz éve nem látta egykori osztálytársait. Tavaly lett volna az igazi összehozni a találkozót, hiszen az kerek évforduló volt, de sajnos többen nem értek volna rá az előre megadott időpontokban, de ami késik, nem múlik, idén végre összejön a régi csapat egy jó kis nosztalgiázásra. Félix éppen a frissen vásárolt öltönyét próbálta fel, amikor csengettek az ajtón. A hírlapíró az új öltönyében és papucsban ment ajtót nyitni. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetésére a régen látott Reinfrank néni állt az ajtóban kezében egy kis fazék töltött káposztával, amit Felhévizy gyorsan be is menekített a konyhába, nehogy valami oknál fogva Reinfrank néni véletlenül visszavigye az ínycsiklandó illatokat árasztó ételt. Természetesen erről szó sem volt, azonban a ház hírmondója szokásához híven belekezdett a mondókájába:

– Drága Félix, olyan régen láttam, ezért bátorkodtam hozni egy kis szabolcsi töltött káposztát tudom, hogy az a kedvence. Képzelje, megnéztem a tévében a Geszti új műsorát. Az a nagyszájú, bongyorhajú libsi színész volt a vendég. Tudja a Nagy Ervin, aki mindig, minden fórumon szidja, pocskondiázza a kormányt és Orbán Viktort. Na, itt is panaszkodott, méghozzá nem is akárhogy. Felhozta Gesztinek, hogy a még 2022-ben megjelent Szia, Életem! című film főszerepét szerinte azért nem ő kapta meg, „mert kinyitotta a száját”. 

Erre Geszti elmesélt egy történetet, idézem szó szerint a telefonomba elmentettem a szöveget: „Az történt, hogy elkészült egy forgatókönyv, amit megszavaztak Andy Vajna korában, hogy legyen belőle film. Utána azonban változtak a szelek és a pozíciók, és az új pozícióba kerülő vezetés úgy döntött, hogy te nem játszhatod el főszerepet, a filmnek megszavazott pénz birtokában sem. Az elé a választás elé állítottak minket, hogy akkor most vagy a Nagy Ervint választjuk, vagy nem lesz film. Ott vakargattuk az állunkat, hisz volt egy stábunk, tehetséges rendezőink és forgatókönyvírónk, akik két-három éve dolgoztak ezen a filmen. És akkor meg kellett hoznunk egy döntést, hogy akkor engedjük el az Ervint, mert mi mást tehetnénk. Ezt fájt kimondani most is, mert rosszul esik szembenézni azzal, hogy ebben van egy kis gyávaság is.” 

Ennyi volt, szerkesztő úr. Az a privát véleményem, hogy aki a pénzt adja egy filmhez, az bizony beleszólhat abba, hogy kit szeretne főszereplőként viszont látni a filmvásznon. Az pedig már a Nagy művész úr lelkiismeretén múlik, hogy egyik nap még fröcsögve szidja a kormányt, a másik nap pedig már tartja a markát feléjük. Hogy is van ez? És ezt még el is mondja a műsorban, kellemetlen helyzetbe hozva Gesztit több mint aljasság. Na, mindegy is, csak kikívánkozott belőlem. Most nézem, hogy milyen szépen kiöltözött szerkesztő úr, készül valahova? Nem is tartom fel sokáig, minden jót kívánok – mondta mosolyogva, meg sem várta Felhévizy válaszát, sietve eltűnt a lépcsőfordulóban.

Félix becsukta az ajtót, szépen lassan becsoszogott a szobába, és miközben átöltözött, komolyan elgondolkodott a hallottakon.

– Számtalan hollywoodi film kapcsán olvashattuk azt, hogy a készítők és a rendező mást színészt szánt egy-egy főszerepre, és végül mindig született egy megállapodás, mint ahogy a Szia, Életem! esetében is született. Hogy miért nem fért bele Nagy Ervin a készítők koncepciójába, azt nem tudjuk. Abban azonban egész biztosan igaza van Reinfrank néninek, hogy az azért mégsem járja, hogy minden áldott nap teli torokból szidok, pocskondiázok valakit, majd mintha mi se történt volna, tartom a markomat, hogy adjanak megbízatást, mert én hatalmas művész vagyok. Erre szokták azt mondani pestiesen, hogy ehhez bizony pofa kell. Úgy látszik, Nagy Ervin rendelkezik ezzel, borítani akarta bilit, de végül az edény tartama a saját fejére hullott – gondolta magában Felhévizy, majd leült a konyhában, és elfogyasztotta Reinfrank néni fenséges töltött káposztáját.

Borítókép: Nagy Ervin színész a NoÁr és a Tanítanék mozgalom által szervezett Levegőt! címmel megrendezett tüntetésen (Fotó: Képernyőkép)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.