Balla Géza az egyik legismertebb és legelismertebb borász a tágan értelmezett Erdélyben, s egyben az egyetlen külhoni szakember, aki elnyerte az „Év bortermelője” elismerést. Mindig becsültem benne, hogy a Ménes-Magyarádi borvidék többi borászatát nem konkurensnek, hanem szövetségesnek tekinti. Ez a szellem nagymértékben hozzájárult a villányi borászat felíveléséhez is.

Nem feltétlenül Géza hatására, inkább alaptermészetemből kifolyólag magam is így viszonyultam más gasztro-bloggerekhez. Örömmel fedeztem fel közöttük a Gasztrománia néven futó, szintén éttermek bemutatására szakosodott blogot, amely ugyanabban az évben indult, mint a sajátom. A szójáték jó, bár én biztosan nem emeltem volna be a Románia országnevet egy Székelyföld-centrikus blog elnevezésébe.
Nem volt eddig alkalmam megismerni Sándor Barnát, az említett blog elindítóját, aki megalkotott közben egy székelyföldi gasztrotérképet is, csak azt látom, hogy blogja évek óta nem frissül. A gasztrotérképet viszont átvette/megvette az elmúlt évben tőle a Páva, avagy, ha úgy tetszik, a Taste of Transylvania csapata.
A Balla Géza kapcsán említett szellemiség hatja át azt a közösséget is, amelyet Trucza Andorján, a Páva tulajdonosa és a Taste of Transylvania megálmodója rántott össze, s mely filozófiájában, célkitűzéseiben erősen emlékeztet a magyar gasztroforradalom hőskorában létrejött Magyar Gasztronómiai Egyesületre.

Közös az értékrend, a minőségelvűség, a szezonalitás és regionalitás tisztelete, s az a filozófia, melyet a „Hagyomány és evolúció” értékkettősében foglalt össze anno Molnár B. Tamás csapata. A tervek is hasonlók. Mint az új Gasztrotérkép sajtóbemutatóján a Páva Deli nevű kávézó-ínyencboltban elhangzott, előkészítés alatt áll egy charta, amelyet a jövő évben hirdetnek meg.

Ehhez csatlakozhat a továbbiakban minden olyan székelyföldi étterem, amely annak szellemiségét magáénak vallja.

A Gasztrotérkép következő, jövő évre tervezett kiadásában majd az új csatlakozók is szerepelni fognak.
A csapat első közös akciója, hogy a 2023. december 15 és 17 közötti hétvégén Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből kínáltak általuk megválasztott egy vagy több fogást.